Cold feet

Förberedelserna för den tillfälliga emigrationen fortsätter och idag löste jag den största kostnaden jag har på hemmaplan genom att sälja firmabilen. Efter att ha pyntat av restvärdet på ett bräde så blev det i runda slängar 260'000 illbahtingar över. Det är lika mycket som bilen kostade i Kronor när den var ny. Så med den bilen såld och lägenheten uthyrd så har jag minimerat utgifterna.


None of my business anymore...

Bilden ovan är ju orsak nog att lämna fosterlandet över långa vargavintern!

Passade även på att göra ett uppehåll i pensionssparandet som var min tredje största utgift. Min bankman, (eller bankkvinna snarare) frågade mig om jag inte fått "kalla fötter" inför hela grejen att stanna borta så länge. Neej, det är ju det jag inte vill ha, jag vill ha varma fötter, därför hela grejen med att stanna borta så länge. Avskyr ju mest av allt kalla fötter, och att sätta mig i en kall bil. Det är mot alla mänskliga rättigheter anser jag.
Nej, i vinter blir det nog bara barfota i mina kurbitsmålade träskor. Det kommer bli stentufft på Lanta!

Fick dem 2002. Snart ingådda.


Clogs - Dalecarlia style! Träskor från Nusnäs! Sa jag att jag hatar foppatofflor? 
(Har Taste Like Chicken gått och blivit modeblogg?)

Det ska bli så skönt att slippa skrapa rutorna på den där bussen under kommande vinter. Och att slippa fundera på om materialet som kanske fryser sönder bak i skåpet. Och bara tanken på att tidigast i november 2012 så blir det dags att leta fram långkalsonger, mössa och vantar igen gör att detta känns extra bra!


Andra vändan med Engerix-B har blivit påfyllt också för ytterligare 450 spänn, och en försäkring har jag tecknat också för bortaperioden - hos Dalarnas - och den gick lös på ca 1200 spänn. Har förresten inte fått fakturan än. Kanske blev det gratis trots allt.

Visst fan. Lyckades få parkeringsböter300 riksdaler under tiden jag satt på banken och bröt mig och skrev på papprena om transsaktion och ägarbyte på bussen. Boten satt på rutan tio minuter efter tiden gått ut.
Kanske kan man hävda att nya ägaren ska betala böterna om nu bilen står i deras ägo...? Hehe

Visst fan 2. Fick ett mindre bra besked från Nancy förra veckan. Hon vågar inte jobba på Nature i vinter pga hennes ettårige son som det kan bli svårt att skaffa nanny åt vid eventuell sjukdom. Jag förstår problematiken och uppskattar att beskedet kom nu och inte senare. Det löser sig nog ändå.Nancy 2... Skoklassiker från förr


"Who needs Crocs when you've got the Clogs?"

Same same but different

Originalet och kopian.


The real deal. Snart ett minne blott...


I en annan del av Thailand...

"What? Did you say horse? I'm pretty sure that you ordered an elephant!?"The real deal! Finns det tunnbrödrulle med majonnäsgurka i Thailand månntro...?


I en annan del av Thailand.

"Sibylla? Sorry, no have. You mean Siambylla? Yes we have!"The real deal on ya-ba?


I en annan del av Thailand. Typisk thailändsk piratkopia!The real deal. Billions served


I en annan del av Thailand. Only 10'000 served?Real deal Dong? I en annan del av Vietnam (Hanoi) fick jag på något ställe en falsk
100'000-dongsedel, vilket uppdagades av personal på en restaurang senare.
Ena sedeln är falsk, den andra är äkta. Men vilken?
"Kan man göra ett original så kan man göra en kopia" som jag brukar säga...The real deal. Same same but different. Restaurang på Lanta som brukar rekommenderas.
Jag har fått en smällgod "green curry" där bland annat, men en gång var jag där med A
så misslyckades de med allt vi beställde. Kanske hade de en sommarpraktikant i köket?


