Krabi Night Market
Den här lilla videon (eller vad man ska kalla det) visar hur det går till när man tillreder "Chinese Fried Morning Glory". Översätts ibland till kinesisk vattenspenat.
Det är en verklig favorit! Den bästa jag fått serveras på restaurangen Cook Kai, Klong Nin Beach på Ko Lanta. Men även här på night market i Krabi town är den riktigt bra.
Receptet:
Morning glory (hittas i thaibutiker i Sverige)
Fisksås/Nam pla (finns egentligen bara en som duger och den hittas också bara i thaibutiker)
Vitlök krossad
Röd chili, liten krossad
Socker
Ostronsås
Fermented soya
Vatten
Ta lite av varje och blanda ihop i en skål.
Hetta upp olja i en wok så hett som du inte vågat förr, helst utomhus eftersom man vill få en eldkvast utan dess like. När det ryker från woken så pass att brandlarmet går igång (om du envisas med att stå inne) slänger du i hela blandningen på en gång och håller en hand för ögonbrynen om du inte vill få dessa svedda. Rör runt en liten stund och servera sedan på ett fat. Gott som förrätt tillsammans med vitlöksbröd!
Voila! Phak bung fai daeng = morning glory red fire. (red fire står här för två saker, dels eldkvasten som uppstår om man gör det rätt, samt den röda chilin som brinner på sitt eget starka vis!)
aroy mak mak!! Det är nära nu!