Silom & Sathorn for Dummies

Den fjärde Bangkok-guiden för dummies täcker in Silom och Sathorn Road, samt lite av Chao Phraya River.
Det här området har egentligen aldrig varit någon favorit och jag har inte hängt här speciellt mycket, men det finns ändå några höjdpunkter har jag upptäckt. Sathorn Road som kanske inte innehåller så mycket gatuliv har jag avhandlat lite mer ingående i inlägget Sathorn Road - Chong Nonsi från 2016. Största och högsta sevärdheten här numera är väl Thailands högsta byggnad MahaNakhon, och ett annat känt landmärke är det väldiga Banyan Tree med takbaren Vertigo. Är man ute efter en free flow cocktail sunday brunch så ska man satsa på eleganta W Hotel.
 
 
 
Från Vertigo rakt västerut mot MahaNakhon 
 
 
Betydligt mer promenadvänlig är Silom Road, som bara ett par kvarter norrut löper parallellt med Sathorn som båda mynnar ut i varsitt hörn av Bangkoks gröna lunga Lumpini Park. Siloms stolthet och stadens kanske mest kända hotell Lebua at State Tower tornar upp sig i västra änden, och ger från takbaren Sirocco en magnifik utsikt över floden. Bangkok har egentligen inte så många promenadvänliga gator, det är ofta trångt och belamrat med saker som inte har där att göra, men Silom har riktigt breda trottoarer och massor av små butiker och restauranger. Sedan militären - på gott och ont - har rensat upp i staden på gatuförsäljare så är det numera faktiskt ganska framkomligt på flera ställen. Det negativa är att det är svårare att hitta street food, något som har varit Bangkoks signum tidigare. Runt BTS Sala Daeng är det rätt så rörigt och där finns också en shoppinggalleria även om den inte är i närheten av giganterna på Sukhumvit. Vad gäller lämpligheten och framkomligheten med barn och barnvagn i Bangkok så är det en annan sak. Länkar längre ned.
 
 
 
 
Gult: Mysiga kvarter med caféer, gatumat och billiga hotell. Mer info: Sathorn Road - Chong Nonsi (inlägg)
 
Grönt: MahaNakhon (inlägg) 314 meter skrytbygge.
 
Lila: Health Land. (hemsida) Stort välrennomerat Spa med massage och skönhetsbehandlingar.
 
Orange: Bangkoks kanske mest ökända "nöjesdistrikt" Patpong, en dekadent freak show med ladyboys och allt annat möjligt, men också en helt vanlig night market med billiga kopior och sånt tjafs som turister brukar köpa.
 
Brun: Två av Bangkoks flashigaste och dyraste takbarer. En drink startar på ca 600 thb. Sirocco (inlägg) på Lebua och Vertigo (inlägg) på Banyan Tree.
 
 
Banyan Tree, art deco på Sathorn.
 
Blått: Två rekommenderade restauranger som inte nämnts tidigare. Den ena är Baan Somtum (TA) som ligger undangömt i kvarteret bakom Mode Sathorn (BTS Surasak). Här serveras huvudsakligen som tam, alltså nationalrätten papayasallad, i olika former. Riktigt populärt trots läget. 
Den andra, Baan Khanitha (TA) ligger längre upp på Sathorn på gångavstånd från klustret med lyxhotell i närheten. Riktigt bra thaimat och högt rankat på Tripadvisor.
 
  
Baan Somtum, och Baan Khanitha x 2
 
Ljusgrön: Asiatique som är en ganska ny, lite tillrättalagd men trevlig attraktion med restauranger och pariserhjul. Gratisbåt från Saphan Taksin.
 
 
 
Rosa: Norrut från BTS Saphan Taksin går flodbåten Chao Phraya River Express. Kolla så att det blir rätt båt, den billiga som thaiarna använder, då det finns andra likadana för turisterna som är dyrare men med färre stopp.
Söderut går det gratisbåtar till Asiatique och de lyxhotell som ligger längs med floden.
 
Rött: Testade hotell i området. Listade efter betyg.
 
