Alla dessa resor

 
 
September 1972. Min allra första resa gick från Jönköpings BB hem till huset i Hestra där alla andra i familjen som redan var födda tydligen bodde. Men den resan räknas kanske inte.
 
 
70-tal. Ett par bilresor till Holland och Tyskland med mina föräldrar och syskon i en röd Saab V4 kombi. Och till mormor och morfar i Danmark förstås.
 
 
1975. Flytten till Mora, Dalarna. En livsavgörande resa, om än inte till utlandet.
 
Här följer en tioårsperiod i ett vakuum av dålig ekonomi där få resor gjordes, förutom några tåg- och bilresor till Danmark (pågår ännu). Men längtan fanns där hela tiden och drömmen var en charterresa till medelhavet. Jag kände ett enormt behov av att åka utomlands, och hade fått blodad tand på resor utan att ens egentligen ha varit någonstans. Det blev ett stigma. 
 
Någonstans, någongång...
 
 
Jag hade tjatat på pappa länge om en utlandsresa även om jag visste att det var lönlöst, men en dag så frågade han mig om jag ville åka till Rhodos med honom. Jag glömmer det aldrig. Tack vare att farfar hade sparat en slant som jag egentligen skulle få när jag blev myndig så kunde min resa finansieras "om jag nu verkligen ville åka". Jag kunde inte tänka mig ett bättre sätt än att använda en del av pengarna till en resa. Efter det var jag helt fast.
 
1986. Rhodos. Jag och farsan på en klassisk charterresa med Atlasresor. Minns fortfarande Hotel Aglaia i Rhodos stad nära västra stranden. Första flygresan och fortfarande en av mina bästa resor.
 
 
1988. Bryssel, Luxemburg. Skolresa i 9:an med femtio andra pubertetsstörda och Martini Bianco-törstiga femtonåringar, samt en handfull vuxna som säkert fortfarande har men av att de försökte hålla reda på oss.
 
 
1989. Cypern. Första resan utan några föräldrar. Inte ens 17 år fyllda drog jag och två barndomsvänner iväg på en partyvecka till Ayia Napa. Hur fan kunde de släppa iväg oss egentligen? Snorklingen utanför Nissi Beach är fortfarande den bästa jag upplevt.
 
 
 
1990. Tog studenten och flyttade hemifrån och hade knappast råd att resa någonstans.
 
1991. Hamburg, Amsterdam. En vådlig roadtrip med sex kompisar i en lånad minibuss.
 
 
1992. Interrail genom bl.a. Danmark (Köpenhamn Nostalgia), Tyskland, Österrike, Italien (Italy Nostalgia), Frankrike, Spanien (Interrail Nostalgia). Trots total dödsångest innan så kunde jag inte låta bli att dra iväg själv på denna romantiska tågluff. Jag hade läst ett reportage i Vagabond om tjurrusningen i Pamplona och var bara tvungen att åka dit. (Hamnade i intervju med SVT ).
 
 
1993. Interrail. Roskilde, Paris och Pamplona. En riktig festivalresa. Drog med min bästa kompis långe kocken till Pamplona så att han också fick känna adrenalinet pumpa under tjurrusningen. Jag höll mig dock bakom barrikaderna i fortsättningen.
 
 
1994. Singapore, Indonesien, Thailand. Första långresan till Sydostasien. Jag och brorsan (och delvis Fredde) reste under de tre heta månaderna mars, april, maj. Färja till Java, Bali, Lombok och upp till Singapore igen. Buss upp till Krabi, Phuket, Hua Hin och Bangkok. Krabi Nostalgia, Bangkok Nostalgia, Indonesia Nostalgia
 
 
 
1994. Interrail. Pamplona. San Fermin-festivalen igen och nästan en repris på resan -93. Det var VM-sommar och vi, alltså jag och långe kocken, följde slutspelet till VM-bronset ute i Europa.
 
 
1995. Interrail. Pamplona. Sista tågluffen. Jag åkte själv trots att jag var nykär på hemmaplan - och ångrade mig genast jag satt mig på tåget. Pamplona kändes färdigt efter fyra besök. Min mest onödiga resa och enda gången jag längtat hem. Besökte även Biarritz, San Sebastian, Madrid och Paris.
 
