Asia Mega City Deluxe Tour 2010/2011

-Men det finns ju Hilton i Kuala Lumpur också...

Det var så käre bror sammanfattade saken innan vi lade på luren.

Asia Mega City Deluxe Tour 2010/2011. Ja, så får den nya resan kallas efter en smärre ändring i resplanerna. Som jag skrev här nere i ett tidigare inlägg så har jag nu också klämt in en fyradagarstur till Tokyo mitt i alltihopa.

Av den anledningen ringde jag till prismedvetne bror som nyss varit i Kuala Lumpur och torde sitta inne på färsk info om ett schyst och prisvärt boende centralt i "Kulan". Själv har jag ju inte varit i Kulan sedan -04 då jag och käre K bodde på hyfsat fina Corus Hotel nära Petronas, men offside från allt annat.

På grund av en allt tunnare madrass så hade jag siktet inställt på något annat än ett flashpackerhotell. Han tipsade om Swiss Inn Hotel för en billig peng alldeles nära Petaling Street. Så fick det bli. Lät bra. En liten stund.

Sedan fick jag tips från annat håll på Hilton igen, samt att jag hade en rabbatkupong från Supersaver Travel på 300:- som gällde på nämnda hotell såg jag också. Inte mycket att tveka på. Klicka, boka, bekräfta och...betala, hm? Inser i det här läget att jag för första gången i livet har tappat mitt VISA-kort. Puts väck, gått upp i rök. Aldrig hänt förr. (Ja, förutom den gången i Bangkok -94 då en ATM i närheten av Khao San Road tuggade i sig kortet så att jag stod där med skägget i brevlådan och kände mig fånig med 100 baht kvar i fickan och två dagar till hemresan och brorsan kvar i södra Thailand...)

Fick istället ta fram firmakortet och betala med det. Kanske kan vara avdragsgillt om jag hävdar att jag varit i Malaysia och studerat färgsättning...


 Bild från Hiltons hemsida.

Kontentan av detta är alltså att jag kommer att besöka dessa fyra (HK, KL, Tokyo, BKK) megastäder under resan och kommer bo fint i alla fall i tre av dessa. I Tokyo så blir nog första natten i något "Capsule Hotel" eftersom jag landar sent. Sedan tänkte jag mig ett tradionellt "Ryokan" för en så japansk (och prisvärd) upplevelse som möjligt!

Capsule Hotel i Shinjuku, Tokyo  Traditionellt boende. Futonmatta osv...

Resplan so far:

8 Dec. Avfärd Arlanda - Zurich - Hong Kong (Swiss Air, 6900:- tor).
13 Dec. Flyg Hong kong - Phuket (AirAsia, 1400:- enkel).
15 Dec. Båt till Ko Lanta.
Spenderar tre-fyra veckor på Nature Beach Resort, Ko Lanta.
Runt 7 Jan. På något sätt mot Kuala Lumpur. Båt, buss, tåg?
9 Jan. Flyg till Tokyo (AirAsia, 2400:- tor)
13 Jan. Flyg tillbaka till Kuala Lumpur (AirAsia)
15 Jan. Flyg upp till Bangkok (AirAsia 500:- enkel)
19 Jan. Bangkok- Zurich - Arlanda

Asia Mega City Deluxe Tour 2010/2011
 

Papaya Salad / Som Tam (Lao Style)

En liten film om hur man gör en papaya salad. Inspelad i Luang Prabang, Laos 2009


Hi-So & Lo-So

Hi-So

* AirAsia som precis öppnat en ny flyglinje mellan Kuala Lumpur och Tokyo. Kampanjpriser från 200:- SEK för en enkel biljett!

* Suvarnabhumi Airport Rail Link som nu efter många förseningar äntligen öppnat. Nu tar det endast ca 20 minuter att ta sig mellan flygplatsen och Bangkok. Reducerat pris under 2010.

Central World i Bangkok ska enligt uppgift öppnas idag. Vid mitt besök i Juni kunde man inte tro det. Se bild.

Efter branden

Lo-So

* Bomberna i Bangkok som smäller av med jämna mellanrum. Senast i fredags då en papperskorg på Rama III exploderade och skadade tre förbipasserande.

* Håkans Bar. Kanal 5 producerade en doku-serie från Patong Beach på Phuket som jag anser bara visade upp semester-Thailands sämre sidor. Dumfulla svenne bananas och karaktärslös barpersonal. Den enda person som höjde programmet var ju hon gammeltanten Ingrid.

* Thailändskt Visum. Att man bara får 30 dagar vid inresa. Det är ju ingen nyhet iofs. men visst var det enklare för långliggarna förr när man fick 90 dagar "on arrival". Nu är det ständiga frågor runt visumreglerna och inte ens personalen vid gränsövergångarana har alltid 100% koll på vad som gäller.
 

TO HK 14 YA & TH X 10 + JA 3 YA!

Hur ska rebusen utläsas?

Tänkte att det var dags att sparka liv i bloggen igen. Har sällan ro eller tid att skriva på hemmaplan men nu har det varit lite mycket resplaner i skallen på sistone. Tänkte få der det lite på pränt.

Jag bokade för någon timme sedan ett flyg till Tokyo. Men mer om det om en liten stund.

Det blev ju en liten minitripp till Thailand i Juni, endast en liten fjuttig vecka så det blev så klart inget skrivande den gången. Därmed inte sagt att det inte fanns något att skriva om.
Egentligen hade jag inte alls tänkt åka dit då, utan satt och kollade resor till Amerikat istället. En mini roadtrip i Arizonas öken, samt ett besök i Las Vegas eftersom Drottningen av Vita Bergen var där med sin dansgrupp och uppträdde samtidigt.