Shangri-La Toppar med balkong, pool och frukostbuffé.
Lebua at State Tower Populäraste lyxhotellet i Bangkok. 
The Sukhothai Riktigt lyxhotell med atmosfär. En av mina favoriter. 
Banyan Tree Känt landmärke med takbaren Vertigo and Moon.
AVANI Riverside Nytt hotell med makalös utsikt från poolen på taket. 
Millenium Hilton Bangkoks bästa frukostupplevelse med utsikt över floden. 
Mode Sathorn Prisvärt med störtsköna sängar. BTS Surasak.
Eastin Grand Hotel Ett favorithotell. Bra service och riktigt barnvänligt. Direktaccess till BTS Surasak.
FuramaXclusive Sathorn Lite gammalt men billigt mitt i de mysiga Chong Nonsi-kvarteren.
Silom Village Inn (TA) Pittoreskt inbäddat läge på Silom. Ca 800 thb för ett standardrum. Ingen skriven recension, men jag hamnade här av en slump för tio år sedan när jag råkat springa på Karina-med-K i Tokyo och vi dessutom skulle med samma flyg till Bangkok nästa dag. Hon hade bokat rum så jag hängde på och fick ta det enda som fanns kvar, ett superior för ca 1200 thb.
 
 
 
Större karta. 
 
Relaterade inlägg:
Sathorn Road - Chong Nonsi 
Med barn i Bangkok
Med barnvagn i Bangkok
 
 

Nana & Asok for Dummies

När man har växt ur batikskjortan och ryggsäcken på Khao San Road kanske man vill byta miljö och prova nöjesdistriktet Nana/Asok, där Soi 11 vid BTS Nana får räknas som epicentrum och den livligaste gatan. Här finns massor av restauranger, hotell och klubbar. Här samlas turister, expats, affärsfolk och Hi-So thai med gott om slantar, men kanske inte så mycket barnfamiljer eftersom det är alldeles för rörigt här. Hotellen på elvan är också något billigare än runt Siam-området. Vid Soi 12-14, ungefär halvvägs mot BTS Asok hittar man Koreatown och Times Square där det finns ett kluster med restauranger och annat.
 
 
Sukhumvit Soi 11 
 
 
Med makalösa skills i Paint har jag gjort den här oslagbara översiktskartan, nästan som en analog papperskarta som heller inte går att klicka på. Men hav förtröstan, längre ned finns både en större variant, och en interaktiv karta.
 
 
 
 
Svart: Terminal 21. Ett ganska nytt och intressant shoppingcenter i nio våningar med olika teman på varje plan; Karibien, Rom, Paris, Tokyo, London, Istanbul, San Francisco i två plan med restauranger, och på översta våningen finns en rad olika biografer. Direktaccess från BTS Asok, som också knyter samman med tunnelbanan MRT Sukhumvit.
 
 
Rött: Testade hotell i området, länkar längre ned. På Soi 11 är det som sagt livligast och nära till allt, men det är åtminstone inte lyhört från gatan om man väljer att bo här. Rakt ned från "elvan" ligger Soi 8 som är lite lugnare och långt ifrån lika trafikerad. Vissa av parallellgatorna, som Soi 15 till exempel, har några prisvärda hotell men är för övrigt helt stendött på kvällarna. 
 
Rosa: Stable Lodge. Dansk restaurang på Soi 8 med fantastiskt smörgåsbord på helgerna, men anledningen att jag nämner stället är för att man kan köpa riktigt snus här. Priset ligger runt 400 thb dosan som svennar välvilligt betalar. Rum finns också.
 
 
Brun: Above Eleven (inlägg). Trendig takbar på hotellet Fraser Suites längst upp på Soi 11.
 
Gul: "Hästskon" på Soi 11 som tyvärr står inför en rivning. Här låg klassiska vattenhålet Cheap Charlies (inlägg).
 
Orange: No-Go Zone för känsliga. Här frodas Thailands skamfilade rykte.
 
Lila: Health Land. Stort och känt Spa med massage och andra skönhetsbehandlingar.
 
 
Blå: Svenska Ambassaden. När du får problem.
 
 
Testade hotell i området. Listade efter betyg.
 
Okura Prestige Topphotell med hängpool vid BTS Phloen Chit.
Sofitel Bangkok Sukhumvit Fantastisk Club Lounge
Aloft Bangkok Modernt hotell med sköna sängar på Soi 11.
The Continent Hotell med atmosfär och gångavstånd till Terminal 21
The Landmark Gammal klassiker för svenska företag bredvid ambassaden.
Adelphi Suites Prisvärt hotell på Soi 8.
Four Points by Sheraton Fina rum. Avslappnad takbar med pool. Soi 15.
Salil Hotel Soi 11 Prisvärt och nytt, men lyhört.
Grande Centre Point Terminal 21 Alkoholfritt hotell med direktaccess till shoppingcentret.
The Fusion Suites Litet charmigt hotell mittemot Health Land.
S15 Sukhumvit Hotel Bra läge på Sukhumvit/Soi 15.
Dream Bangkok Sköna sängar i blått ljus på Soi 15.
Salil Hotel Soi 8 Lugnt läge en bit ner på Soi 8.
Le Fenix Kom hit för takbaren. Inte för hotellet. Soi 11
Bangkok Hiptique Billigt hotell långt upp på Soi 13.
 