 
1996. Hongkong, Thailand. Jag och långe kocken på en sjuveckorstripp med start i HK innan överlämningen till Kina. I Thailand besöktes bl.a. Phuket, Phi Phi Island, Ko Lanta och Krabi. Phi Phi Island Nostalgia
 
 
1997. Thailand, Malaysia. Jag och kocken igen på en liknande tripp. Chiang Mai, Ko Samet, Phuket. Träffade kompisar hemifrån på Khao San Road som vi åkte till Langkawi för att träffa igen. Vidare över till Perhentian Kecil på östkusten som var ett orört paradis. 
 
 
1998. USA, Östkusten. Roadtrip med en annan barndomsvän. En vecka i NYC och en vecka på vägarna. Jag hade drömt om Manhattan sedan jag var sexton år, och fick gåshud när vi landade på JFK och såg silhuetterna av World Trade Center i fjärran. Bilturen gick genom New York, New Jersey, Washington DC, Pennsylvania mm.
 
 
1999. Spanien. Jag och långe kocken tog över en flygresa i maj till Malaga som brorsan bokat men inte kunde åka på. Sköna dagar men kallt i havet.
 
 
1999. Mexiko. Flög på kort varsel själv till Mexico City (Mexoko City Nostalgia) och en nattbuss hela vägen till Playa del Carmen. Kanonfint och bra mat, men min nästsämsta ensamresa. Första dagboken som hamnade på nätet på min egna sedan länge nedlagda hemsida Frallans Turnpike.
 
 
2000. USA, Västkusten. Roadtrip med tre kompisar. CART med Kenny Bräck på California Speedway. Sedan 500 mil från Los Angeles mot Las Vegas, Tonopah, spökstaden Bodie, Lake Tahoe, San Fransisco, och slutligen Highway 1 ner till LA igen.
 
 
2001. Kreta. Jag och fem kompisar på chartervecka. Trodde att vi var unga och hade något att komma med. Det hade vi inte. 
 
 
2001. Tyskland. Racingresa med min hotelltestarkollega till nybyggda Euro Speedway i Lausitz för att kolla på Kenny Bräck i CART-serien. En kort resumé finns inflikat i det här inlägget: Mot Berlin
 
 
2002. England. Racingresa på egen hand till London för att kolla på Bräck igen. Tävlingarna hölls på Rockingham Motor Speedway i Corby. 
 
 
2002/03. Tanzania. Hittills enda resan till Afrika. Åkte själv efter mycket tvekan, men det skulle bli en av de bästa resor jag gjort. Zanzibar och safari till Mt Meru, Lake Manyara och Ngorongorokratern. Julafton på Paje Beach och nyårsafton i Dar es Salaam med nyfunna vänner.
Vid det här laget hade jag börjat skriva på Resdagboken.
 
 
2003. Portugal. Tog bilen till Arlanda en svintidig sommarmorgon och kollade avgångar. Fastnade för Lissabon och köpte en biljett på plats. Boka flygbiljett på nätet gjorde man inte på den tiden. Hittade en riktig favoritstrand vid namn Praia do Guincho.
 
 
2004. Thailand, Malaysia. Återvände till Asien efter sju års uppehåll. Reste en månad med tjejen som kunde tala med hästar. Började med Ko Chang som var relativt nytt resmål då. Paradisvackert på norra WSB. Vidare till Phuket och Khao Lak men lämnade ett par veckor innan tsunamin. Avslutade resan i Kuala Lumpur.
 
 
2005. Höll mig hemma i hästhagen.
 
2006. Thailand. Uppbrott och första soloresan till Asien. Tvekade länge. Flackade rastlöst runt. Bangkok, Ko Samui, Phuket, Phi Phi och så slutligen Ko Lanta där jag fick sinnesro. Resan skulle också vara startskottet på allt som skulle hända och förändra allt de följande åren.
 
 
2007/08 Finland, Ryssland, Mongoliet, Kina, Sydkorea, Japan, Thailand (Khao Lak Nostalgia), Malaysia, Singapore, Filippinerna (Manila Nostalgia), Vietnam. Hade sagt upp mig i Norge och tog bl.a. Transsibiriska järnvägen hela vägen genom vodkabältet till Japan tillsammans med femton andra personer. Sedan vidare på enkelbiljetter utan egentliga mål. Reste delvis ensam, med syskon, med tjej, med kompis/ar. Var borta ett halvår och avslutade i megastaden Shanghai. Hela resan finns nertecknad på Resdagboken.
 
