Kantiang Restaurant

Det här är kanske det absolut bästa stället som jag provat på Lanta. Jag har omnämnt det tidigare men är väl värt att lyfta igen. På Tripadvisor har folk blandat ihop det med en annan restaurang med liknande namn och har fått en orättvis placering kring 90-100 på listan. Kanske bra då det sällan är mycket folk här, mest thai förresten och det vet ju alla att det är det bästa betyget.
 
 
 
 
Kantiang Restaurant låg tidigare i utkanten av Kantiang Bay village (därav namnet) men flyttade för något år sedan hit till kurvan i södra änden av folktomma Klong Hin (hin=sten). Det är alltså inget ställe man promenerar till utan man är hänvisad till motorburet fordon och det är lätt att råka åka förbi. I år stod det dock ett nybyggt hotell snett mittemot och jag övervägde en kort stund att flytta dit bara för att kunna äta dagens alla måltider här.
 
 
 
 
Restaurangen drivs av en familj som är inflyttade från Chiang Mai och är ett av de de där ställena som fortfarande känns genuint, där girigheten ännu inte satt klorna i ägarna. Portionerna är generösa, och faktiskt - minns jag nu - att första besöket den här resan vi kom dit och beställde mat och satt oss ned kom jag på att jag nog inte hade tillräckligt med pengar på mig. Jag fick förlora ansiktet lite grann och ursäktande avbeställa min spicy seafood salad (tur att inte Hjärter Dam var med, hon skulle skämmas ögonen ur sig..). Vi fick nöja oss med mangoshaken och chicken satay.
 
 
Chicken Satay. Kantiang Restaurant, Klong Hin Ko Lanta 
 
 
Jag kan ärligt säga att de var de bästa chicken satay jag någonsin smakat. Perfekt i alla avseenden och väl tilltaget. Mat lagad med kärlek, och det ska sägas att det tar en stund innan man får maten, så är man stora sällskap får man räkna med att vänta. Här lagas en rätt i taget, thai style.
 
Döm om min förvåning när jag ändå får en spicy seafood salad serverad. Jag tänkte att de missat min avbeställning då deras engelska är bristfällig. Mannen i familjen som serverar sa bara "Mai pen rai, min fru ville ändå göra den här till dig, du behöver inte betala..". Jag blev så otroligt glad och sa att jag ändå skulle komma tillbaka nästa dag och göra rätt för mig.
 
 
Spicy seafood salad. Kantiang Restaurant, Klong Hin Ko Lanta
 
 
Ja, superlativen räcker inte till för att beskriva den här smakupplevelsen, den kan vara den bästa seafood salad jag fått. Allt perfekt balanserat, räkorna färska och bläckfisken inte det minsta seg. Vi var tvungna att komma tillbaka oavsett. En repris på det här kändes lika självklart som Ivanhoe på nyårsdagen. Bara det här var värt hela resan till Lanta (jag hade ju mina tvivel Turistens klagan).
 
Det blev två besök till under våran vistelse ..
 
 
Grilled Pork Neck
 
Deep fried Banana
 
Andra besöket blev vi överraskade med gratis efterrätt; friterad banan. Vi var redan proppmätta och i ärlighetens namn så tycker jag att varm banan är vidrigt, men tog så klart några artiga tuggor för att visa min uppskattning. Till och med det här var gott och den enda gången i livet jag faktiskt uppskattat friterad banan.
 
 
Fried pork
 
Spicy seafood salad
 
Fried chicken
 
När jag beställde fried chicken tänkte jag mig något neutralt och "barnanpassat" vilket är fel uttryck då Junior äter all mat som är lagad med kärlek, till och med om det är lite spicy. Men de här kycklingspetten var allt annat än neutrala och tog gomseglet till nya höjder, ja man blev nästan gråtfärdig så gott det var. Marinerade i vitlök och koriander och omsorgsfullt ihopvikta och trädda på spetten, och sedan tillagade till perfektion. Kantiang Restaurant är en restaurang som gör en människa lycklig.
 
 
 
Några bilder från året innan. Fluffigare mangoshake får man leta efter. Som tam poo para på sista bilden.
 
 
Kantiang Restaurant Chef
 
 
Kvinnan till vänster är alltså Lantas okrönte matlagningsdrottning. Till höger hennes syster som blivit ingift med en bofast. Dottern (bild längre upp) hjälper till i köket och förhoppningsvis lär hon sig sin mors kokkonst och tar över verksamheten i framtiden. 
 
Som vanligt på de här "riktiga" ställen som jag kallar det så är det En person (den som besitter kunskapen) som lagar maten, och en rätt i taget. Kommer man många gäster och tänker sig att man ska få tallrikarna samtidigt kommer man säkert bli irriterad. Det här är thai style och samtliga gäster äter av alla faten vartefter de kommer in på bordet. Man bör ha god tid på sig och förstå upplägget.
 
Fler bilder i slutet av det här inlägget. (Dec -19)