Nature House - 8 år senare

Guldet blev till sand... Varje gång jag går förbi "mitt" gamla hotell Nature House så brukar jag tänka så. För den oinsatte så pratar jag om hotellet som jag arrenderade för åtta år sedan.
 
En morgon träffade jag på min gamle nemesis, tillika fru nummer två till ägaren av nämnda hotell. Allt gammal groll är naturligtvis glömt då jag inte är långsint överhuvudtaget. Jag frågade hur affärerna gick och om hon hade fullbokat och andra liknande frågor på samma tema. Hon erkände utan vidare omsvep att det gick lite trögt just nu och att rummen startade på 320 baht för walk-in (360 thb hos booking). Jag höll på att ramla baklänges. Trehundratjugo baht!? Det kunde inte vara möjligt. Eller jo, vid närmare eftertanke så var det kanske det.
 
 
Lanta Nature House, anno 2019 
 
 
Av de tolv rummen så var endast tre uthyrda. Visst, jag vet att det kan vara lite dåligt i början av säsongen men priserna borde ligga runt en tusing i mitten av november. I skrivande stund överväger jag fortfarande att flytta dit från Nature Beach där vi nu bor. Det är inget fel på rummen; de är stora, har tre bäddar, AC, kylskåp, varmvatten och balkong, samt barfotaavstånd till beachen.
 
 
 
 
Ett riktigt klipp alltså, är man tre personer som delar så blir det ju cirka 35 svenska riksdaler per skalle. Jag blev nyfiken och frågade runt lite om situationen. Min nemesis sa till och med själv att det berodde på dåliga recensioner på Bookings sida. Någon annan berättade att de hade under 1,0 i betyg (av 10 möjliga) . Nature Beach ligger på över 8 i betyg. Recensionerna hos Booking var så dåliga att de (Nature House) helt enkelt valde att stänga ner sidan och starta en ny som kom upp för bara någon vecka sedan. På Tripadvisor så tragglar de runt i mittenträsket i kategorin B&B/Vandrarhem.
 
För mig är det ta mig fan en gåta att man inte klarar av att sälja en produkt som är bra. Hade Nature House varit ett skitställe så hade jag förstått prisnivån, men det är ett bra ställe, i alla fall på papperet. Jag har naturligtvis följt recensionerna genom åren på Tripadvisor och det har varit mycket klagomål på saker som egentlgen inte är svårt att fixa. Typ att gäster har beställt städning av rummet som inte blivit utfört, dålig servicenivå över lag, avsaknad av sittmöbler på balkongen osv. Jag tror ändå till syvende och sist att ett första bra bemötande är den främsta orsaken till bra recensioner. Man har fem, tio sekunder på sig att sätta in rätt känsla hos gästen.
 
Jag är inte förvånad, men heller inte skadeglad, utan vill egentligen bara tipsa om Klong Nins kanske mest prisvärda boende just nu. Jag gjorde en prisjämförelse på några av Bookings boenden längs stranden, kolla in kartan nedan bara. 
 
 
 
 
Som jämförelse kan jag nämna att jag snittade 1300 baht för rummen under högsäsong och 1800 för peak season - alltså jullovet - och hade fullbokat från november till slutet av mars den säsongen 2011/12.
 
Jag var dit och hälsade på en sväng igår kväll, då var både fru nummer ett och två där. Fru nummer ett verkade ta den dåliga beläggningen med ro. Ja, hon basar ju över Blue Andaman på Klong Khong också, och där rullar pengarna nog in eftersom jag tydligt kunde se dollartecknen i ögonen på henne när jag frågade om sakernas tillstånd på den resorten. Fru nummer två verkade betydligt mer bekymrad då hon ska ha huvudansvaret för Nature House. Deras man, och ägare av hotellet, tillika äldsta brorsan i Nature-familjen verkar rätt så nöjd med tillvaron. Han går mest runt och ler och har även taxirörelse, och det är alltid han som kommer och hämtar oss på flygplatsen i Krabi. Nej nu börjar det här likna en släktkrönika så jag slutar nog här, men som sagt, vill man ha ett bra rum till ett riktigt vrakpris så kan jag rekommendera att bo här på Lanta Nature House. 
 
 
2 x naturliga fruar...
 
 
Bonusbild.
 
Naturlig manager 2011