Recept Spicy Tomato & Mango Salad

När jag var på Yang Garden (Nr 1 på Tripadvisor) på Lanta så fick jag en ny smakupplevelse i combon tomat och mango. Spicy salad i olika former är liksom min grej och jag försöker alltid att kopiera recepten på hemmaplan, oftast med väldigt varierat resultat (Varianten på Yang var dock mera åt sopphållet än en sallad). Den här gången gick det ganska bra tycker jag, och eftersom jag vabbar Mini-Godzilla idag så tänkte jag dela med mig av detta svinlätta recept.
 
 
Spicy tomato & mango salad 
 
 
Det här behöver du:
 
Beer Chang
Mogen mango
Dyra tomater
Thailändsk minirödlök (kan ersättas med schalottenlök)
Färsk Chili
Lime
Färsk basilika eller koriander, beroende på åt vilket håll man vill gå.
Olivolja
Flingsalt och peppar
 
 
Gör så här:
 
Öppna Changen och drick ur halva medan du scrollar igenom menlösa inlägg på valfritt socialt medium.
Lägg ifrån dig mobilen och börja med salladen.
Skär tomater och mango i lagom stora tärningar.
Finstrimla lite av löken och finhacka chilin.
Grovhacka basilikan/koriandern
Lägg grannlåten i en skål.
Pressa i lime och ringla över lite olivolja.
Dra i en nypa flingsalt och ett varv med pepparkvarn.
 
 
 
 
Mängda ingredienserna efter sunt förnuft så att ingen av dem blir för dominant. Att lyckas med smakerna handlar om att hitta balansen mellan de tre "S:n", alltså Sweet, Sour, Salt. Det får man ju vanligtvis från socker, lime och fisksås. Här kan man dock utelämna sockret eftersom mangon och tomaterna har en naturlig sötma. I det här receptet ersätts också fisksåsen av flingsalt. Sedan tilkommer ett fjärde "S", nämligen Spicy, och mängden chili där handlar mera om vilken nationalitet man har.
 
Rör runt lite och betrakta skapelsen. Drick ur resten av Changen och fundera på om du ska servera salladen som förrätt eller tillbehör. Båda funkar.
 
 
Att skära en mango utan att sulla ner händerna är en ibland svårbemästrad manöver. Jag stod själv som ett fån i köket på Nature House för sex år sedan (En helt vanlig dag) och försökte få till det på ett smidigt sätt innan Nancy visade mig hur man skulle göra. Först lokaliserar man den platta kärnan, som man skär längs med på båda sidor så att man får två halvor. Sedan gör man några snitt med en halvslö kniv så att man inte skär igenom skalet (och handen så att man måste hämta första-hjälpen-lådan), och viker således hela biten åt andra hållet. Efter det är det bara att försiktigt skilja tärningarna från skalet med samma halvslöa kniv.
Fruktköttet som blir kvar runt kärnan på mittbiten kan man skära ner i ett glas och blanda med is och Bacardi, och vips så har man fixat efterrätten också.
 
 
 
 
 
Serveringsförslag enligt Yang Garden. Här med grillat ankbröst. (Ko Lanta Dec -17)