Belägen på Kantiang Bay, efter man passerat lyxresorten Pimalai.
Därför också lite överpris på menyn, men uppvägs av skön miljö.


Avslutar med en kopia som faktisk var bättre än originalet. Blev igår bjuden på Spicy Beef Salad hos en kompis som snappat upp receptet som jag delade ut här förra veckan. Det blev deluxe-varianten med helgrillad oxfilé och det lönar sig helt klart att använda köttermometer. Frågan är om jag ens kan matcha gårdagens kulinariska höjdare när de kommer ner till Lanta i vinter. Får nog banne mig marinera köttet i Sang Som.


Spicy deluxe beef öna special a la nicke & ingela. Aroy mak mak!

(väldigt othailändskt med foten där nere i hörnet...)IKEA Bangkok

Den 3:e November slår Ikea upp sina portar i "The Big Mango"!

Har varit där och tjuvkikat och snott lite bilder...Det blir 40 000 m² möbelyta och en hel ocean av insexnycklar alltså. Jag skulle kunna slänga in min lägenhet där 571 gånger och ändå ha lite utrymme över. Det är Thailands första Ikea och kommer bli Sydostasiens största också. Rykten säger ändå att detta är första av tre planerade varuhus i Bangkok-området.

700 thailändare - och andra nationaliteter så klart - kommer kunna sitta samtidigt i restaurangen och mumsa i sig farbror Kamprads köttbullar med lingonsylt!


Behövs väl ingen stol, sitter ju mest på golvet i alla fall...


"Va? 40 000 kvadrat och ingen byxavdelning?"


"Man vet ju aldrig när det kommer en insexnyckel farandes genom luften!"Lansering av tuk tuken "Hej hej". Levereras i platt paket?


Sweden + Thailand = Love you long time!


Och hör sen!


Recept Spicy Salad

En av mina favoriträtter är Spicy Beef Salad, "Yam Nuya" på thai, eller som min helyllesvenska svåger brukar säga, "kryddig köttsallad"! Den är lätt att göra och den är är alltid uppskattad när man bjuder på den.


Hemlagat. Spicy beef salad med helstekt oxfilé!

I Thailand så kan man så klart få den med kyckling (gai), fläsk (moo) eller skaldjur (taley) också, den senare har seglat upp som en riktig favorit, bara man vet vart man ska hitta den bästa. Just nu på Cee Side i Old Town, Ko Lanta. Se där fick ni ett riktigt stalltips! Förresten, skaldjur är kanske fel benämning, engelska "seafood" är ett bättre uttryck, då "spicy seafood salad" brukar betyda räkor (goong) och bläckfisk (pla muk), och mig veterligen så har bläckfisken inget skal, och skall heller inte falla under benämningen "skaldjur".


Spicy seafood salad. Cee Side, Old Town.

Grejen med kött (mat) är ju att ju bättre (dyrare) produkt, desto bättre (godare) resultat. Därför kan det vara svårt att hitta en restaurang med en riktigt god (importerat kött) spicy beef salad. Den bästa jag fått i Thailand är på restaurangen Cook Kai, som lyckligtvis och som av en händelse ligger bredvid Lanta Nature House! Dock ej en gång under lågsäsong då de måste ha använt sig av en trött gammal thaiko som de bankat sönder och samman till oigenkännlighet. Tyvärr något jag upplevt på fler restauranger.


Med Leif GW på Cook Kai.

Här hemma i Sverige har jag provat att göra ett par svenska varianter. En med falukorv, och en med inlagd sill! Bilder kan studeras på de läckra anrättningarna! Den med falukorven blev en riktig höjdare, men sillen kändes fel, antagligen för att den redan var inlagd och smakerna krockade med varann.


Spicy falukorv salad - Här jobbar vi crossover - 50% thai + 50% farang = 100% sant!

Eftersom jag känner mig så oerhört generös tänkte jag dela med mig av det egentligen ganska simpla receptet!
Här med helstekt oxfilé!

