Krabi Night Market

Återigen ramlar jag in på den thailändska gatumaten. Ett rekommenderat stopp är kvällsmarknaden i Krabi Town, den som ligger nere vid Chao Fah Pier, där longtail-båtarna utgick ifrån på den tiden det begav sig. Det finns även en till marknad mitt i stan belägen vid City Hotel men den är mera inriktad på typisk muslimsk mat vilket också innebär att ingen Chang står att finna.

Chang, Krabi Night Market

Den här lilla videon (eller vad man ska kalla det) visar hur det går till när man tillreder "Chinese Fried Morning Glory". Översätts ibland till kinesisk vattenspenat.

Det är en verklig favorit! Den bästa jag fått serveras på restaurangen Cook Kai, Klong Nin Beach på Ko Lanta. Men även här på night market i Krabi town är den riktigt bra.Receptet:

Morning glory (hittas i thaibutiker i Sverige)
Fisksås/Nam pla (finns egentligen bara en som duger och den hittas också bara i thaibutiker)
Vitlök krossad
Röd chili, liten krossad
Socker
Ostronsås
Fermented soya
Vatten

Fisksås/Nam Pla  The real deal!

Ta lite av varje och blanda ihop i en skål.

Hetta upp olja i en wok så hett som du inte vågat förr, helst utomhus eftersom man vill få en eldkvast utan dess like. När det ryker från woken så pass att brandlarmet går igång (om du envisas med att stå inne) slänger du i hela blandningen på en gång och håller en hand för ögonbrynen om du inte vill få dessa svedda. Rör runt en liten stund och servera sedan på ett fat. Gott som förrätt tillsammans med vitlöksbröd!

Voila! Phak bung fai daeng = morning glory red fire. (red fire står här för två saker, dels eldkvasten som uppstår om man gör det rätt, samt den röda chilin som brinner på sitt eget starka vis!)A flashpacker's got to do what a...

Nu gjorde jag det igen. Jag kunde inte hålla mig. Alltså,  jag hade de bästa intentioner att inte fläska på. Tänkte att nu får jag hålla igen lite. Jag insåg att jag inte hade räknat ut riktigt hur jag skulle ta mig till Kuala Lumpur från Lanta inför Tokyo-flyget. Jag gillar ju tåget, det är trevligt och billigt och smidigt. Oftast i alla fall. Klickade upp kartan över Malacka-halvön och insåg att det är ju en bra bit ner till Kulan. Sedan dessa byten och gränsprocedurer osv gjorde att jag lade ner hela tågidén. Stängde ner www.seat61.com och öppnade istället min vana trogen www.airasia.com bara för att inse att priserna har börjat dra iväg nu inför högsäsongen. No time to lose. Boka, klicka, betala, och en massa illbahtingar fattigare igen.

Eftersom flygtiderna inte matchar varandra så var jag helt enkelt tvungen att spendera ännu en natt i Malaysias huvudstad. Har varit i Kulan förr, men det är väl inte så häftigt där egentligen, så att stanna ytterliggare tid där känns mest onödigt. Kollade således på Swiss Inn som brorsan tipsade om, de tar ca 350:- för en natt. Men det bästa med Kulan är ju att man kan bo billigt på lyxhotell där så det känns ju dumsnålt att inte passa på att uppgradera sitt boende. Sagt och gjort. Jag tog mitt ansvar som flashpacker och klickade in på www.hotels.com för att kolla hur landet låg så att säga. Det var inte mycket att snacka om. Femstjärniga Le Meridien http://www.lemeridienkualalumpur.com/ körde kampanj på redan "billiga" priser och begärde blygsamma 700:- för ett standardrum. Herregud, i sammanhanget är det inte mycket, som en jämförelse, tänk vad många gånger man varit på Wasastugan i sin forna ungdom och spillt de där hundralapparna på skjortan. Till vilken nytta?

Portal Le Meridien

Förresten så är det min transsibiriska/japanska kompis Mias fel, det var hon som gjorde mig införstådd med att bo flådigt på flashiga hotell är också ett sätt att resa. Det behöver inte bara vara så att man ska ha logi för natten, utan boendet är själva vitsen med resan. Så hade jag aldrig sett på det tidigare. Men fan så kul när man väl provat att lätta på lädret lite grann.

