Easy like Sunday morning

Vaknar upp tidigt denna söndagmorgon och inser att det gått en hel månad sedan Eat ringde och frågade mig om Nature House. Att tiden gått så fort. Bara två månader kvar till avresa. Hinner jag ordna allt som ska ordnas frågar jag mig själv. Hinner jag ens klart jobbprojektet jag tagit på mig på hemmaplan innan jag lämnar fosterlandet. Det gäller att jobba även om det är helg och semestertider. Så jag åker och jobbar. Med Thailand i mitt sinne. Som vanligt. Känns som den svenska sommaren passerar mig i något slags omedvetande. Juli, en månad man alltid ser fram emot, har nu istället blivit en transportsträcka. En annan märklig sak som hände efter att jag bestämt mig för Nature House var att jag slutade snusa. Tvärt av bara. Från nästan en dosa om dagen till noll.

Svänger in på Åhlénsparkeringen för att proviantera för dagen. Endast en bil står parkerad där i denna arla morgonstund noterar jag. Men nog så träffande. Är det inte just en solig strand i Thailand man tänker på när man befinner sig på en öde svensk parkeringsplats. Hade varit ännu mer träffande om det varit en mörk novemberdag vid fototillfället. 


Longtail - Symbolen för Thailand! "Coming soon to a theather near you..."


Taste like chicken? You bet!


Senaste veckan har gått i ett rasande tempo och jag har inte ens haft tid att ringa till Thailand och stämma av det senaste. Eller jo förresten. Förstärkning i personalstyrkan ska var bekräftat också. Koij hade ring till Eat och sagt att hon ville jobba på Nature House igen, efter en säsong på Blue Andaman som ligger på Klong Khong. Om hon inte hinner ändra sig innan säsongen drar igång så blir det ju alldeles förträffligt bra. Ingen kan Lanta Nature House lika bra som Koij. Hon har jobbat där sedan de byggde hotellet 2007, och är bra med gästerna och charmig på alla sätt och vis. Hon vet allt med bokningar och transporter och kan även laga lite mat och blanda mangoshakes. Med Nancy och Koij på Nature House så kommer nog det mesta flyta på utan för mycket problem.


Koij, tjejen med koll! 

Nya bokningar har kommit in i veckan också. Jag tror att jag snart kan räkna in hundra gästnätter, lite beroende på hur länge folk stannar. Funderar på att göra en annons på Blocket också. Hittills har bokningar kommit via bekanta och http://www.facebook.com/LantaNatureHouse 

Har hunnit med att boka flygbiljett från Bangkok till Krabi också. Hos http://www.airasia.com/my/en/home.html Den gick lös på 2290 Baht, vilket är ca 480 svenska spänn, med lite smygavgifter som slogs på i slutet av bokningen. Som "processing fee 90 THB" t.ex. som jag inte känner igen från förr, och "Insure OneWay 85 THB" vilket är lite oklart vad det är. Sedan köpte jag till extra bagagevikt (max 25kg) för 400 THB eftersom jag inte vet hur mycket packning jag kommer ta med denna gång. Tidigare har jag alltid klarat mig på under 15 kg, som tidigare var gratisgränsen för bagage, men även den minimivikten var nu kostnadsbelagd.


AirAsia - Now everyone can fly...


Covern på "Easy" - Faith no More's tveklöst största hit, något som bandet avskyr själva!
Men fan vad bra den är, fortfarande!

Day of news

Dagen med massa nyheter var idag.

Jag gjorde slag i saken när det damp ner ännu en rabattkupong i mailboxen från Hotels. Som jag skrev i förra inlägget så hade jag siktet inställt på designhotellet S31 Sukhumvit i Bangkok, och tog nu tillfället i akt att boka ett par nätter där, med incheckning direkt efter vistelsen på Dream Bangkok. Detta kommer nu att ge mig fyra dagar i The Big Mango och det borde jag hinna ställa om dygnet på och uträtta mina ärenden på, dvs kolla upp lite skandinaviska leverantörer på snus, sill och snaps inför säsongen. Ska nog inhandla ett par DVD-spelare också.

   
S31 - Ett hotell. Design från Bangkok!                                       A room with a view...


