Ko Lanta Restauranger, Thailand beautiful restaurant, caoutchouc, cee side, hammock house, ko lanta, old town, sri side

Favoriter Ko Lanta Old Town

 
 
Jag gillar Old Town och åker ofta dit med moppen. I första hand för maten och lugnet. Inte många turister hittar hit och tuktukarna klarar knappt att ta sig över krönet om man kommer från Klong Nin-hållet. 
 
 
 
 
 
Cee Side är en av stavningarna, Sri Side en annan, men det rör sig om samma restaurang. En riktig pärla som är lätt att missa, men den ligger mitt på huvudgatan i Old Town. Man sparkar av sig tofflorna i entrén som också är ingången till ägarnas bostad och går genom hela rasket, alltså köket, toan, vardagsrummet och vidare ut på ett smalt prång som leder ut till den lilla serveringen på baksidan. En terrass på pålar i vattnet och endast en handfull bord. Mannen i huset är en något loj servitör men gör sitt jobb. Kvinnan är glad och lagar gudomligt god thaimat. Ja, det är ungefär hela personalstyrkan och är man många i sällskapet får man vara beredd på att vänta. Maten lagas i tur och ordning som beställningarna kommer. Thai style alltså och jag rekommenderar att man beställer in flera fat som alla äter av allteftersom de kommer in. Att beställa in egna rätter "farang style" som man själv bara tänkt äta av kommer bara skapa irritation då faten kommer in ett och ett.
 
 
 
Lyckopiller i Old Town, Ko Lanta.
 
 
Det är få som känner till det här stället och ofta så är man enda sällskapet på terrassen. Oerhört rogivande att sitta där och lyssna på kluckandet under de blankslitna träplankorna och spana ut på fiskebåtarna i bukten. Naturligtvis med en Chang eller mangoshake att svalka sig med mellan rätterna. Här kan man sitta lång tid och filosofera över livet och njuta av avståndet till kommersen på Lantas västra sida. Jag tycker Cee Side är en av de där få platserna där Thailand visar upp sin allra bästa sida. Det som vissa kallar för "det riktiga Thailand", med leende thailändare och god och billig mat. Bästa tiden att besöka restaurangen är under dagtid, och helst när det är någorlunda högvatten. Vid ebb så kan man annars kolla ut över träskbottnen och alla krabbor som springer omkring.
 
 
Yam taley  = Spicy seafood salad = Kryddig skaldjurssallad...
 
 
En annan riktig favorit är Beautiful Restaurant som ligger i början av Old Town vid första nerfarten om man kommer norrifrån. Enklare att hitta då de har en stor träskylt utanför, och det var en ren slump att vi stannade till här en gång bara för att svalka oss med en dricka en gång på en av alla dessa moppeturer runt ön.
 
 
Spicy seafood salad, green mango salad och deep fried vegetables. Prozac för själen...
 
 
Det jag såg komma in på faten var verkligen en fest för ögat, och jag bestämde att hit måste vi åka igen och prova maten, och jag har aldrig blivit besviken under något av besöken efter det. Restaurangen är ganska stor och har olika avskilda sektioner. Tyvärr är de lite underbemannade i både kök och servis, och det kan bli lång väntan, men det är värt varenda minut för maten är bland Lantas bästa. Man kanske dock ska skippa att komma hit under Laanta Lanta-festivalen då det är överfullt och väntan kan lätt bli över två timmar innan man får maten.
Deras green mango salad är ett måste här, och även hela fiskar i olika varianter brukar vara en ren fröjd för gommen.
 
 
 
 
 

Ett till tips. Längst söderut i Old Town finns ett ställe som heter Caoutchouc. Det ligger utanför själva huvudgatan, söder om rondellen och piren. Åk förbi bostadshusen där, över alla fartgupp så kommer man till slut till ett jäkligt mysigt ställe som drivs av en fransman. Jag har aldrig provat maten här men den ska tydligen vara ok enligt tripadvisor där den ligger på plats 35 av 208 restauranger på Lanta. Hit kan man också åka för bara en fika och riktigt kaffe. Och lugnet så klart. Skön miljö både inne, och ute på terrassen på baksidan. Ägaren är tydligen bror med ägaren till populära Shanti Shanti (7:a på Tripadvisor) på Klong Nin.
 
 
Längst ner i Old Town ligger sköna Caoutchouc
 
    
 
  
(En av de mest kända restaurangerna i Old Town är nog Fresh som ligger precis vid piren. Personligen tycker jag den överskattad, men har bara provat två gånger och det gav knappast mersmak.)
 
 
Hammock House
 
För övrigt så har jag ett till tips i Old Town. Om man ska köpa med sig något hem från Lanta så är det en handknuten hängmatta från Hammock House som ligger ganska nära Cee Side. De är inte så billiga och det går inte att pruta, men det är en av mina bästa investeringar och den har fått följa med på många resor runtom i Thailand. Till och med på Svenne bananernas favoritlyxhotell Lebua i Bangkok har jag knutit upp den! 
 
 
Chillin' like a boss. Lebua at state Tower, Bangkok
 
 
Edit Jan -19: Har hittat en till favorit i Old Town; Apsara (eget inlägg)