Kantiang Restaurant

Det här är kanske det absolut bästa stället som jag provat på Lanta. Jag har omnämnt det tidigare men är väl värt att lyfta igen. På Tripadvisor har folk blandat ihop det med en annan restaurang med liknande namn och har fått en orättvis placering kring 90-100 på listan. Kanske bra då det sällan är mycket folk här, mest thai förresten och det vet ju alla att det är det bästa betyget.
 
 
 
 
Kantiang Restaurant låg tidigare i utkanten av Kantiang Bay village (därav namnet) men flyttade för något år sedan hit till kurvan i södra änden av folktomma Klong Hin (hin=sten). Det är alltså inget ställe man promenerar till utan man är hänvisad till motorburet fordon och det är lätt att råka åka förbi. I år stod det dock ett nybyggt hotell snett mittemot och jag övervägde en kort stund att flytta dit bara för att kunna äta dagens alla måltider här.
 
 
 
 
Restaurangen drivs av en familj som är inflyttade från Chiang Mai och är ett av de de där ställena som fortfarande känns genuint, där girigheten ännu inte satt klorna i ägarna. Portionerna är generösa, och faktiskt - minns jag nu - att första besöket den här resan vi kom dit och beställde mat och satt oss ned kom jag på att jag nog inte hade tillräckligt med pengar på mig. Jag fick förlora ansiktet lite grann och ursäktande avbeställa min spicy seafood salad (tur att inte Hjärter Dam var med, hon skulle skämmas ögonen ur sig..). Vi fick nöja oss med mangoshaken och chicken satay.
 
 
Chicken Satay. Kantiang Restaurant, Klong Hin Ko Lanta 
 
 
Jag kan ärligt säga att de var de bästa chicken satay jag någonsin smakat. Perfekt i alla avseenden och väl tilltaget. Mat lagad med kärlek, och det ska sägas att det tar en stund innan man får maten, så är man stora sällskap får man räkna med att vänta. Här lagas en rätt i taget, thai style.
 
Döm om min förvåning när jag ändå får en spicy seafood salad serverad. Jag tänkte att de missat min avbeställning då deras engelska är bristfällig. Mannen i familjen som serverar sa bara "Mai pen rai, min fru ville ändå göra den här till dig, du behöver inte betala..". Jag blev så otroligt glad och sa att jag ändå skulle komma tillbaka nästa dag och göra rätt för mig.
 
 
Spicy seafood salad. Kantiang Restaurant, Klong Hin Ko Lanta
 
 
Ja, superlativen räcker inte till för att beskriva den här smakupplevelsen, den kan vara den bästa seafood salad jag fått. Allt perfekt balanserat, räkorna färska och bläckfisken inte det minsta seg. Vi var tvungna att komma tillbaka oavsett. En repris på det här kändes lika självklart som Ivanhoe på nyårsdagen. Bara det här var värt hela resan till Lanta (jag hade ju mina tvivel Turistens klagan).
 
Det blev två besök till under våran vistelse ..
 
 
Grilled Pork Neck
 
Deep fried Banana
 
Andra besöket blev vi överraskade med gratis efterrätt; friterad banan. Vi var redan proppmätta och i ärlighetens namn så tycker jag att varm banan är vidrigt, men tog så klart några artiga tuggor för att visa min uppskattning. Till och med det här var gott och den enda gången i livet jag faktiskt uppskattat friterad banan.
 
 
Fried pork
 
Spicy seafood salad
 
Fried chicken
 
När jag beställde fried chicken tänkte jag mig något neutralt och "barnanpassat" vilket är fel uttryck då Junior äter all mat som är lagad med kärlek, till och med om det är lite spicy. Men de här kycklingspetten var allt annat än neutrala och tog gomseglet till nya höjder, ja man blev nästan gråtfärdig så gott det var. Marinerade i vitlök och koriander och omsorgsfullt ihopvikta och trädda på spetten, och sedan tillagade till perfektion. Kantiang Restaurant är en restaurang som gör en människa lycklig.
 
 
 
Några bilder från året innan. Fluffigare mangoshake får man leta efter. Som tam poo para på sista bilden.
 
 
Kantiang Restaurant Chef
 
 
Kvinnan till vänster är alltså Lantas okrönte matlagningsdrottning. Till höger hennes syster som blivit ingift med en bofast. Dottern (bild längre upp) hjälper till i köket och förhoppningsvis lär hon sig sin mors kokkonst och tar över verksamheten i framtiden. 
 