 
2008. Thailand. Återvände till Ko Lanta igen. Mötte upp Skånepågen igen som jag lärt känna på Nature Beach året innan, och som jag därefter höll sällskap med till Filipinnerna.
 
 
2009. New York City. Fyra dagar i världsmetropolen. Skulle åka med syrran men hon bangade i sista stund så jag drog själv. Storstäder är förresten optimala att besöka på egen hand. Promenerade mig igenom hela Manhattan. Massa bilder och videosnuttar men dessvärre ingen dagbok.
 
 
2009. Thailand, Laos. Förutom Lanta så var det dags att prova ett nytt land. Via nattåg till Chiang Mai och vidare nordöst till Huay Xai så blev det rispråm nedför Mekongfloden till vackra Luang Prabang bl.a. Firade jul med nygamla reskompisar på Lanta. Första hotelltestet på Millennium Hilton i Bangkok, och första resan som dokumenterades på den här bloggen.
 
 
2010. Thailand. Fick loss en ledig vecka mitt i sommaren och tänkte egentligen prova ett nytt land, men biljetterna till Bangkok i juni var oförskämt billiga och resulterade i ett besök på Lanta i lågsäsong. Ko Lanta Low Season
 
 
2010/11. Hongkong, Thailand, Malayisa, Japan. Asia Mega City Deluxe Tour kom den här sexveckorsresan att kallas med besök i Hongkong, Kuala Lumpur, Tokyo och så Bangkok så klart. Ja förutom några veckor på Lanta också då jag träffade Flickan på kullen.
 
 
2011. Thailand. Hade inte varit hemma mer än några veckor när jag bara fick lov att åka tillbaka för att träffa henne igen. Enda gången jag tagit en flygstol i en charterkärra direkt till Krabi. 
 
 
2011/12. Thailand. Arrenderade Lanta Nature House och lekte hotelldirektör på Klong Nin under en hel säsong. En fantastisk erfarenhet och något jag är väldigt stolt över. Mora Tidning
 
 
2012. Kambodja. Sitter egentligen ihop med säsongen på Lanta då jag avslutade med att hälsa på vänner hemifrån som jobbade i Phnom Penh. Killing Fields och S-21 Toul Sleng besöktes bl.a.
 
 
2012/13. Thailand. En tremånaderstripp till Thailand då jag levde gott på vinsten från hotellsäsongen året innan. Träffade Hjärter Dam och vi förlovade oss efter bara tre veckor. Låter helt otroligt idag när jag tänker på det, men tack vare det har jag världens goaste femåring vid min sida idag. Besökte BKK, Ko Lanta, Ko Lipe, Ko Larn och Amphawa.
 
 
2013. Thailand. I regnmånaden september åkte vi gemensamt till Thailand på en öppen ettårsbiljett för att söka uppehållstillstånd för Hjärter Dam. Vi hade ingen aning om hur länge vi skulle bli borta men allt var klart på rekordtid. Efter fem veckor så återvände vi till Dalarna igen. BKK, Nong Mak Fai, Ko Samet, Ban Phe. Resident Visa
 
 
2014. Thailand. Jag kallar den gravidresan. En tur i mars innan magen blev för stor. En sväng till Lanta först och sedan hem till byn Nong Mak Fai, och med avslut i Bangkok i sedvanlig ordning.
 
 
2014. Danmark, Tyskland, Holland, Frankrike. En spontan roadtrip ner på kontinenten. Egentligen överhopad av jobb och renoveringen av nyköpta huset, men jag behövde ett break. Så en morgon packade vi bilen och drog söderut mitt i EM-sommaren. Passerade Eiffeltornet med volvon innan vi vände hemåt igen.
 
 
2015. Thailand. Februari. Första resan med Junior som då bara var fem månader. Lanta, Nong Mak Fai och Bangkok.
 
 
2015. Danmark, Tyskland. Juniors första roadtrip. Vi hamnade i både Sylt och Skagen.
 
 
2015. Thailand. En kort novemberresa till Bangkok och Nong Mak Fai då abstinensen efter familjen och papayasallad blev för stor. Enda thairesan utan att besöka någon beach.
 
 
2016. Thailand. Summer in siam. Vi åkte tre veckor på sommarlovet. Provade ett nytt ställe och hamnade i Cha-Am som har bättre väder än Lanta i juli. Även Bangkok och Nong Mak Fai.
 
 
2017. Thailand. Vi stack från Mora mitt i Vasaloppshysterin, och tog den vanliga vändan via Bangkok och Lanta, men skippade hembyn den här gången.
 