Ingredienserna:

Oxfilé
Tomater
Gurka
Rödlök
Salladslök
Koriander
Salladsblad

Fisksås (Nam Pla)
Chili
Vitlök
Lime
Palmsocker (kan ersättas med strösocker)


Varför glömmer jag alltid salladslöken? Annars komplett lathund för ingredienserna.

Börja med att göra skyn så att den kan stå och dra. Kom ihåg nu något verkligt viktigt. Det finns bara en sorts fisksås (Nam Pla) som duger. Det är den som syns på bilden. Den köps på thaibutiker och kan aldrig ersättas med liknande kemikaliesmakande fakeprodukter som hittas på våra svenska matbutiker.


Nam pla, real deal!

Blanda hälften fisksås och hälften färskpressad limejuice. Balansera med socker. I det här fallet är det ok att ersätta palmsockret med vanligt strösocker. Hacka i chili och vitlök. Klart!

 

Bryn på oxfilén i en gjutjärnspanna och släng in hela tivolit i ugnen tills den är klar. Det vill säga fortfarande rödrosa och saftig. Jag kan tyvärr inte uppge hur länge eller vilket gradantal eftersom jag brukar laga mat på känsla, så det kan var lämpligt med en köttermometer. Tänk på att oxfilén ligger och drar sig och gör sig klar efter man tagit ut den, så det kan vara smart att avsluta tillagningen en stund tidigare.

  

Den här proceduren med oxfilén kan egentligen göras när som helst innan eftersom salladen ändå äts ljummen. När köttet vilat klart så skär man upp allt i mindre lämpliga bitar.

Hacka upp grönsakerna lite grovt. Använd de små delikata Romantica-tomaterna, ja de är dyrare, men också godare som sagt var, och dessutom snyggare i anrättningen! 

  
Romantik på G(I)?

Jag vet att många är känsliga för koriander. Antingen hatar man den eller så älskar man den. Oavsett så blir det ingen fulländad Spicy beef salad utan färsk koriander. Antingen kan man hacka ner den grovt och blanda runt, eller strö över som en extra garnering. De stora salladsbladen, romansallad i det här fallet lägger man i botten för att garnera tallriken eller uppläggningsfatet. Precis innan serveringen så blandar man samman alla ingredienserna i en bunke. Här ska det inte ligga för länge då grönsakerna snabbt tappar sin krispighet. Så blanda runt rubbet och lägg upp direkt. Gott tilltugg om det blir för starkt är grovskuren vitkål, eller kvistar med thaibasilika som man kan tugga på. Vissa gillar att äta ris till men jag föredrar hellre vitlöksbröd.


Spicy beef salad deluxe med oxfilé. Aroy mak mak!


Spicy Sill Salad, möjligtvis en höjdare om man tillsätter OP Andersson.


Glöm inte garneringen!Single Ladies

Visst myser man alltid lite i smyg när man får sina egna fördomar bekräftade. Som att amerikaner nog allt är lite korkade ibland.  Jag kom att tänka på en liten rolig anekdot som utspelade sig på Lanta Nature House för några år sedan, efter att en kvinnlig bekant häromdagen föreslog att vi skulle köra någon slags Single Ladies Promotion Week eller något liknande på Nature kommande säsong. Med rabatt på rum och meny osv.
En tankekedja startade och förde mig tillbaka till...jag tror det var vintern 2008.

Det bodde två unga servitriser från San Diego på Nature House den vintern, som vid tillfället var ute och reste upp sina drickspengar i Sydostasien. De åt de flesta av sina måltider på Nature House och var väldigt trevliga, och jag och skånepågen hängde lite med dem på kvällarna. Det fanns en storbildsskärm i restaurangen då och det visades en massa musikvideor, särskilt Beyoncé's nya video Single Ladies visades flitigt.

Den ena av de unga amerikanskorna från San Diego sneglade på mig och konstaterade högt för sig själv att den här versionen måste antagligen vara en budgetvariant som de skapat enbart för tredje världen...