Slog dock undan de planerna då det var allt för många byten och obekväma flygtider. Jag hade ju trots allt bara tid att var ledig en vecka innan nästa projekt sparkade igång på allvar.
Kollade även på andra destinationer i när och fjärran, men hamnade så klart några gånger på Bangkok-avgångarna. Thai Airways erbjöd riktigt billiga biljetter på förnämliga flygtider. Runt 5000:-.

Thailand i lågsäsong, kan det var något?

Jag ringde ner till Eat på Lanta och hörde hur vädret var, och hon svarade att de hade haft sol i en vecka vilket var ovanligt för årstiden. Jag sa att jag funderade på att komma ner en sväng och hon sa att jag var så välkommen så. Jag sa att jag hör av mig om jag bokar, innan vi lade på.

Efter en stunds övervägande så klickade jag på "Bekräfta bokning". Så ett sms till Eat också. "Booked the flight"

Två dagar senare står jag på Arlanda och försöker rodda en hämtning från Krabis flygplats eftersom jag misstänker att transporterna inte går som vanligt pga lågsäsongen.

Ringer till Eat och berättar vilken tid jag kommer till Thailand och frågar om någon kan hämta mig eller om jag kan ta en taxi bara. Först blir hon tyst en stund, sedan:
 "Ah, khihok papa Frank, khihok!"
 "Nä, jag skojar inte, såg du inte mitt sms jag skickade?"
 "Jo, men det trodde jag var ett skoj bara, haha"

Med facit i hand så var det en intressant resa. Jag gillade att se Lanta i lågsäsong, och det räckte med en vecka. Kvällarna var ju väldigt lugna. På dagarna åkte jag moppe och utforskade delar av ön som jag inte sett tidigare, samt roade mig med att kolla på tomter och fastigheter som var till salu.

Jag skulle däremot inte rekommendera någon förstagångsresenär att åka den tiden på året, vilket nästan hände eftersom jag tjatade på farsan att han skulle följa med.


Men nu då. Kommande resa. Satt i somras och klickade armen musont i jakten på bra flygbiljetter till vintern.
Men trägen vinner. Det gäller att inte ta första bästa. Man har ju blivit bekväm också. Historia är ju de billigaste biljetterna med öststatsbolagen. Förr har vi flygit med rumänska Tarom och liknande avarter. Nu för tiden så ställer jag högre krav. Det ska vara bra bolag med nattflygningar med smidiga byten om så krävs.

Hittade till slut en "open jaw" (betyder att man flyger till en ort och hem från en annan) med Swiss till Hong Kong och hem från Bangkok för 6900:- hos Mr Jet. Ett riktigt bra pris anser jag.
Ett flyg mellan Hong Kong och Phuket är nu också bokat. Har hängt mycket på AirAsia's hemsida och väntat in promos som de ofta kör, men det har inte dykt upp något så jag fick betala fullpriset 1400:-.

Har förresten bokat ett hotell värdigt en sann flashpacker. Utsikt från rumstypen "Club Harbour View"
Det gäller även att ha ögonen öppna när det gäller att boka hotell och vänta in rätt tillfälle. Rätt var det är så är det en kampanj på gång och det är halva priset på snygghotellen. Detta bokat via www.hotels.com

Panorama by Rhombus


Eftersom man bara får 30 dagars visum i Thailand om man inte söker i förväg, vilket jag är för lat för att göra så måste man åka på en sk visarun till ett grannland för att få nya dagar stämplade i passet.

Jag blir ju borta i ca sex veckor, minus fyra dagar i HK vilet betyder att jag åker på att betala "overstay" 500 Baht per dag om jag inte gör en visarun. ( Min käre bror hade missat hela den här grejen på sin senaste resa, så han fick vackert betala 8000 Baht i näven på den siste thailändaren han såg innan han fick lämna landet! )

Så med anledning av detta så har jag funderat fram och tillbaka huruvida jag skulle ta smällen på en overstay eller dra upp till Kambodja och kolla in Angkor Wat, samt att hälsa på Lotta & Marco i Phnom Penh som snart ska flytta dit.
Har ju för bövulen försökt tre gånger nu att komma till Kambodja som är det enda landet i Sydostasien som jag inte besökt än.

I avvaktan på promos hos AirAsia på flyg till PP så har det inte blivit av att boka än.

Men eftersom jag får nyhetsbrev från AirAsia så har jag förstått att de har varit på gång att öppna en ny flyglinje till Japan! Så igår kväll kom senaste nyheten. Klockan 11.00 GMT +8  den 23/9 så skulle de släppa ett antal biljetter från ca 200:- på rutten Kuala Lumpur - Tokyo. Enkel. Va! Det kunde ju inte vara sant, jag låg och räknade på fingrarna och försökte räkna ut vilken tid det var Siljan Time. Hur som helst så somnade jag ifrån allt pga hårt slit i Idrefjäll i veckan, men när jag kom hem idag och kunde logga in på stordatorn med skrivare och allt så slog jag till.
Tyvärr så hade de billigaste biljetterna redan gått på de avgångar jag sökte på. Men tor och retur KL-Tokyo-KL, 9-13 januari gick lös på dryga 2000:-, jag valde till lite måltider och annat tjafs.

Men hallå! Voila! JAPAN! Det är ju helt otroligt. Det är ju världens häftigaste land! Så Kambodja fick stryka på foten ännu en gång.

Det här kommer ju bli en Asia Mega City x 4 Tour! Hong Kong, Kuala Lumpur, Tokyo och Bangkok!

RSS 2.0