(Sofitel Sukhumvit. Testas under mellandagarna)
 
 
Större karta. 1000 px
 
 
 
 
 
Sidan kan komma att uppdateras...
 
 

Siam for Dummies

Siam får väl räknas som det mest centrala området i Bangkok. Här finns de flesta stora shoppinggallerior och en hel del lyxhotell. Har man fobi för stora folksamlingar så ska man nog undvika det här området, i synnerhet under rusningen. Här ser man inte mycket av det gamla Bangkok utan det påminner om vilken modern storstad som helst. På BTS Siam byter man också mellan de båda skytrain-linjerna.
 
 
 
 
I galleriorna finns mängder med matställen och det är främsta orsaken till att vi brukar bo i de här krokarna nuförtiden. På Central World finns också en kids floor som passar barn i alla åldrar, och efter att junior kom till världen har vi uteslutande bott i det här området och på Sathorn Road. Det är också ganska tätt mellan BTS-stationerna så man behöver sällan gå längre sträckor, vilket är en nog så viktig aspekt då man blir genomsvettig av bara små ansträngningar i världens hetaste huvudstad.
 
 
 
 
 
 
Svart: Flashiga gallerior. Inringat t.v. Siam Discovery, Siam Center och Siam Paragon. Här finns allt, och förutom shopping och mat så hittar man även Sea Life Bangkok Ocean World i bottenplanet på Paragon.
Inringat t.h. Centrala Bangkoks största galleria Central World, så stort att man ofta går vilse. Här finns också hockeyrink och snygga takbaren Red Sky (länk längre ned) som är betydligt mer avslappnad och prisvärd än stadens mest kända takbar Sirocco.
 
 
Orange: Siam Square som egentligen inte är ett torg utan flera kvarter med små butiker och allt annat tjafs som finns i en stad. Om man verkligen vill bo mitt i smeten så finns hotellet Novotel här som verkar ha skaplig standard. Förutom massa thairestauranger och kedjor så kan man få sig en hamburgare som kostar mer än den smakar på Hard Rock Café också. 
 
Gul: MBK Center, svenne banan-favoriten och stället alla shoppar på inför hemresan. Här finns både äkta varor och billiga kopior. Kläder, skor och elektronik,och så klart en food court, bowlingbana och mer därtill. Har man en trasig telefon är det hit man går för att fixa. Ett hotell, Pathumwan Princess finns inrymt i södra delen och passar alla shopaholics som inte vill förflytta sig för långt mellan shoppingrundorna. Direktaccess från BTS National Stadium.
 
 
 
Grön: Siam Family Dental Clinic. Den lilla ringen till höger om MBK, där finns en bra tandläkare som jag besökt vid tre tillfällen. Priserna cirka en femtedel mot Sverige. Mer info i det här inlägget Tandläkare i Bangkok.
 
 
Lila: Kanalbåt och genväg till Khao San Road. Det innefattar också en svettig promenad sista biten. Ta sikte på skyltarna mot Jim Thompson House (som för övrigt är sevärt) så kan man hoppa på båten i närheten. En kul grej om inte annat.
 
 
Blå: Promenad eller BTS mot Sukhumvit, som egentligen är samma gata men byter namn ungefär vid Nana, och fortsätter faktiskt hela vägen till Kambodja.
 
Röd: Här hittar man flashiga hotell, och området i stora röda ringen är det faktiskt ganska lugnt trots närheten till hysterin kring Siam. Det är perfekt att bo här med barn då man kan ta små promenader på tvärgatorna, men ändå ha gångavstånd till Central World där vi ofta äter. Jag tycker att det här området kanske är Bangkoks bästa då man också når båda BTS-linjerna med en kort promenad. BTS Ratchadamri för Silom Line, och BTS Chit Lom för Sukhumvit Line.
 
Testade hotell över och runt hela kartområdet representerade nedan. Listade efter betyg.
 