Min efterlysning efter någon som kunde hyra min lägenhet bar frukt efter bara några dagar, trots min ganska snäva sökning med hårda kriterier. Folk sa att jag hade orimliga krav och att knappt en robot skulle kunna leva upp till mina önskemål. Så här beskriver jag i alla fall min nya mycket trevliga hyresgäst:

"Djurfri, barnfri, rökfri, spritfri och lätt religiös pedant med ett bottenlöst bankkonto som gärna hyr möblerat i exakt sju månader och med stort nöje betalar in rubbet i förskott"

Kan det bli bättre? Tror inte det.


Verkstaden ringde också idag och sa att pickupen äntligen var klar. Besiktigad dessutom.
Priset var gratis! Ska nog åka förbi med en flaska Sang Som ändå!


S10 - En bil. Design från Detroit!


Fått klartecken från Nancy idag också att hon kan jobba på Nature House. Men hon hade hårda löneanspråk och ville ha betalt för sin barnflicka också. Nancy är duktig, hon är framför allt bra på engelska och är service minded, hon kan jobba både i receptionen, restaurangen och inne i köket. Dessutom så bor hon bara ett stenkast därifrån.
Har även blivit kontaktad av en tjej som Bee tipsade om, som kunde jobba kvällar. Hon hade inga direkta löneanspråk utan ville mest få lite erfarenhet verkade det om. Hon mailade idag och frågade vad jobbet innebar. Jag svarade att jag faktiskt inte visste riktigt själv, men att det nog var very easy.


Nancy med frukostomeletten på Nature Beach!

Fick höra att Rambo lämnar Nature och ska jobba på Mong Bar istället. Det var dagens rykte åtminstone, och det vet jag kan hinna ändras många gånger än innan säsongen drar igång. Vem ska nu köra kvällens fireshow?


Rambo - Man on FireOch så dagens största nyhet.


"Sawadee khaa papa"
"Hello khap"
"Sabaii dee mai?"
"Sabai dee khap. Sabai dee mai?"
"I have a problem"
"Why?"
"Maybe I can not work as usual in high season"
"Why?"
"I have a problem"
"Why?"
"I can not go on the boat"
"Why?"
"I went to see the doctor.."
"Are you pregnant?"
"Yes"Ultimate thai week

Trots att det bara kostar 78 öre minuten att ringa till Thailand med  Comviqs Amigo så har jag snart pratat upp 1000 spänn de två senaste veckorna. Jag sa till Eat att det var på tiden att skaffa Skype, då kan man snacka gratis, och dessutom har man kameran vilket ger ytterligare en dimension till samtalet. "Jag måste nog skaffa en dator först" svarade Eat. ? . "Du har ju ett internetcafé för tusan, det står ju minst åtta datorer där och bara väntar!" kontrade jag. Medan detta konstaterande fick sjunka in så hade åtminstone Bee hunnit installera Skype på sin laptop. Bee är bra att prata med, hon är min bästa rådgivare, inte bara i ekonomiska frågor utan rent allmänt om Thailand och deras kultur.


Bee. On air!

Det har som sagt varit mycket Thailand i veckan som gått. Inte bara dagliga samtal med siameserna utan även massa annat. Jag har hunnit komplettera min Havrix med första sprutan Engerix-B som gick lös på lediga 450:-. Konstaterade i väntrummet att vi i Skandinavien är förskonade mot det mesta eländet i världen. Hepatit A och B är utbrett i hela världen, förutom hos oss i kalla nord samt USA och Australien.


Hepatitkarta


Att hotellkontraktet var i hamn med en muntlig överenskommelse och att förskottet hamnat i annan hamn i Siams land firades på Strand kök & bar med formgivaren Mrs Murphy som var på besök i Masriket för att visa upp sin nya kollektion. Dock ingen thaimat här. Det finns det andra ställen som serverar.


Mrs Murphy. Eller
"Mrs Nom Yai"
som de skulle ha
sagt i Thailand...

Beer Chang har ju åter kommit in i Systembolagets ordinarie sortiment sedan sista juni. Jag beställde naturligtvis en låda med tolv stora flaskor á 640 ml och planlade en thailändsk afton inför stundande lördag för de nykläckta thairesenärerna. Det blev "spicy beef salad" på helstekt oxfilé, friterade räkor, papaya osv. Rökelse i rummet och Jack Johnson i högtalarna. Tyvärr hann jag inte göra någon tipspromenad med thaifrågor.


Chang betyder även hantverkare.
"Pom pen chang"


Min käre storasyster avslöjade också för sällskapet att även hon har bokat resa till Lanta i vinter. Grattis, jag unnar henne verkligen det, måste vara över femton år sedan hon reste till Asien. Kan man förutspå en dominoeffekt inom släktträdet kanske?

