Recept Spicy Salmon Salad

Väl hemma i Masriket igen så försökte jag återskapa den "kryddiga laxsalladen" som jag berättade om i förra inlägget, och jag måste säga att det gick rätt så hyfsat, även om den inte nådde upp i den nivån som vi fick på iberry i Thonglo. Här är i alla fall receptet som egentligen har samma grund som Spicy Beef Salad som jag skrev om för ett par år sedan.
 
 
Kopian...
 
På restaurangen använde de nog kallrökt lax, men jag valde en bit gravlax istället som jag skar upp själv. Jag behöll även själva dressingen bredvid salladen istället för att som vanligt blanda ihop allt innan serveringen, detta för att man själv ska kunna bestämma hur spicy man vill ha det. Börja med den så den får dra sig en stund och sockret löses upp. Tomater och gurka är egentligen bara lite utfyllnad och har inte så mycket med smaken att göra, men citrongräset och löken är viktig. Skär upp allt i lite schyssta bitar och blanda runt. En annan sak man inte får glömma om man vill ha den "nam tok style" är att rosta riskorn i en torr panna och sedan mortla noga - om man inte vill bita av sig en tand - innan man strör över laxen innan servering. För att få ut mesta smaken av citrongräset så bankar man lite på den med knivskaftet innan man skivar den så tunt man kan.
 
Ingredienserna:

Kallrökt lax
Tomater
Gurka
Rödlök
Salladslök
Koriander
Salladsmix
Citrongräs
 
Dressingen blandas som vanligt lika delar lime och nam pla, och sedan balansera upp med socker. Chili efter önskemål och någon vitlöksklyfta. Finhackad koriander kan man också slänga i. Jag har förresten upptäckt en fisksås av ett annat märke (Squid) som är lite mildare än den klassiska, och Hjärter dam använder sig uteslutande av den.
 
 
Uppstickaren och klassikern...

Fisksås (Nam Pla)
Färsk chili
Vitlök
Lime
Socker
Koriander 
 
Den här kan man servera som en förrätt eller som huvudrätt med ris till, men det viktigaste av allt är att det står en ansenlig mängd riktigt kalla Chang på bordet, vilket blir en gudalik delikat combo!
 
 
 
Originalet...
 

Kommentarer
Postat av: Annika Ilic

Mmmm det ser verkligen gott ut då jag gillar lax!

Svar: Bra, men finns det rökt/gravad lax i HY?
Taste like chicken

2013-10-28 @ 01:53:18
URL: http://annikathailand.blogg.se
Postat av: Annika

Jag har aldrig köpt det eller närmare kollat upp om det finns. Det kan finnas i någon av våra större affärer, under högsäsong, då det bor många faranger här.

2013-11-04 @ 06:48:49
URL: http://annikathailand.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0