Fish Spa

Har sett att de poppar upp som svampar ur marken överallt på turistdestinationerna i Thailand. Och det är just svamp jag kommer att tänka på när jag ser de där akvarierna fulla med små hudätande fiskar.

De kallar det för Fisk-Spa!? Lite missvisande tycker jag. Borde det inte heta Fot-Spa istället? Eller Fotinfektions-Spa känns som en mer relevant benämning. Ett fisk-spa är väl ett ställe där firrarna själva drar sig undan på fredagen efter jobbet och knäpper en öl med fiskpolarna och vilar gälarna och småsnackar lite. "Jaha, har ni sett Nemo på sistone eller?..."

Jag har själv aldrig varit lockad av att stoppa ner fossingarna där, möjligtvis för att jag är så kittlig, men också för att det verkar lite ohygieniskt. Man brukar ju inte se några filter eller andra rengöringsanläggningar där. Bara ett akvarium med massa småfisk i. Ibland med lite grus på botten för att piffa till det lite.

 
Lånebilder från nätet

Jag fick så klart vatten på min kvarn för ett tag sedan när jag läste en artikel där thailändska hälsoministeriet gick ut och varnade för hela grejen. Det fanns inte någon kontroll på vare sig hygien eller förhindrandet av infektionsspridning. Eventuellt så ska över 1300 fisk-spa över hela landet få stänga igen.

Det tror jag på när jag ser det. Så länge de glada turisterna betalar för sig så kommer de antagligen bara öka.
Senast i vintras så såg jag att de öppnat ett ställe mellan Klong Nin och Klong Tob. Såg dock inga kunder där.
Däremot så åkte jag dit och kollade upp priserna för de två singelmammornas räkning. De hade tydligen tänkt
doppa ner sina små ettåriga telningar i badet också...

"Folk med hudsjukdomar, öppna sår, varfyllda sår eller diabetiker(?) borde inte få tillåtelse att nyttja servicen"
tyckte en av de där viktiga hälsokillarna, eller Dr Somchai närmare bestämt.

Vidare säger doktorn:
"Fisk som används i tankarna får inte vara större än fyra tum och inte ha några tänder..."

Ha! Jag fick precis en ny affärsidé förresten.

"Har du problem med fötterna? Prova vårat Piraya-Spa!
 Garanterat fritt från alla sorters hudåkommor efter bara några minuter!"Vissa kallar det till och med "FISH MASSAGE". Bild tagen på Khao San Road i Bangkok.

Tycker inte att deras reklam verkar så tilltalande.

"Hundreds of fish will kiss your toes and suck up your dead skin!" 
Lanta - Low Season

Nu är det ca ett år sedan jag besökte Lanta under lågsäsongen. Ön visade upp en helt annan sida än den man är van vid att se annars. Här är några bilder från den trippen.


Frutkon, framtida arvtagare till Nature Beach Resort...?


Snygg skylt på ödsliga Klong Nin.


Ovädret drar in över Klong Nin.


Igenbommat på Long Beach.


Denna unge satt och smygrökte mellan de stängda souvenirbutikerna på Long Beach.
Texten på tröjan är talande. "Dangerous".


Jag passade på att titta på lite tomter när jag ändå var på plats. Den här som ligger på
toppen av en kulle mellan Klong Nin och Klong Tob begärde de 1,8 miljoner Baht för!
I svenska pengar blir det nästan 300 000 riksdaler. Ca tio tomter var till salu på den här
kullen. Utsikten var magnifik, men nu i mars när jag senast var ner verkar ingen tomt
ha blivit såld ännu. Inte till mig heller. Jag har lagt ner de planerna, det är så mycket
luddiga regler att sätta sig in i. Förresten är det inget köp det handlar om, utan leasing
på 30 år i taget eftersom ingen utlänning får äga mark i Thailand.


Inget vidare badväder.


Stormen gjorde sitt bästa för att slita ner ljusskylten på Nature.


Siluett av Dow (Stjärna) på Klong Nin.


Nature stänger under "rainy season" men Nee gav mig en bungalow
ändå klart. Frukost åt man närmast på åretruntöppna Miami Resort
som ligger alldeles i närheten.