"Sjuttioåringen som klev ut från garaget och försvann - och dök upp i Thailand" fortsätter att imponera. Ja, det är så jag kallar honom numera. Han gillade allt som serverades, till och med jasminriset som jag gjort stimulerade smaklökarna på gubben. Han som bara ätit, eller snarare undvikit att äta Uncle Ben's klibbfria ris genom alla år, eftersom "ris är äckligt".
Hm, välkommen till Thailand!


Thailändsk afton på svensk mark!


Funderingarna kretsar nu om jag ska stanna i "The Big Mango" ytterligare ett par dagar när jag kommer fram till Thailand. Det är egentligen ingen brådska ner till Lanta, Eat berättade att turistbåtarna från Phi Phi och Phuket börjar gå först den 15:e oktober och att Nature Beach inte öppnar förrän den 20:e. Om jag stannar så byter jag till ett annat hotell efter de två dagar jag redan bokat in på Dream Bangkok. Det hotell som ligger i siktet nu heter S31 Sukhumvit och är bara något år gammalt, de ska tydligen ha en enorm frukostbuffé.

Thailand Dream

Om någon hade frågat mig för två veckor sedan så hade jag svarat sanningsenligt att jag inte haft en aning om hur planerna för framtiden sett ut. Framtiden är alltså typ fram till nästa islossning. Men ibland är det snabba vändningar i livet. Idag sitter jag här med ett löfte om att driva ett litet hotell i Thailand kommande säsong, en betald sjumånadersbiljett till det leende landet, bokat hotell i Bangkok och inte allra minst även en bokad flygbiljett för min käre far med fru. Det sistnämnda en riktigt oväntad skräll.


Dream on...

Det mesta känns ganska surrealistiskt just nu. Beslutet att driva hotellet har jag fått en enorm feedback på, och nästan uteslutande positiva kommentarer. Att det skulle engagera folk runt om mig hade jag inte ens reflekterat över innan, men jag har blivit kontaktad av flera från oväntat håll som gett mig lyckönskningar. Både digitalt och i det verkliga livet. Det värmer verkligen. Sedan det här med att farsan & co gjorde en helomvändning vad gällde att flyga så långt som till Thailand. Det som tidigare hade varit oövervinnliga hinder, genom åren hade förklaringar som "jag måste ju röka, jag måste röra på mig, jag kan inte sitta still så länge, det är på tok för dyra biljetter, det är för långt bort" osv, hade gjort mig övertygad om att det hade varit enklare att vända en finlandsfärja i ån än att få se farsan på en strand i Thailand.  Jag hade slutat fråga för länge sedan egentligen.

Men häromdagen så sa jag bara helt spontant på väg in i bilen "Om jag fick önska ner en enda person till Thailand att hälsa på i vinter...så är det du pappa". Han formade munnen för att säga något som påminde om ett "njaee", jag avbröt honom och sa att han inte behöver svara nu, jag visste ändå att det skulle bli ett negativt utslag, samtidigt som jag stängde bildörren och for därifrån. Jag visste också något mer som inte han visste. Våran planerade överraskning till hans 70-årsdag, speedway-VM i Cardiff nästa år. Två resor skulle vara en omöjlighet och i slaget mellan en tolvtimmars flygresa utan cigg och att få uppleva favoritsporten live (för vilken gång i ordningen?), så lämnade jag walk over.

Men gubben hade tydligen blivit sentimental så här en bit in i pensionsåldern och blivit väldigt rörd av mina ord där på garageuppfarten, och efter att ha berättat för sin äkta hälft om våran korta konversationen och sagt att han nog ville åka till Thailand trots allt, så hade andra hälften varit tvungen att avslöja planerna om bjudresan till Cardiff, så ville han ändå åka till Thailand. Och när jag fick höra hela den historien så var det ju jag som blev rörd. Ja det var knappt att ett öga var torrt på Älvgatan 3 den dagen.


Dream Hotel Bangkok. Passande tema och inledning på Thailandsdrömmen.
Bokat via
www.hotels.com . Slutar helst inte med Nightmare Hotel efter säsongen...

