Lanta trots allt

Det räckte med att jag bara började titta på bungalows på Ko Kut, och sedan Ko Chang, för att jag skulle få kalla fötter. Alldeles för dyrt, och när jag sedan läste några omdömen så fick jag samma känsla av det vi upplevde på Ko Samet för något år sedan. Jag ville inte ta några nya liknande risker, och särskilt inte med en fem månader Junior i bagaget. Dessutom låg det längre bort från No Mac Fly än min inre karta hade sagt mig. Hjärter Dam var enig. Vi strök det.
 
 
Mystiska Buddha-fältet utanför No Mac Fly.
 
 
Återstod gjorde Mae Phim. Det positiva är fantastisk mat och rimliga priser. Fler thai, färre turister. Men jag var ändå tveksam. Det kändes utspritt, och inte direkt gångavstånd mellan det man behöver. Beroende av moppe alltså, men man kanske skulle kunna sätta Junior i korgen fram på styret, men då får man väl hatbrev från hela Sveriges samlade kår av curlande lattemammor. Sedan hade den försvenskade Hjärter Dam ytterligare en synpunkt. Hon har ju insett att det är smidigare att bada i bikini än det kulturellt påtvingade klädsimmet som goda thailändska medborgare annars ägnar sig åt.
 
 
 
 
På våra tidigare dagsturer till Mae Phim i september så var det bara thai på stranden, och alltså inget ställe för en flicka av god börd att springa omkring i en bikini som om vore hon från en lägre samhällsklass. Hur skönt det än må vara att slippa bada i långbyxor och långärmat, såsom seden kräver. Dessutom ligger det också för långt bort från No Mac Fly eftersom vi måste ta oss därifrån också. Vi strök det från planerna.
 
 
 
 
Så vad återstod? Jag hade en tanke men sade inget. Det behövdes inte, för Hjärter Dam nämnde det själv. Ko Lanta. Visserligen en flygresa till men bara drygt någon timme i bilen från Krabi. Barfotaavstånd mellan bungalow och strand. Rimlig prisnivå och ett säkert kort. Spicy beef salad på Cook Kai och en Chang i solnedgången på Klong Nin kommer sitta som en smäck i mars när toppluvorna fjantar runt i skidspåret hemma i dalaskogarna under Vasaloppsveckan.
 
 
 
Ko Lanta dress code...

 
Bestämt och bokat. Vi hyr blåa huset av Nee en vecka till ett förmånligt kompispris, och får hämtning på flygplatsen dessutom. Jag vet att det här går ju emot det jag skrev för ett år sedan angående Lanta som då kändes som sista resan dit. Men man kan väl ändra sig. Både jag och Hjärter Dam ser fram emot att komma tillbaka. Och det känns speciellt att ta med sig Junior dit också ska jag medge.
 
 
 
 
Jag har sytt ihop hela resan och bokat sista hotellet i Bangkok innan hemresan också. Det blev till slut Centara Grand at CentralWorld med dess karakteristiska takbar Red Sky. Det sved lite i lädret men efter jag bokat inrikesflyget och hotellet så fick jag plötsligt ett mail från försäkringsbolaget som ville ge mig 6000 spänn för några fuktfläckar i taket som jag haft synpunkter på, så det täckte ju in dessa utlägg utan vidare.
"That's karma!" som Hjärter Dam så milt uttryckte det..
 
 
Vi ses i mars. Red Sky Bar, Centara Grand at CentralWorld. Stulen bild från nätet.
 

Reser i österled igen

Hemlängtan och bortlängtan blev för stor. Ännu en tripp bokad till landet i öster, om än lite kort. Den här gången med ännu en familjemedlem i bagaget. Biljetter med Qatar för under fem lök per skalle i februari måste anses som ett riktigt klipp. Biljetten för junior gick på femhundringen.
 
Jag fick således nöjet att hitta ett lämpligt hotell att prova i den stora Mangon. Tyvärr var mycket fullbokat eller på tok för dyrt. Jag har länge haft span på Centara Grand (Red Sky) men det funkade inte den här gången heller. Sofitel på Sukan var för dyrt just nu, och det landade till slut istället på Eastin Grand Hotel på trafikerade Sathorn Road. Drygt 8000 baddare för hela familjen inklusive frukost i två nätter. Direktanslutning till BTS Surasak. Recension kommer så klart. Jag fick tipset för ett tag sedan av en trogen läsare av bloggen, och haft det i åtanke sedan dess.
 
 
Eastin Grand Hotel. (Utsikt mot spökskrapan Sathorn Unique) Stulen bild från nätet.
 
 
Det kan löna sig att jämföra de olika bokningssidorna. Billigast blev det med Booking.com den här gången. Min lojalitet till Hotels.com fick stryka på foten den här gången, då de var nästan 1500 thb dyrare. Eastins egna hemsida kunde inte heller tävla mot Bookings superdeal den här gången.
 