"Hur menar du nu?" sa jag.
"Ja, men såg du inte videon?" sa amerikanskan.
"Jo, men vad menar du?"
"Det fanns ju ingen rekvisita eller någonting i videon!"
"Hur menar du nu? Och tredje världen...?"
"De står ju bara och dansar i ett tomt vitt rum!"

"Det påståendet äger nog sin riktighet"
"Den där versionen har de gjort för att människorna här i tredje världen inte ska bli avundsjuka på oss i västerlandet" 
"Menar du att det skulle finnas fler versioner av den här videon? En annan version..med rekvisita som visas i väst?"
"Ja så måste det vara, de har skonat alla fattiga människor här genom att inte visa upp vårat välstånd i väst.."
"Hm..okey"
Men jag tror nog att du får se samma video när du kommer hem till Californiaaa, tänkte jag för mig själv och diskuterade inte saken vidare.Single Ladies - Budgetvariant för "tredje världen"?


Samma tjejer - tyvärr inte de i videon, utan servitriserna från San Diego - skulle dagen efter hyra moppe och utforska Ko Lanta. Ingen hade kört tvåhjuligt fordon tidigare, men den ena hade en brorsa som var duktig på BMX. För att spara pengar så skulle de hyra endast en moppe och turas om och skjutsa varann.

Jag föreslog en övningsrunda ute i vänstertrafiken först, innan de började skjutsa varandra. Bra idé tyckte tjejen som hade kommenterat budgetvideon dagen innan, och skickade iväg sin käre vän som vinglande for iväg söderut på Klong Nin-vägen. Efter en stund kom hon tillbaka med skärrad blick och tyckte att allt hade gått jättebra, nu skulle hon bara vända en sista gång och köra upp och parkera på gruset.

Jag står bredvid och ser, och hör framför allt hur hon rusar motorn och håller samtidigt ett krampaktigt grepp om bromsen. Jag inser vad som håller på att hända men hinner inte ens dra efter andan innan hon kommer på själv varför inte moppen rör på sig, hon släpper bromsen för snabbt så klart och moppen, den helt splitt nya moppen tar ett skutt över vägen och landar med ett ljudligt brak in i det för dagen nybyggda BBQ-ståndet. Lyktglaset går i kras och den unga amerikanskan tar emot sig med handen när hon far mot backen vilket resulterar i att hon får fulla handen med glaskross, och även några bonusbitar i knäet. Jag säger åt henne att ta det lugnt i skuggan medan jag går och hämtar en pincett och en flaska vatten.

Jag funderar under tiden på hur mycket hon kan tänkas bli skyldig för de uppkomna skadorna på moppen. Försäkring finns så klart inte. Som vanligt. Bredvid står Bao och kliar sig på den skägglösa hakan. Det är Bao som byggt BBQ-ståndet, samt är ansvarig för uthyrningen av mopparna. Han såg måttligt road ut. Jag står och plockar glasbitar ur den chockade amerikanskans skakiga hand och vi pratar lite om kostnaderna på moppen.

Eftersom Bao vill ligga med tjejerna så blir jag inte direkt förvånad då jag hör han säga "mai pen rai, don't worry, you don't have to pay". Eller jo, det blev jag faktiskt, förvånad alltså, eftersom det är första gången i Thailand jag hör talas om att någon slipper undan så lätt. Däremot så fattar inte den skadade tjejen vilken otrolig tur hon har som inte behöver pynta upp reskassan för nya delar till moppen. Och det säger jag till henne också, väldigt tydligt när jag inser att hon knappast visar någon tacksamhet inför det faktumet.


Bao's BBQ-bygge, numera reparerat!