Jag fick således det delikata uppdraget att hitta lämpliga biljetter till den röksugne med sällskap och efter ett par dagars surfande så hittade jag optimala biljetter hos min favorit www.supersavertravel.se som jag jag bokat en hel del resor med tidigare. 8100:- i slutet på januari med Qatar Airways/Thai via Doha (rökpaus) och Bangkok (rökpaus) med korta byten och bra avgångar i båda riktningarna.
Helst hade jag åkt upp till "The Big Mango" och mött upp dem och stannat där ett par dagar innan vi fortsatt ner till Ko Lanta, men man kan inte få allt här i världen.


Hotellet på Ko Lanta som jag ska vara "manager" över heter alltså Lanta Nature House och ligger på Klong Nin Beach. Jag ska beskriva det mer sedan, men jag gjorde en liten Facebooksida igår där man kan gå in och kika, och naturligtvis klicka "Like" eller "Gilla", beroende på vilkert språk man har. Sök bara på Lanta Nature House på Facebook så dyker det upp. Lanta Nature House har en gemensam hemsida med Nature Beach Resort men den har blivit hackad av några turkar ser det ut som, så den funkar inte så bra.

Valdag...

Söndag 3 Juli 2011.
Valdag i Thailand. Och i Masriket. Det ena kan jag inte påverka alls. Det andra är helt mitt eget val.

Hon ringde en söndagmorgon och ställde frågan. På den tredje dagen ville hon ha ett svar.

Detta började för en vecka sedan. Samma dag berättade jag för syrran och morsan om morgonens telefonsamtal. Eller egentligen så började det nog för länge sedan. En tanke som legat och grott därinne någonstans. Nu sköt den ut som en isländsk vulkan och serverades på ett fat mitt framför mig. Syrran sjönk ner i stolen och blundade och mumlade "herregud" och frågade hur jag skulle göra, men ändrade genast frågan till en direkt uppmaning istället att göra slag i saken. Mor betraktade mig tyst. Syrran pratade desto mer och undrade om jag ens skulle kunna sova på natten. "Ha, klart jag kan sova, sånt där påverkar inte mig alls på det sättet!" svarade jag trotsigt. Efter att sedan ha legat och vridit mig sömnlös genom tre svettiga och ljusa sommarnätter var det dags att ringa och ge besked. Jag hade ju i och för sig ändå ringt och ställt tusen frågor varenda dag, men nu var det alltså skarpt läge.

Jag hade bestämt mig. Tog suckande upp telefon och ringde. Väntade och lyssnade på thaimusiken som spelas istället för de vanliga tonerna i Eats telefon. "Sawadee kaa papa. Sabai dee mai? Gin khao mai?" och ett par till artigheter på samma tema.  "yang mai dai gin" svarade jag. Har inte ätit ännu. Vi pratade en stund och så sa jag att jag hade velat säga ja, men att det var ett för stort beslut att ta på bara tre dagar samt att det fanns några saker som jag var tvungen att kolla upp på hemmaplan. Så jag tackade ödmjukt Nej till erbjudandet, även om det bar mig emot.  Hon förstod så klart att det hade varit lite kort frist och bad mig tänka några dagar till. Hon hörde på mig att jag kanske skulle ändra mig och förklarade att hela hennes familj helst ville att "papa Frank" skulle ta sig an uppgiften. Hellre det än andra okända aktörer som anmält sitt intresse.

 "We wanna give it to you Frank. You are like a brother to us!"

Sedan är jag ju inte sämre än att jag kan ändra mig. Jag lät allt sjunka in ytterligare några dagar och ombestämde mig. Det blev omröstning och mitt Nej blev alltså ett Ja. Detta var igår och jag gick till valurnorna och telefonröstade en dag tidigare. Jag visste att jag skulle ångra mig resten av livet om jag inte åtminstone provar en gång. Jag räknar inte med att tjäna några pengar på detta projekt men det kommer hursomhelst bli ett lärorikt år. Jag kommer att berätta mer utförligt vad det handlar om längre fram.

Jag visste väl att 2011 skulle bli ett speciellt år. Särskilt med tanke på hur det började med dunder och brak.

Som av en händelse knatade jag in på resebyrån också och bokade en biljett till Thailand med utresa den 3:e oktober och hemresa den 3:e maj. Endast 6000:- med Turkish Airlines. Ombokningsbar så klart.


Dagens Val. Rödskjorta eller gulskjorta? Snarare blåskjorta - Anställning hos Fritidsresor?


Angående dagens val i Thailand går så ser jag nu att rödskjortan Yingluck Shinawatra med sitt Pheu Thai Party vann stort.
http://www.bangkokpost.com/

RSS 2.0