 
2017. Thailand. Startade på Lanta men firade julen i Nong Mak Fai och Bangkok. Skulle bli sista resan vi gjorde tillsammans, men det visste jag inte då.
 
 
2018. Danmark. Valborgshelgen. Kanske en av de viktigaste resor jag gjort. Jag befann mig på den totala botten i mitt livs livskris och hade nog inte överlevt om jag inte tagit Junior med mig till min moster i Danmark för att hämta andan några dagar.
 
 
2018. Thailand. Jag och Junior åkte själva till Bangkok och Lanta. Egentligen ville jag se något nytt ställe, antingen i Thailand eller ett helt annat land, men ville ha ett säkert kort som jag kände till och där det fanns folk som jag känner, om något skulle hända.
 
 
2019. Danmark, Tyskland, Schweiz, Italien. Spontan roadtrip ner mot kontinenten. Legoland och Alperna. Tält och hotell. Jag och Junior. Roadtrip Europa -19
 
 
2019. Thailand. Lugnt på jobbet så jag och Junior bokade och stack samma dag. Tankade D-vitamin i tio dagar på Lanta och sedan hem igen.
 
  
2020. Coronaisolerad. Lämnade knappt kommunen.
  
2021. Fortfarande Coronastängt i världen, men började utforska fjällvärlden i Sverige.
 
 
 
2022: Österrike. Efterlängtad skidresa till Bad Gastein.
 
 
 
2022: Danmark, Tyskland, Österrike, Slovenien, Kroatien. Tågluff med Junior. Vandring i Alperna och bad i Medelhavet för första gången på över 20 år.
 
 
 
2023: Österrike. Skidresa i februari till Mayrhofen, alltså samma ställe som vi tågluffade till. Åkte i Penken, Ahorn, Hintertux och Zell am Ziller.
 
 
 
 
2023: Norge. Galdhøpiggen i maj. Nu var det knappast första resan till Norge eftersom jag jobbade där under flera år, men kanske första nöjesresan. Bodde nere i Lom och provade skidåkning uppe på glaciären vid Nordeuropas högsta berg.
 
 
 
 
2023: Italien. Och Schweiz. Skid- och vandringsresa till Cervinia. Avfärd på midsommardagen.
 
 
 
 
 
Bokat: Champoluc i januari med junior, samt Bad Gastein i februari, soloresa.
 
Drömresa: Roadtrip i Southwest USA. Skidresa till Japan.
 
 
 
 
#1 - - Grutt:

Sicken lista kompis!
Glad att jag fick vara med i den!

#2 - - Anonym:

Ja du (ni)harmånga minnen att tänka tillbaka på när ni blir gamla

#3 - - Sven Sjölund:

Helt underbart att läsa,,,,

Med vänlig hälsning/ Sven Luleå/Phrae

#4 - - Therese :

Hamnade här när jag såhär i sista minuten kollar runt om att resa ensam m barn. Åker till Thailand på tisdag med min snart 3-åring och ska resa runt i 4 veckor. Vad har man gett sig in på kommer över en emellanåt, speciellt när man har förmaningar av andra som anser att man som ensam tjej, och dessutom med en 2-åring med allt vad det innebär, ska resa till andra sidan jorden i 4 veckor. Men anser att livet är här och nu, och även om inte livet blev, blir som man trott med klassiskt Svenssonliv med mamma, pappa, barn så slutar ju inte lovet för det, tvärtom! Nu kan jag verkligen leva det liv Jag vill leva med allt vad det innebär 🙂
Massa att läsa här på din blogg, så har massvis av kvällsläsning nu kommande kvällar inför tisdag med tips förhoppningsvis 🙂

Svar: Hej Therese! Det kommer gå alldeles lysande. Mitt enda tips är väl bara att inte kuska runt för mycket. Lanta är bra för barn tycker jag, men du kanske redan har rest runt och hittat dina favoritplatser i Thailand. Flygplansbyten är ,eller var åtminstone också bökiga när lilleman var i den åldern, så därför har jag åkt med Thai när jag åkt själv med honom. Njut av resan. Blöjor finns på Seven-11..
Taste like chicken

#5 - - Therese:

Tack för tips 🙂 flyger direktflyg Arlanda-Bangkok på tisdag. Sedan är tanken att ta tåget upp till Chiangmai, och sedan neråt mot strand o bad, var det blir återstår dock att se.
Har bara varit i Thailand en gång tidigare (i Khao Lak) och då på ”vuxenresa” innan barn.
Så har ej mina favoriter i Thailand, ännu 🙂
Reste runt i Malaysia 2 månader för många år sedan, när man var yngre, men känns som att Thailand är ett bra land att resa runt själv med barn på en långresa.
Var till Sydkorea för 2 år sedan när min dotter var 10 månader, men då reste jag ej ensam och ej runt utan var endast i Seoul den gången. Men just till korea kommer det garanterat bli fler resor för att visa min dotter en del av sitt ursprung då hon har både rötter i Sverige från sin pappas sida och i korea från mig.

Svar: Tåget till Chiang Mai har jag tagit ett par gånger (samt ett par andra sträckor), och föredrar det framför buss, av alla tänkbara orsaker. Tänk på att toaletterna på tåget kanske inte är så fräscha, och att bäddarna är smala om du nu ska ta nattåget (2 kl). Men det var 2009 och det är väl bättre nu, och jag hade nog kostat på mig 1 kl-vagn om jag skulle resa med junior idag.
Jag gillade Seoul och hade gärna åkt dit igen.
Taste like chicken

#6 - - Therese:

Tack, alla tips mottages tacksamt. Läste lite om tåg och hade tänkt boka 1:a klass om det finns ledigt på fredag när jag tänkte att vi skulle fortsätta vidare från Bangkok. Då har vi (dottern) landat i 2 nätter och förhoppningsvis kommit in i tidsomställningen, värmen (framförallt luftfuktigheten som jag trycker är den jobbigaste omställningen) och är i semester mood 🙂
Ja Seoul är en favorit, inte helt opartiskt dock. Och Sydkorea som land är fint och enkelt att resa runt i när vi gjorde det.
Om du kommer på mer tips om just Thailand eller att resa m barn så får du gärna maila mig ( antar du ser mailadressen).

Svar: Hej. Av någon anledning ser jag inte mailadressen, det brukar jag annars göra. Antar att du får ett mail när jag svarat på din kommentar, vilket man annars inte får om man inte uppgett sin mailadress.
Vet inte var ni ska bo i Bangkok, men jag bokar alltid nära en BTS/MRT-station så att transporterna går smidigt. Annars metertaxi som alltid är billigare än uppgjort pris, oavsett taxi/tuktuk. I Thailand är ju trafiken den största faran, så tåg och flyg är bäst. Jag/vi åker aldrig minibuss utan tar alltid egen taxi för längre sträckor, typ Krabi Airport-Ko Lanta, även om det blir dyrare. En resesulky antar jag att du tar med dig också för att få lite större rörlighet. Jag har ju en kategori om Barn/barnvagn i Bangkok, men den kanske du sett redan. En vagn med större hjul är ju bättre när man kör den, men är ju lite tyngre och tar större plats när man ska vika ihop den, men perfekt att lägga saker i.
Taste like chicken

#7 - - Therese:

Vad konstigt att det mailen kom med. Ej sett ditt senaste svar därav. Återigen tack för tips! Nu har redan större delen av de 4 veckorna här
gått och det är bara drygt en vecka kvar. Bästa beslutet att våga åka iväg bara jag och min dotter!

Svar: Hej igen Therese. Nu ser jag faktiskt din mailadress. Ja visst går det bra att resa själv med barn. Oftast är det omgivningen som har synpunkter på motsatsen. Vilka platser har ni hunnit besöka? Blev det tåg också?
Taste like chicken

#8 - - Therese:

Vad konstigt att det mailen kom med. Ej sett ditt senaste svar därav. Återigen tack för tips! Nu har redan större delen av de 4 veckorna här
gått och det är bara drygt en vecka kvar. Bästa beslutet att våga åka iväg bara jag och min dotter!

#9 - - Therese:

Det blev Bangkok, chiang mai, o Koh Samet, o där har vi stannat. O stannar till söndag när vi åker till Bangkok sista 3 nätterna innan tillbaka till vardag o Sverige. Nattåg (2 kl då 1 fullt) till Chiang mai, rent o fräscht o en av höjdpunkterna på resan att åka tåget o sova på det. Sedan har vi även hunnit med åka nattbuss från Chiang mai ner till Rayong. Även det var bra, rent o fräscht o en lyx med stora fåtöljliknande säten 🙂 tanken var att åka till Koh Chang efter någon vecka på Koh Samet. Men vi fastnade här 🙂 så får bli Koh Chang nästa gång om något år eller två när fått ihop ny reskassa.