Ett "Cumulus Nimbus" ger ifrån sig en stadig skur. Taget på Long Beach i riktning mot
Phi Phi Island.


Ett nummer av Krabi Magazine http://krabi-magazine.com/ låg och fladdrade i vinden
på disken i den övergivna baren på Nature.


Saladan kändes nästan lika övergivet som efter en kärnkraftsolycka.
Till skillnad från larmet och kaoset som pågår under högsäsongen, särskilt när båtarna 
från Phi Phi och Krabi anländer. Nu under lågsäsongen var det nästan så att man hajade
till när man såg en annan västerlänning komma farandes på en moppe.


Snäcksamlare och uppspolad toffel på Klong Nin.


Middagsbjudning hemma hos Nee och Rich. Verkligen annorlunda mot hemma i Masriket.
Här satt vi på direkt på golvet och inmundigade diverse läckerheter.


En tomflaska Sang Som vittnar om högsäsongens bravader på Funky Fish, Long Beach.


Svenskägda Gafae Aroy. Har förresten bytt ägare nu noterade jag i vintras.


Hundarna överger åtminstone inte Lanta under lågsäsongen.


Sammanfattningsvis. Ko Lanta...a low season delight!

Jet-Ski scam

Som jag nämnde i det förra inlägget så händer det att turister som hyr jet-ski blir pressade på orimligt stora summor för påhittade, eller faktiska skador som kan ha uppstått på maskinerna. Det är utstuderat och genomarbetat om hur utpressningen går till, vilket videon visar.

Försäkringar är bara att glömma så klart. Som vanligt. Även om jag har för mig att det gjordes ett försök till någon slags kollektiv försäkring på Phuket förr en gång.

Nu har jag själv aldrig råkat ut för jet-ski-utpressarna av den enkla anledning att jag aldrig hyrt någon jet-ski eller ens rör mig på de stora exploaterade turiststränderna där de där leksakerna förekommer.  Vill helst inte ha ett Skara Sommarland nere på stranden, utan nöjer mig med att guppa omkring på en luftmadrass lite då och då.

BBC gjorde ju en dokumentärserie som visades för något år sedan i svensk TV, den hette något i stil med "Trubbel i Thailand". Där fick man ju bl.a. se Patongs självutnämnde jet-ski-kung "JJ" som gick och hämtade hagelbössan och viftade med  framför de turister som inte riktigt förstått att det var dags att slanta upp reskassan.

Läs mer här: http://phuketwan.com/tourism/jet-ski-scam-gang-scares-aussies-phuket-13790/

Nu vet jag inte hur förekommande det här är, de flesta kanske bara har positiva upplevelser att berätta om. 
Men att det blir så här beror väl på den ständiga jakten på mer och mer pengar, och så krackelerar leendet någonstans efter vägen. Det gäller så klart överallt. Girighet är nog den värsta dödssynden.Phiphi Longtail...

Kastar in en bild på Thailands motsvarighet till Pippi Långstrump. Jag tycker att det är humor.


Bilden är lånad av http://www.langrygg.com/ som även tecknat den.

Bilden är inte bara kul, det finns en annan poäng också, och det är just det där med "en slant vid sidan om" vilket är ett tråkigt kapitel i Thailand och andra länder där korruptionen är utbredd. Den vanlige semestersvensken kanske inte stöter på det särskilt ofta. Det skulle i så fall vara de som hyrt moppe och blir tagna av hjälmpolisen. Det blir "böter" några hundra Baht och så får man åka vidare. Det finns lite olika varianter på hur det där kan gå till. Men kanske det inte var böter utan just en diskret liten muta till de underbetalda konstaplarna Ting och Tong. Bestäm själva, det var nog böter ändå, för ni sparade ju kvittot, eller...?

Jag har själv aldrig åkt fast för att åka utan hjälm. För att åka utan, det gör jag så gott som jämt. Anledningen finns beskriven i inlägget "Like a moth to a flame".
På Lanta så står polisen bara uppe i Saladan och kollar så att hjälmlagen efterföljs. Det gör den sällan. Det blir snart extraslantar till konstaplarna som kan kosta på sig lite extra fredagsmys, vilket i Thailand nog inte betyder tacos och Så ska det låta nersjunken i en saccosäck.