Anantara Siam Etta på totala topplistan.
Hansar Bangkok Ett av mina absoluta favorithotell i Bangkok.
Hotel Muse Antagligen snyggaste dekoren och Bangkoks skönaste sängar.
Renaissance Bangkok Ratchaprasong Hotel Bäst på servicen. Bra läge.
Centara Grand at Central World Takbaren Red Sky och hiss ner till Central World. Bästa poolen.
Courtyard by Marriot Bangkok Prisvärt hotell med Chang på fat.
Urbana Langsuan Högt med takpool. Stora rum men opersonligt hotell.
 
Utanför kartan.
Baiyoke Sky Hotel Thailands högsta men överskattat.
VIE Hotel Ett av Bangkoks mest prisvärda lyxhotell. BTS Ratchathewi.
The Sukosol Perfekt läge bredvid Airport Link och BTS Phaya Thai.
 
Större karta
 
  
 
 
Sidan kan komma att uppdateras...

Khao San Road for Dummies

Med anledning av en väns förestående resa till Bangkok gjorde jag ett antal lättnavigerade kartor över de olika stadsdelarna som jag mailade över till henne. Och eftersom jag besitter sådana oerhörda skills i Paint så förutsätter jag att fler är intresserade att ta del av dessa små miniguider till Änglarnas stad. Först ut är Khao San Road, själva urmodern till allt resande i hela Sydostasien, och har du inte varit här så har du inte rest alls.
Miniguiderna kommer att postas i nya kategorin Bangkok for Dummies.
 
 
Khao San Road  (2010)
  
 
Khao San Road, eller Banglamphu som området kallas är alltså backpacker-ghettot där alla budgetresenärer brukar hamna. Det är Bangkoks billigaste område vad gäller hostel, tvättservice och annat som berör målgruppen, men det är också här de flesta naiva resenärer blir blåsta av tuktuk-förarna som lockar med billiga rundturer. Tar man taxi härifrån så använd taxameter, det blir alltid billigare än uppgjort pris. Vill man träffa andra resenärer är det här man ska bo, och perfekt för den som söker reskamrat för vidare färd i Thailand.
Är man dessutom intresserad av tempel så bor man bäst i det här området, där man har gångavstånd till Grand Palace till exempel.
 
 
 
 
Röd: Khao San Road. En freak show och backpackergatan nummer Ett i Bangkok. Det var här allt en gång började. Party hela natten, så undvik att bo här om du vill ha lugn och ro. Förvandlas till gågata på kvällen.
Jag bodde här senast 2009 på då nybyggda Dang Derm som vid tillfället tog 800 thb för ett enkelrum, men man kan bo betydligt billigare än så.
 
 
 
Rosa: Rambuttri Alley: Här finns också hostel och restauranger men är något lugnare.
 
Svart: Soi Rambuttri: En betydligt mysigare gata med ett lite bättre läge om man vill ha nära till floden/flodbåten. Brukar rekommendera att bo här då man kan sova och äta utan att behöva ha en rock-konsert som granne.
 
 
Grön: Dyrare och bättre boende vid floden. Riva Surya är finast och ligger runt 20:e plats på TA
Navalai är något billigare och ligger precis där flodbåten lägger till. Hotellet testat 2012. 
Navalai River Resort
 
Gul: Flodbåten Chao Phraya River Express. Ett perfekt och svinbilligt sätt att ta sig ner mot  Chinatown och centralare delar av Bangkok, även om det är en omväg. Man slipper åtminstone trafiken. Vid piren Saphan Taksin så når man BTS/skytrain.
 
 
Orange: Promenadavstånd till Grand Palace, Bangkoks största tempelområde.
 
 
Lila: En stunds promenad för att nå Klong Saen Saep där man kan ta en genväg med kanalbåten till MBK. Kliv av vid Jim Thompson House.
 
 
  
Att ta sig till Banglamphu från flygplatsen gör man billigast med direktbussen som stannar i någon av ändarna på Khao San Road. Kostar max en svensk tjuga. Taxi en hundring och helt klart värt det om man är mer än en i sällskapet.
 
 
 
 
 
Relaterade länkar:
 
Khao San Road - Nu och Då (2010) Mer om Dang Derm.
 
Bangkok Nostalgia (2012) Om första besöket -94.
  
 
 
Större karta
 
 
 
 
 
 
 
Sidan kan komma att uppdateras...

