Shangri-La Bangkok

Shangri-La är ett ganska stort hotell uppdelat i två flyglar; Shangri-La Wing och Krungthep Wing, med totalt cirka 800 rum. Efter att ha läst på lite så bokade jag ett Krungthep Deluxe Balcony room med utsikt mot floden och tillgång till Club/Executive Lounge. Ja, det gäller att gå all-in om man vill maximera sin hotellupplevelse. Hotellet är byggt 1986 med allt vad det innebär att vara lite omodernt, men det ligger fantastiskt fint vid floden alldeles intill Saphan Taksin som är en knutpunkt för flodbåtarna och BTS. Shangri-La ligger för nuvarande på plats Nr 22 av 972 hotell i Bangkok på TA . Det känns som en rättvis placering och fick bli hotelltest nummer 37 i den stora Mangon.
 
 
A room with a view. Krungthep Wing, Shangri-La Bangkok 
 
 
I Krungthep Wing som är den mindre flygeln har alla rum balkong som det verkar, till skillnad mot huvudbyggnaden Shangri-La Wing där endast rummen på gaveln mot floden har balkong. Hela Krungthep Wing verkar vara Executive för här finns en privat pool (mindre och tråkigare), och Loungen där snittar och drinkar serveras i skymningen, samt en egen frukostbuffé (mindre och tråkigare). Som gäst i den här flygeln har man dock tillgång till hela hotellet, men inte vice versa. Vi provade så klart poolen och buffén i båda flyglarna.
 
 
    
 
Lobbyn i respektive flygel i tidstypisk 80-talslyx, med tuktukservice mellan om man råkar hamna på fel plats med bagaget. På flodsidan finns en mysig gångväg också som är närmare.
 
 
Vi fick ett rum på 11:e våningen vilket var optimalt enligt mig. Fin överblick från balkongen utan att vara för högt upp. Snyggt inrett med skön soffa och allt men kanske lite tråkigt färgtema, och ska man anmärka på något så är det sannerligen dags att byta ut heltäckningsmattan. Wifi fungerar utmärkt (på hela hotellområdet) med enkel inloggning utan lösenord. AC:n styrs enkelt med ett analogt vred, men det är ju 80-tal och den låter lite mer än moderna AC-anläggningar, men inte så att det stör direkt. Fin (och dimbar) ljuskrona i taket förstärker lyxkänslan.
 
 
 
 
Sängarna är kanske det svagaste kortet på Shangri-La, de är lite för hårda, eller ska jag säga gamla, för den här priskategorin. Lite synd, det hade annars blivit full pott för det här hotellet som då intagit tronen tillsammans med Anantara Siam. Badrummet är inte överdrivet stort men tillräckligt med både dusch och badkar. Inrett med ljusbrun carraraliknande marmor. Priserna i minibaren är överkomliga. En eloge för Changen som annars brukar anses som fulöl på lyxhotellen. Minus för avsaknaden av kaffemaskin, men med egen kaffepress i bagaget gick det ändå att få sig en anständig kopp kaffe på balkongen.
 
 
    
 
 
Det är just balkongen i kombo med flodvyn som är grejen här på Shangri-La, och är utan tvekan det bästa balkonghotellet i Bangkok som jag bott på. I vanliga fall kan det ju kännas lite instängt i ett vanligt hotellrum men med möjligheten att gå ut och sätta sig gör att man mer än gärna spenderar mer tid här vilket är en fördel när man reser med småbarn. Här fanns dessutom bekväma stolar att sitta i. Trafiken på bron tycker jag inte stör nämnvärt, och de ljudisolerade glasen gör att man inte hör något alls om man stänger dörren.
 
 
 
 
 
 
Poolen vid huvudbyggnaden kvalar in på topp-3 i Bangkok. Den ligger fint inbäddad bland palmer och man kan välja att ligga i sköna sängar i både sol och skugga. Alert och serviceminded personal, det gäller hela hotellet förresten. Den andra poolen finns ingen anledning att besöka egentligen om man inte vill vara i fred. Båda har sol från förmiddag till kväll. Junior testade en burgare här som var för torr, och jag en pad thai som var okej, men för 420 thb++ totalt ovärd.
 
 
 
 
 
 
Frukosten i Shangri-La Wing får full pott, både i utbud men särskilt för miljön. Uteserveringen vid floden gör nog att jag rankar det här som bästa frukostupplevelsen av hittills alla testade hotell i Bangkok och petar således ner Millennium Hilton från förstaplatsen. Här fanns allt man kunde önska sig av västerländskt, asiatiskt och indiskt. Grundtipset är som vanligt att komma tidigt innan solen börjar värma och innan det blir överbefolkat av kreti och pleti.
 
 
Riverside Breakfast at Shangri-La Bangkok
 
 
 
På eftermiddagen tar man mer än gärna en Chang på fat här i baren. Värd varenda baht. På kvällen gärna en glass i fat. Värd varenda baht enligt Junior.
 
 
 
 
 
Riverside Club Lounge som är belägen på markplan i Krungthep Wing är en upplyst lokal med högt i tak och panoramafönster. Ganska flådig men kanske inte så mysig. Lite för mycket skrammel och matsalskänsla, men proffsig personal. En hel del godsaker på buffén men inte den bästa av de få jag provat. Endast ett par olika vinsorter att välja på men desto fler cocktails och mocktails. Det finns möjlighet att gå ut och sätta sig men är något för långt, och ingen dukning eller personal finns där. I den här loungen serveras även frukosten för club-gäster om så önskas. Vi provade dagen vi checkade ut, men kan knappast jämföras med stora frullen i andra flygeln.
 
 
Riverside Club Lounge, Krungthep Wing. Shangri-La Hotel Bangkok.
 
 
 
 
 
 
Jag kan absolut rekommendera att bo på Shangri-La. Hotellet trumfar med balkongerna, stora poolen och frukostbuffén i Shangri-La Wing. I närområdet finns massor av myllrande gränder med små butiker och restaurangsyltor. Robinson är närmsta köpcenter, och BTS Saphan Taksin, samt gratisbåtar till bl.a. Asiatique och nyöppnade Icon Siam ligger precis runt hörnet från Krungthep Wing. Hotellet saknar dock takbar men med Lebua/Sirocco ett stenkast därifrån så har man löst det också. Fine Dining får man i snygga restaurangen Salathip eller på hotellets egen River Cruise.
 
 
Länk till hela Topplistan
 
 
Sammanfattning Betyg:
Rum. 5. Gäller Krungthep Wing Balcony River View (44m2)
Sängar. 4. Dags att byta, men kuddar och täcke är bra.
Frukost. 5. Bäst hittills.
Läge. 5. Bland Bangkoks bästa.
Utsikt. 5. Gäller rum med flodvy.