Ja nu återstår det väl att se om man ens når så mycket längre än till Hongkong. Rapport kom idag om fågelinfluensan brutit ut där igen för första gången sedan 2003, samt att en svensk kvinna dött när hon badat i Thailand. Troligen orsakat av kubmaneter. Allt enligt den alltid så tillförlitliga kvällstidningen som kallar sig Aftonbladet...


Tidtabell Flyg & Tåg

Jag får ta och samla mina avgångstider här så jag slipper sitta och bläddra bland papper hela tiden.
Närmast sörjande har ju också en möjlighet att följa resplanen...

Mora C - Arlanda C.
SJ, InterCity 45
Onsdag, 8 Dec
Kl. 12.28 - 15.53

Arlanda - Zurich
Swiss 1255
Onsdag, 8 Dec
Kl. 19.30 - 22.00

Zurich - Hong Kong
Swiss 138
Onsdag, 8 Dec
Kl. 22.40 - 17.25 (9 Dec)

Hong Kong - Phuket
AirAsia FD 3925
Måndag, 13 Dec
Kl. 20.25 - 22.55

Krabi - Kuala Lumpur
AirAsia AK 805
Lördag, 8 Jan
Kl 14.25 - 16.45

Kuala Lumpur - Tokyo
AirAsia D 72652
Söndag, 9 Jan
Kl. 14.40 - 22.30

Tokyo - Kuala Lumpur
AirAsia D 72653
Torsdag, 13 Jan
Kl. 23.45 - 06.30 (14 Jan)

Kuala Lumpur - Bangkok
AirAsia AK 742
Lördag, 15 Jan
Kl 13.40 - 14.40

Bangkok - Zurich
Swiss 181
Onsdag, 19 Jan
Kl. 23.40 - 06.10 (20 Jan)

Zurich - Arlanda
Swiss 1248
Torsdag 20 Jan
Kl. 06.50 - 09.10 

Arlanda C - Mora C.
SJ InterCity 42
Torsdag 20 Jan
Kl 10.08 - 13.33


Swiss Air  (Lånad bild)


Khao San Road - Nu och då

De flesta Bangkok-resenärer hamnar förr eller senare på Khao San Road. Snarare förr än senare skulle jag vilja påstå. Ett mytomspunnet backpackerghetto där man hittar Bangkoks billigaste övernattning, även om gatan tenderar att putsa till sig. Gamla ställen rivs och nya chica hotell byggs upp. Senast jag bodde där var i vintras när jag skulle träffa hästdressyrskan från Tumba. Ett enkelrum på detta nybyggda ställe gick lös på 800 Baht, men då var det egen wc, dusch, gratis wifi...och förbannat lyhört. Har glömt vad stället hette. Olikt mig då jag alltid skriver ner sådan (o)nödig fakta.Annat var det förr, som -94, då bodde man gladeligen i en masonitlåda utan fönster och utan...ja någonting egentligen. Om jag inte minns fel så kostade det här rummet på bilden nedan endast 60 Baht!
Tydligen ett bra ställe med den tidens värderingar eftersom vi återvände och bodde där en gång till ett par år senare. Notera den klassiska Salomon-ryggan på sängen! Notera även att rummet inte heller är bredare än det man ser på bilden. Inte ens en fläkt stod att finna i det spartanskt inredda rummet.

Masonit för 60 Baht

Måste ju slänga in en bild på hur Khao San Road såg ut anno 1994! Idag är det betydligt fler neonskyltar. Hade kanske passat bättre med en kvällsbild...

KSR anno 1994


Kastar in en nygjord video här också. Scener från KSR och som vanligt med betoning på gatumaten!
Och så en lite äldre från -06. Yeki yeki!
Nu för tiden föredrar jag att lägga lite mer pengar på lite bättre hotell. Det blir ju inte så speciellt dyrt om man bara ska stanna ett par fyra nätter. Hellre står jag och kollar på ett panoramafönster än en masonitskiva...!

Bilden från Millenium Hilton. Inte dyrare än en hotellnatt på Scandic i Sverige.

A room with a view!

RSS 2.0