Julafton i Bangkok

Trots min nyutvecklade fobi mot att boka flygbiljetter på nätet kunde jag inte hålla mig till måndagen då den analoga resebyrån öppnar. Efter att ha kollat på resor runt höstlovet som visade sig vara orimligt dyra, så gjorde jag för skojs skull en sökning på december och fann till min förvåning riktiga klipperbjudanden som gjorde att handsvetten tilltog markant. Det här gick inte att bortse ifrån. Billigast hittade jag med Aeroflot för 12 500:- för hela sällskapet, alltså jag själv, Hjärter Dam och Mini-Godzilla. Men kunde ryssen vara något att hänga i julgran? Jag var tveksam. Eftersom fobin ändå stoppade mig från en nätbokning så tog jag istället junior i vagnen och stegade ner till den lokala resebyrån, bara för att konstatera att de inte längre håller lördagsöppet. Fick väl lugna mig ett par dagar och tänka över det här med ryssarna.
 
 
Två solar? Nu fattar man ju varför det är så jävla varmt i Bangkok... 
 
 
Men nu hade jag fått blodad tand och provade en annan söksida och hittade biljetter med Emirates för ca 15 000:-, och som naturligtvis gav mig hjärtklappning. Det här var för bra för att bara släppa, och kunde absolut inte vänta till måndagen, så jag klickade mig vidare till Odenresor samtidigt som jag ropade ut i luften till mina tilltänkta reskamrater; "Jag har hittat något!". Med darrig hand och ökad puls började jag fylla i uppgifterna, då fobin grundar sig i tidigare slarv när jag bokat på nätet, det har handlat om missade mellannamn (något de sket i på Arlanda) och fel födelsedatum på junior (hann precis se det innan jag bekräftade betalningen den gången).
 
Med stor koncentration och noggrannhet tryckte jag in bokstäverna när allt plötsligt slocknade på kontoret. Jag hade inte märkt att Mini-Godzilla ljudlöst krupit in under skrivbordet och nu stängt av strömbrytaren på skarvdosan i någon form av protest.
"Näääeej!" skrek jag på inandning och stirrade på monstret under bordet, men han svarade bara med lugn blick,
"Vi måste åka flygplan nu pappa"
"Ja, men jag försöker ju boka ett nu för bövulen.."
"Tåg också..."
 
Efter att ha startat om datorn och förpassat monstret till övervåningen och mutat med thailändska riskakor draperade i karamell, samt ett dussin avsnitt med Oddbods på YouTube, så kunde jag hitta samma biljett igen och efter ett otal extrakontroller på namn och datum slutföra bokningen i lugn och ro. Så gott det nu gick med darrig hand.
 
 
Beach 2017 
 
 
Men det ska bli skönt att komma iväg igen. Junior förstår allt mer och pratar ofta om bada poolen, och åka flygplan. Jag har med jämna mellanrum uppdaterat hans minnen genom att visa bilder och videor från förra resan. Framför allt blir det skönt för Hjärter Dam att få komma hem igen, att "få balans i livet " som hon säger, andas Thailand och träffa familjen. Hennes föräldrar längtar enormt efter sitt barnbarn. 
 
 
 
 
Jag själv kunde resten av söndagen återigen ägna mig åt min svinbilliga hobby, åtminstone om ser till årsbasis, att leta och boka lämpligt lyxhotell i Bangkok. Jag var väldigt nära att boka femstjärniga Akyra Thonglor som verkade ha väldigt rimliga priser, men såg i sista stund att det pågår renoveringar där för tillfället. Istället blev det Radisson Blu Plaza på Sukhumvit, mellan BTS Asok och Phrom Phong. Så vi startar där tre nätter innan vi antingen drar till beachen eller om det nu blir hembyn Nong Mak Fai. Vilken beach det blir vet vi inte än. Ko Chang kanske, eller Lanta igen. Skulle fan inte förvåna mig.
 
 
 
 
Det blir nästan tre veckors resa med flyg hem på menlösa barnens dag, den 28:e december. Första julen i Thailand på fem år alltså, exakt lika länge sedan som jag träffade Hjärter Dam där. Men det återstår att se om själva julafton kommer att tillbringas i Bangkok eller någon annastans. Att det blir en varm jul i år är dock ställt utom rimligt tvivel.
 
Nu får vi bara hoppas att Nordkorea och Amerika håller sams så att det inte blir något spektakel i världen.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0