Jag minns när hjälmlagen kom till, det var typ 1:a februari -97. Den gången befann vi oss på Patong Beach som då fortfarande var en rätt så charmig semesterort och inte alls gav några dödsångestattacker när man skulle styra ut sin 600 cc Honda Steed på Beach Road. Hade ju inte ens mc-kort på den tiden. Då i alla fall, på den tiden, så stod hjälmpolisen alltid vid enda trafikljuset i Patong en stund varje dag runt fyratiden. Det visste nästan alla om och vi åkte aldrig den vägen. Däremot så krånglade uthyraren när vi skulle lämna tillbaka våra HD-surrogat efter några dagar. Han gick runt hojarna och lyckades hitta en buckla på tanken som han stod och pekade på och menade att min kompis skulle ersätta. Han var naturligtvis oskyldig. Uthyraren vägrade lämna tillbaka passet och först efter en häftig diskussion med sura miner och han fått levererat några thailändska svordomar så gav han med sig. Undrar just hur många gånger han fått betalt för den skadan av andra turister?

Det där med uthyrare som försöker pungslå turister för påhittade uppkomna skador är idag ett stort problem på Patong Beach och andra större turistställen. Inte bara vespor utan i större grad jet-ski-uthyrarna som kräver enorma summor av de oskyldiga semesterfirarna. Jag ska ta upp det i ett annat inlägg.

Avslutar med en bild från förr.


Easy Rider! Det var då, Patong -97.


Still taste like chicken?

Den här menyn ser ju inte så aptitlig ut på alla rader. Det där svåra ordet "sph..." betyder i alla fall slutmuskel. Så kan man lista ut resten själv vad det handlar om för delikat anrättning som bjuds.


Undrar just hur många kycklingar som går åt till en portion? Lånad bild från nätet.


Bilden nedan har jag tagit på Hanani Restaurant som ligger vid lilla bron i kurvan på Klong Nin på Lanta. Eftersom jag känner de som driver stället så frågade jag varför de skrivit menyn på det viset och om vad "Cook A Whore" vad för maträtt egentligen. Men de hade så klart ingen aning om vad de engelska översättningarna betydde, inte så konstigt heller eftersom endast en i personalen kan knapphändig engelska och de andra ingenting. Menyn hade killen i butiken bredvid hjälpt till med att översätta. Jag upplyste den knapphändige om innebörden, även om jag själv hade lite svårt att se framför mig om hur man skulle tillreda maträtten.  Vid mitt nästa besök på restaurangen så noterade jag en vit klisterlapp över den engelska översättningen, och vid ännu ett senare tillfälle så hade de bytt ut hela menyn. Lite synd kan jag tycka då det alltid är kul att läsa asiatiska menyer som är felaktigt översatta. Det är ju inte alls något unikt, och vanliga felstavningar förekommer ju hela tiden.


"Cook a whore" ? Taste like chicken?


Det är ju inte bara menyerna som blir fel utan även stora skyltar ibland. Som på ett av "mina" ställen på Klong Nin, Lanta Nature House, där blev det lite väl fel noterade jag när jag återvände i vintras. Men kul att det blev ett riktigt ord i alla fall. Den nya fina ljusskylten förkunnade att stället nu hette Lanta Nature Hour, vilket blir ännu mera humor om man översätter det fritt till svenska - Naturtimmen - vilket kan ge en helt andra associationer om vad det är för ett ställe. För övrigt så tycker jag att den gamla träskylten nedanför är så mycket finare än den nya plastiga ljusskylten. Men den syntes väl för dåligt kan jag tro.


Nature Hour / Nature House?

Telefonsamtalet...

"Äum, Bossen, vad skulle det stå på skylten nu igen?"
"Äh, åk för förbi och kolla på den gamla bara, där har ni facit, skriv av den!"

"Hm..ok, ser ut som det står..ok, no problem, det löser sig nog.."


RSS 2.0