Ännu dråpligare blir det hennes kompis nu tar till orda, men dock lite smartare uttalande än dagen innan, när hon föreslår att de ska lägga ner det där med att skjutsa runt varandra på moppen i det konstiga tredje världen.
"Nä, varför det" undrar den skadade tjejen där jag fortfarande står och plockar glas ur henne.
"Det gick väl bra det där?"
"Gick bra? Jag såg precis hur du krockade och skadade både dig själv, moppen och den där bambusaken"
"Nä, men det är ingen fara det här. Nu kör vi snart, prova moppen du också en sväng förresten..."

Tjejerna fortsatte gnabbas en stund och efter att chocken klingat av på den skadade servitrisen som kom hon till sans och ville inte heller åka mera moppe. Bara ringa hem till mamsegull i Amerikat och gråta en skvätt.

AirAsia goes Ryanair?

Bokade ännu ett flyg med AirAsia. Denna gång för vinterns första visarun som får gå till Kulan. Eller Kuala Lumpur som Malaysias huvudstad egentligen heter. Den här gången åker jag helt utan incheckat bagage eftersom det bara handlar om en övernattning. Som jag skrev i förra inlägget så har Airasia börjat ta betalt för allt fler tjänster. Tidigare var det gratis med bagage som vägde max 15 kg. Nu tar de 370 Baht för den vikten. Ett litet irritationsmoment som börjar påminna om Ryanair's metoder.

Fare fees and taxes är alltså bränsletillägg (2 x 100 Baht) och resten är skatt. Totalt 875 Baht.

Sandwich (90 baht) eller annan mat är ju tillval och får anses som relativt billigt jämfört med att köpa något liknande på flygplatsen.Processing Fee är en avgift som man åker på om man väljer att betala med kort, typ VISA och Mastercard. För att undvika den kostnaden så bör man ha möjlighet till direktbetalning via en bank, som SCB (Siam Commercial Bank) förvalt i det här fallet. Det gick inte att ändra bank heller. 90 Baht i varje riktning, (=180 baht)vilket känns som en förolämpning då det handlar om endast EN betalning, även om det nu innefattar två flygningar. Vi pratar inte summor här, utan principer. Detta hade jag aldrig tänkt på om jag inte hade bokat en enkelflygning häromdagen då kostnaden för processing fee "endast" landade på 90 Baht.Jag har iofs konto hos SCB, men när jag tidigare har provat att göra överföringar mellan konton så har det krävts ett engångslösenord som skickas till thailändskt mobilnummer. Detta pga. att de inte tillämpar bankdosor på samma sätt som hemma. Nu har ju mitt thainummer avaktiverats eftersom jag varit i Sverige för länge och därför provade jag inte ens att betala via SCB. Det är möjligt att det hade gått att betala utan lösenord i mobilen.

AirAsia Insure Return för 258 Baht var lite klurigare att klicka bort. Först måsta man klicka "Cancel" en gång, sedan kommer det upp en popup-ruta med ett nytt meddelande. Väljer man "OK" där så åker man på kostnaden i alla fall, klicka "Avbryt" där så har du sparat dessa 258 illbahtingar. Eftersom man aldrig orkar läsa det finstilta så händer det ju att man bara klickar "OK" för att komma vidare, vilket jag gjorde nu ännu en gång. Men då fick jag ju detta fina certifikat efter att hela betalningen var genomförd.Dear Mr Flashpacker...?

Avgiften för att välja säte kostar 350 Baht för Hot Seat, vilket innebär mer benutrymme. Annars 65 Baht för en vanlig plats. Känns som en onödig kostnad på korta flygningar på någon timme. Ett säte får man ju oavsett. Åtminstone än så länge. Vad blir nästa? Ståplats på annexet..?

Taste like Ryanair... :-/


På grund av Krabis få avgångar till och från Kulan så blev jag nödd att tillbringa natten där insåg jag. Hade ännu en rabattkod från Hotels.com att utnyttja och jag hade mer än gärna bott på Hilton igen, men börsen ägnar sig åt något slags fritt fall den här veckan och jag är tvungen att strama upp lädret lite grann. Men trots allt, med både kampanj och rabatt så föll valet på Swiss Garden Hotel till slut.

RSS 2.0