Allmänt, Thailand PUT, biljett, pass, uppehållstillstånd

Olika namn på pass och PUT

Ni minns kanske namnstrulet på min biljett som jag inte för så länge sedan hetsade upp mig över. (Bangkok in blanco). Möjligtvis en obefogad oro. Men nu har det uppstått huvudbryderier av betydligt värre karaktär.
 
Efter att biljetterna blivit bokade så har Hjärter Dam blivit beviljad Permanent Uppehållstillstånd, alltså PUT som det kallas, vilket medför att ett nytt PUT-kort utfärdas. Detta ställer så klart till problem eftersom hon bytte efternamn när vi gifte oss.
 
Eftersom namn på pass, biljett och PUT-kort ska överensstämma så innebär det att hon måste ansöka om ett nytt pass vilket kan göras både i Stockholm och Bangkok. Och för att få ett nytt pass så måste man ha ett ID-kort först vilket kan sökas på thailändska ambassaden i Stockholm eller hos Amphu i sin hemort i Thailand, i det här fallet Nong Mak Fai i Sa Keao.
 
 
 
Att fixa passet i Sverige är uteslutet då flygbiljetten direkt blir ogiltig, återstår att fixa det i Thailand. Att resa ut från Sverige är ju inget problem då hon reser till sitt hemland och inte behöver något PUT-kort den vägen.
 
Om vi fixar passet i Bangkok, som är det enda alternativet, så måste vi först åka till Nong Mak Fai (5 timmars bilväg) och få ett nytt ID-kort, sedan tillbaka till Bangkok för att ordna med passet.
 
När det är fixat så uppstår nästa problem vid hemresan eftersom namnet på biljetten inte längre stämmer med nya namnet på passet och PUT-kortet, vilket kan innebära att hon blir nekad boarding vid incheckningen på Suvarnabhumi.
 
Just detta är den enda som kan vara lite godtyckligt eftersom det är personen bakom incheckningsdisken som ska ta ett beslut huruvida Hjärter Dam kommer att bli insläppt genom passkontrollen i Sverige/Schengen utan eventuellt giltiga rese/visumhandlingar. Blir hon inte insläppt så får ju flygbolaget betala återresan till Thailand, därför är ju risken överhängande att hon blir nekad ombordstigning.
 
Ett alternativ är ju att behålla gamla passet och visa det så det stämmer med biljetten, och även nya passet så att det stämmer med PUT-kortet. Thailand är inte lika noga med att makulera gamla pass ska väl tilläggas. Det känns dock lite sådär att börja vifta med två olika pass inför auktoriteter i Thailand. Det är dessutom en dålig chansning om det inte skulle fungera. Flyget går mitt i natten och så har vi ju dregelklumpen med oss och det kommer bli en jävligt dålig stämning i familjen Bladh om vi inte blir påsläppta på flyget.
 
Ett annat alternativ är ju så klart att kontakta flygbolaget (Emirates) i Bangkok och försöka få till en namnändring på biljetten när vi väl har det nya passet i hand. Det kan nog göras mot en svidande tilläggsavgift.
 
Om det inte funkar med en namnändring så blir det helt enkelt att köpa nya biljetter, men det beslutet måste tas innan vi ens försöker åka hem med första alternativet. Då kommer nästa frågeställning. Ska vi stanna längre i Thailand om vi nu ändå måste lösa nya biljetter? Jag har ju redan insett att det bara är att glömma avslappnat strandliv på Lanta eftersom hela den här processen kommer ta den mesta tiden i anspråk. Enkelbiljetter med Norvegian såg inte så fasligt dyra ut senast jag kollade, men det hinner ju ändras så klart.
 
Så kontentan av allt detta är att just nu känns det som om vi får ta beslutet först när vi är på plats, men det lutar åt att vi köper nya biljetter och stannar någon vecka till i Thailand.
 
Jag kan bara skylla min egen impulsivitet på detta strul. Om jag bara lugnat mig lite innan jag bokade så hade det inte varit någon fara. Men ni vet hur det är, man fastnar framför datorn och sitter och kollar flygpriser, hittar en bra deal med ett bra bolag och bra tider, vill överraska frugan som kanske längtar hem, tar fram betalkortet och klickar på Bekräfta Köp...