Som vanligt på de här "riktiga" ställen som jag kallar det så är det En person (den som besitter kunskapen) som lagar maten, och en rätt i taget. Kommer man många gäster och tänker sig att man ska få tallrikarna samtidigt kommer man säkert bli irriterad. Det här är thai style och samtliga gäster äter av alla faten vartefter de kommer in på bordet. Man bör ha god tid på sig och förstå upplägget.
 
Fler bilder i slutet av det här inlägget. (Dec -19)  
 
 
 

Wan Sunset, Kantiang Bay

Wan Sunset är en av alla smårestauranger som växt upp på klippkanten på södra änden om Kantiang Bay. För bara några år sedan var det mest bara djungel på den här sträckan och ingen hade väl kommit på tanken att bebygga den här rasbranten, men nu poppar de upp en efter en, små syltor på långa styltor.
 
 
 
 
Utsikten mot havet och Kantiang Bay är magnifik och dragningskraften är stor. Vi tog vespan hit en eftermiddag för att insupa vyn och eventuellt något tuggbart. Att det blev just Wan Sunset var mest en slump.
 
 
 
 
 
I de allra flesta fall (det finns undantag) så har det visat sig att de bästa restaurangerna på Lanta drivs av inflyttade buddhister från norra Thailand. Det är möjligt att det finns vissa skillnader i matkulturen mellan religionerna, men jag tror att främsta orsaken är att de inflyttade kan sin sak och har kommit hit för att de är målmedvetna och har förstått att de kan göra business där turisterna finns. För de bofasta är det nog en annan femma. De har marken redan och öppnar upp en restaurang utan förkunskaper där de kränger mat av varierande kvalitet. /Källa feeling..
 
Av den orsaken är jag ibland orättvist skeptisk till de bofastas restauranger, så även denna gång på Wan Sunset, men när jag såg att de hade spicy green mango salad på menyn var jag bara tvungen att prova.
 
 
Spicy mango salad, Wan Sunset. Kantiang Bay, Ko Lanta.
 
 
Jag blev positivt överraskad, anrättningen var perfekt balanserad och jag ska erkänna att jag inte hade förväntat mig detta på ett mussehak. Vi beställde även en chicken satay men den var alldeles för torr och smaklös, så jag fick väl delvis mina fördomar bekräftade. Mangoshaken fanns det dock inget att anmärka på. Öns bästa Green Mango Salad har jag fått på Beautiful Restaurant i Old Town.
 
 
 
 
 
 
 
 

Apsara, Old Town

Old Town på Lanta är nog mitt favoritställe på ön. Endast ett fåtal turister och Lantas bästa mat. Den här gången provade vi Apsara som ligger nära piren. Hög placering på Tripadvisor, i skrivande stund på 8:e plats och vi skulle inte bli besvikna.
 
 
 
 
Mysig och välkomnande entré. Som så ofta i Old Town så går man igenom köket (och bostaden) för att komma ut till serveringen på baksidan. Apsara har ett tiotal bord under tak samt ett ensamt ute på bryggan.
 
 
 
 
Det drog ihop sig till ett oväder så vi fick flytta oss in under tak så långt det gick.
 
Vi beställde in deep fried chicken och pommes till Junior och en steamed fish (snapper) with garlic, chili and lime till mig. Ljuvligt gott och väl värd sin placering på TA. På de här familjedrivna restaurangerna brukar engelskan vara knapphändig men sonen som serverar var riktigt duktig och pratade nästan med amerikansk accent. Regnet öste ner och smattrade i plåttaket vilket gjorde samtal nästintill omöjligt, men det gjorde ingenting eftersom maten ändå tystar mun här...
 
 
Steamed fish with garlic & lime. Apsara, Ko Lanta Old Town
 
Deep fried chicken. Apsara, Ko Lanta Old Town
 
 
 
Ovädret drog snart förbi och vi kunde ta en lugn färd hem igen, men jag hade redan bestämt att återvända nästa dag för att prova deras signaturrätt; Three Flavour Fish.
 
Dagen efter var vädret betydligt stabilare. Kommer man vid lunchtid så är det oftast lågvatten och det är naturligtvis mysigare vid högvatten när man hör vågklucket under bryggan, men då är det ju mörkt istället. Sedan beror det på lite vilken säsong man är här.
 
 
A table with a view. Apsara, Ko Lanta Old Town
 
 
Three flavour snapper. Apsara Ko Lanta Old Town
 
 
Paradrätten gör ingen fiskälskare besviken. Perfekt tillagad med olika kryddor som säkert är hemliga, men jag tyckte ändå att gårdagens snapper med lime och vitlök var snäppet bättre. Junior ville ha kyckling igen men åt också av fisken.
 
 
Spicy seafood salad. Apsara.
 