Planen är sedan att besöka Hjärter Dams hemtrakter där Juniors mormor och morfar håller på att längta ihjäl sig efter den lille avkomman. Efter några dagar på de väldoftande risfälten drar vi vidare till beachen någonstans. Mae Phim ligger närmast till hands, men eventuellt åker vi till någon ö söder om Ko Chang. Det är väl Junior som styr det där. Det är i alla fall ursprungsplanen, men den lär väl omkullkastas i vanlig ordning om jag känner oss själv rätt. Hjärter Dam har ju kvar sin Toyota i Thailandet så vi kan ju egentligen köra vart vi vill. Om vi vill.
 
 
Svärmor kollar in ägorna i väntan på besöket från kalla nord...
 
 
 Färdplan
 
 
 
 

Recept Chang-burgare med chili

Här kommer ett trevligt recept på hamburgare där den gudomliga drycken Chang har stort inflytande..
 
Recept:
 
1-2 Chang till matlagningen
Fläskfärs (kräver 2 Chang) eller Nötfärs (1 Chang räcker)
Ägg
Chili
Salt & peppar
 
Västerbottenost
Rödlök
Gammeldags skivad gurka
Ruccola, mangold eller liknande snygg sallad
Oekologiska körsbärstomater
Jalapeño
Hamburgerdressing, och bröd förstås.
 
 
 Chang-burgare av frassemas @ instagram
 
Blanda färs med ägg, hackad chili och kryddor. Forma till lagom stora biffar och platta till lite då de har en tendens att dra ihop sig under stekningen och anta formen av en tennisboll.
 
Nu kommer vi till det viktiga. Om du valt fläskfärs så tar det lite längre tid att steka, och för att kontrollera stektiden så öppnar du en Chang när du lägger burgarna i stekpannan. I den händelse du är en luttrad thairesenär så är det dags att vända på biffarna när den första Changen är urdrucken.
 
Öppna den andra Changen och drick halva innan du lägger på så många skivor Västerbottenost som ditt BMI-index tillåter. Rosta bröden lätt, ungefär lika lång tid som det tar att svepa resten av Chang nummer 2.
Nu är burgarna färdigstekta, med en snygg stekyta och fortfarande saftiga.
 
I det fall du valt nötfärs så halveras stektiden, det vill säga att man vänder burgarna efter en halvt urdrucken Chang, och det således bara går åt en flaska till matlagningen. Det är lätt att tro att det här skulle vara ett mer ekonomiskt alternativ, men låt er inte luras, Chang nummer 2 slinker lätt ner i strupen med resterande chilikärnor som fastnat i gommen.
 
Bygg ihop Chang-burgarna på ett snyggt sätt och ta ett foto som inte behöver skämmas för sig på Instagram eller annat valfritt socialt medium.
 
För genuin thaikänsla: Servera med fickvarma Chang med isbitar upphällda i plåtkoppar. Gärna på ett rangligt campingbord.
 
Obs! Det går ej att byta ut Changen mot Singha. Hela receptet skulle falla som lyktorna efter en Loy Krathong-festival.
 

Recept Pulled Pork á la Chang

En av bloggens populäraste inlägg är receptet på Spicy Salad med ett flertal träffar varje vecka. Till och med så poppis att en blogg som bara skriver om thaimat snott min privata bild på en spicy beef salad och lagt upp på sin egen sida utan att ange källa.
 
Jag tänkte här dela med mig av mitt eget mycket enkla recept på pulled pork. Ja jag vet att jag är hopplöst efter och att antagligen ingen gör denna maträtt längre. För egen del har jag ingen aning om vad som passar att äta till denna anrättning, men blir gott i ett tortillabröd upptäckte jag.
 
Recept:
 
Köttbit
Chang
BBQ-sås
Lök
Tomat
Salt & Peppar
 
 
 
Ta ett stycke picnicbog (om du är en trashpacker), eller fläskkarré (om du är en flashpacker), badda in med kryddorna och kasta ner i en gjutjärnsgryta. Häll i Changen och BBQ-såsen, och lägg i grönsakerna. Se till att köttet är täckt av vätskan. Låt alla ingredienser stå och småsnacka under lock i flera timmar.
 
Under tiden kan man skotta snö, stapla om veden, byta blöja och leta lämpliga hotell i Bangkok inför nästa vistelse i Thailand. Om man under denna process misstänker att den pullade porken kanske kommer ha för mycket köttsmak så slår man i lite mera Chang i grytan bara.
 
När allt är klart plockar man upp köttbiten och de fragment som eventuellt återstår av grönsakerna och river sönder med ett par gafflar och blandar runt med lite av Chang-skyn från grytan.
Servera med valfritt tillbehör och kalla Chang.
 
Musik som passar till är gamla hits av Jack Johnson, som verkar vara en slags husgud i Thailand, och som ofta hörs ljuda från strandbarerna på turistöarna. 
.
 
Min originalbild.
 
 
 
Snart kommer recept på goda Chang-burgare också.
 
 
 
Jack Johnson - All at Once

RSS 2.0