Svar: Ok, vart bodde ni/ska bo i Bangkok? Kul att höra att det gick bra med tåget, det får det bli nästa gång vi ska till Thailand. Ja hittar man ett ställe man gillar finns ingen anledning att jaga vidare, även om jag personligen var mer förtjust i Ko Chang än Ko Samet. Förflyttningar tar tid och energi även om just tåget är en upplevelse i sig.
Taste like chicken

#10 - - Therese:

Ser ej hela din senaste kommentar i mailet. Endast några ord.
O här ser jag inte kommentaren överhuvudtaget märkligt nog.
Såg iaf första orden om boende. Vi bodde på nåt ställe som hette Red door. Lite off. Men helt ok. Nu när vi åker tillbaka de sista nätterna har jag inte bokat något ännu, men ska boka något ”bättre” ställe, och med pool så dottern kan bada. Och som ligger mer centralt. Har du tips på boende där med pool så säg till. Samt ungefärlig kostnad på taxi/eller annan transport till flyget (behöver åka tidig morgon vid 5/6-tiden en onadag). Tänker mig kanske taxi om det smidigast då vi ska åka så tidigt.
När vi åkte från flyget (tog en taxi med taximeter) gick det loss på bra mkt mer än vad hotellet sagt sig tro skulle bli för kostnad (drygt 400 baht blev närmare 2000 istället då det enligt taxichaffisen var morgonrusningen samt att hotellet låg utanför bangkok).

Svar: Hm. Red Door ligger i Banglampoo vad jag kan se, ett stenkast från Khao San Road. Runt 400 thb borde det kosta, oavsett trafik. Taxichaffisen har blåst er med fixad taxameter.Vad har du för budget för "bättre" ställe? Finns många "bra" hotell med pool. Ju dyrare desto bättre.
Taste like chicken

#11 - - Therese :

Ja var det jag anade. En trött ensam tjej med lika trött barn efter långflyg var väl lätt att lura.. men kändes inte som läge att börja diskutera då första gången i just Bangkok o inte hade ”full fakta o koll” att kunna stå på mig med att ifrågasätta priset. Trist oavsett, men en lärdom det med🙂
Har kollat på ett ställe, staybridge suites Bangkok. Ligger det centralt o lätt ta sig med taxi tidig morgon? Bra veta då att det inte ska kosta mer än runt 400 baht nu när jag ska åka till flyget på onsdagmorgon, oavsett tid på dygnet.
Tanken är väl att jag vill till nån nattmarknad/ marknad kolla o köpa nå kläder o leksaker o sånt. Sedan tänkte jag ev. chinatown, och ev någon flytande marknad och båttur.
Men främst nattmarknad eller dylikt där man kan köpa billiga med kläder
Leksaker o sånt. Inget varuhus, köpcentrum tror jag. Eller kanske värt åka till något?


Svar: Ett barnvänligt hotell med bra service i samma prisklass är Eastin Grand. Läs mera här.. http://tastelikechicken.se/2015/april/eastin-grand-hotel.html
Taste like chicken

#12 - - Therese:

Ja jag tänkte på det att tåget vill jag gärna åka igen med dottern när hon är ngra år äldre och kommer komma ihåg mer osv. Kan tänka mig att det är en ännu roligare o spännande upplevelse o sova på tåget med ett barn som är lite äldre än just 3-åring som min dotter.
Var helt inställd på Koh Chang, men fastnade här. Helt enkelt för jag blev för bekväm när väl ”landade” med lata dagar med sol, bad o bra boende. Och att iochmed vi blev kvar så har vi våra rutiner o ”våra” thailändare som vi träffar på varje dag och hejar/ pratar med 🙂 helt fantastiska är majoriteten med barn, o dottern är sååå bortskämd
här av alla 🙂 vet inte om det är för att hon är just ”blandbarn” och lockigt hår på det, haha, men alla är som tokiga i henne o vill ta kort, bära, ta o känna.
Vilket inte är populärt hos henne alla gånger, speciellt inte när män/killar kommer fram.

men nästa gång som sagt, då blir det Koh Chang.

Svar: Jag har svarat mer i ett privat mail. Kolla skräpkorgen om du inte ser det.
Taste like chicken