 
Jag beställde för ordningens skull också en spicy seafood salad. Den var perfekt tilllagad och balanserad. Goda räkor och färsk bläckfisk, men jag undviker gärna de där bruna slemmiga strimlorna vad det nu är, tror det är någon slags svamp. En av de bättre men knappast den bästa seafood salad jag provat. 
Apsara rekommenderas särskilt för deras fisk som finns i lite olika varianter.
 
 

Malina's Kitchen

Edit Dec -19: Restaurangen flyttat till Long Beach.
 
Återigen tog jag Tripadvisor till hjälp för att hitta någon ny restaurang att prova. Malina's Kitchen ligger för nuvarande på 9:e plats, av ca 373 restauranger på Ko Lanta. Det bådade gott så vi tog vespan dit för att prova en lunch då jag misstänkte att det skulle vara fullt på kvällen. Lite udda läge kanske (det behöver absolut inte vara ett dåligt tecken, snarare tvärtom) på uppsidan av vägen mellan Klong Toab och Klong Khong. Restaurangen var tom när vi kom dit.
 
 
 
 
Det började ganska bra ändå. Vänligt mottagande, och Malina själv kom och ut och växlade några ord ett par gånger. En faranggubbe rörde sig också i kulisserna och det skulle inte förvåna mig om det är hans idé att det ska finnas pizza på menyn, som skylten på väggen skvallrar om. För mig är det ett dåligt tecken, när en thairestaurang ska försöka erbjuda hela sortimentet.
 
Nåväl, vi beställde in lite olika rätter och jag ska lista dem med bilder i fallande ordning från bäst till sämst.
 
 
Fruktsallad med papaya, innehållandes bl.a. ananas, mandarin, vindruvor, stjärnfrukt, tomat, cashewnötter. Den här kan man få med chili också vilket hade varit nog så intressant, men det skippade vi den här gången för Juniors skull. Det här var en ny rätt som jag inte provat tidigare och det var en positiv överraskning. Fin syrlighet och sötma. Både jag och Junior åt den med glädje. Rekommenderas.
 
 
 
Spicy seafood salad. Bra balans mellan syrlighet, sötma, sälta och spicy. Dock lite för snål seafood, lite för trötta räkor och bläckfisken något för seg. För mycket lök och annan utfyllnad. Trots allt okej, jag har fått sämre men skulle inte beställa den igen.
 
 
 
Massaman Curry (chicken). Här någonstans började jag tvivla på restaurangens höga placering, trots att jag var taggad och positivt påverkad av yttre faktorer, dvs omdömena på Tripadvisor. Curryn var absolut inget extra, snarare fadd i smaken, och kom inte ens upp i nivå med de turistanpassade resortvarianterna. Jag har fått mycket bättre massaman på Nature Beach till exempel.
 
 
 
Chicken Nuggets. Det enda positiva med den här tallriken var möjligtvis uppläggningen. Resten total besvikelse. De såg knappast hemgjorda ut, något jag tycker man annars kan förvänta sig om man är uppe på öns topp-10-lista. Varenda unge gillar ju nuggets men när Junior ätit en halv och ratat resten, och jag själv konstaterat det samma så började jag undra om det inte handlade om manipulerade omdömen. En vidrig konsistens på köttet som var totalt söndermalt och uppblandat med okänd ingrediens. Alltså, Leos Lekland framstår som en Michelinkrog i jämförelse. Jäkla synd, för jag gillade Malena, hon verkade sympatisk och tyckte nog om att laga mat, och hade antagligen sina paradrätter men kanske inte just det här. När hon kom ut och frågade hur allting var så kunde jag inte hålla mig, men jag tog det lite fint thai style och frågade bara hur hon gjort dem, och då erkände hon faktiskt att det var importerade fabriksnugget...
 
 
 
Steamed Rice & Sticky Rice. Hur man kan misslyckas med ris är en gåta, särskilt i den här delen av världen. Här blev det i alla fall dubbeljackpot i misslyckande. Det vanliga riset (steamed) vet jag fan inte vad de gjort med, men näst intill oätligt var det i alla fall. Vad gäller det klibbiga riset (sticky) så var det microvärmt, det avslöjade både plinget från köket och den intensiva hettan samt att den efter en kort stund torkade och blev hård runtom allteftersom den svalnade. 
 
 
 
 
Vad ska man säga? Jag hoppas att de bara hade en dålig dag, omdömena på TA verkar ändå ärliga. Personalen är trevlig och priserna rimliga, men vill man ha riktigt bra thaimat finns det bättre ställen. Och släng ut halvfabrikaten för bövelen.
 
 
 

RSS 2.0