Slowboat on Mekong River

Vi lämnar Bangkok en stund och tar ett skutt till Laos.
En riktig höjdare där var att åka "slowboat" nerför Mekongfloden. Här är filmen. Historien kan man läsa i ett tidigare roligt inlägg från förra året som heter "Mekong River Girl".Om man kollar 2:28 in i filmen så fattar man varför ris SKA klibba!

(Med tanke på en diskussion med en tidigare kollega:
Han: -Alltså, att de inte kan göra riktigt ris på kinarestaurangen! De om några borde väl veta hur man gör!
Jag: -Hur menar du nu?
Han: -Ja, det är ju så jäkla klibbigt! Har de aldrig sett reklamen för Uncle Ben's?
Jag: -Öh...alltså, det ska vara så! Det där med "riset som aldrig klibbar" är bara resultatet av en idiotisk svensk reklamslogan !

En halv fisk på många sätt.  Frukostgrillning i Pak Beng Boatman Mekong Take-away!  Torkad Mekongsill med tillbehör. Boatgirl
Översvämningar

Lo-So

* Hittills har 41 personer dött pga översvämningarna i centrala och norra Thailand. Dammar i Chao Phraya River norr om Bangkok släpper ut 4000 kubikmeter vatten i sekunden och vattenmassorna beräknas nå huvustaden inom ett par dagar. Kritiska nivån är dock bara 3000 kubik per sekund innan delar av staden riskerar att översvämmas! Kommer bli intressant att följa.

Översvämning (lånad bild)

* En tsunamivarning har utfärdats vid Sumatra av de indonesiska myndigheterna efter en kraftig jordbävning. 7,5 på Richterskalan. Men enligt Stilla havets tsunamivarningscentral så är inga större skador att vänta.

* Burma har förresten bytt både flagga, nationalsång och officiellt namn inför det val som ska hållas den 7 november. En order om att alla gamla flaggor ska brännas har också gått ut.
Hur vore det om de bytte ut militärjuntan istället?

Burmas nya flagga.   (Foto Scanpix. Lånad av Sydsvenskan)Hi-So

* Nätresebyrån Mr Jet
som har en lysande kundservice. Bara någon timme efter jag efterlyst mitt Amadeus bokningsnummer så fick jag svaret i min mailbox! www.mrjet.se Sådant ska så klart premieras här!
Dessutom så är Mr Jet en av få nätresebyråer som erbjuder s.k. "open jaw"-biljetter, dvs. utresa till en ort och hemresan från en annan ort, vilket var lämpligt för mig på kommande resa!

(Bara man har sitt Amadeus-nummer så kan man kolla statusen på sitt flyg på www.checkmytrip.com )

Mr Jet


* Nätresebyrån Supersavertravel som med jämna mellanrum mailar ut rabattkuponger på hotell. De brukar ligga på 300 SEK och jag nyttjade senaste rabatten på Hilton-bokningen i Kuala Lumpur!

Supersavertravel


Avslutar med en trevlig matbild från Siam Paragon i Bangkok!

Sushi Deluxe på Siam ParagonThonburi

Lämnar Japan en kortis och hoppar till Bangkok en sväng. Även kallad "The Big Mango".

Thonburi kallas den sidan av Bangkok som ligger väster om Chao Phraya River och inte så många turister tar sig över floden. Det finns inte så många sevärdheter där heller, förutom Wat Arun då som ska föreställa pärlan av Bangkoks alla tempel.

Själv hamnade jag där tack vare vistelsen på Hilton som har ett guldläge precis vid floden. Kontrasterna är enorma i Bangkok, budget och lyx bor granne med varann. Att befinna sig innanför eller utanför väggarna på Hilton är två olika världar.

Kolla in första bilden här som visar ett gatukök som säljer mat för endast 15 Baht, alltså ca 4 svenska spänn. Byggnaden som tornar upp sig i bakgrunden är Hilton och där inne kostar en billig rätt 650 Baht, alltså ca 160 spänn. Bilden visar en sida ur en meny som låg på rummet. En frukost gick lös på 600 Baht om man inte beställt det i själva hotellbokningen. En burk Singha i minibaren blev din för 200 Baht. Nere på gatan kostar samma burk 20 Baht! Behöver jag tillägga att jag handlade på gatan och tog med upp på rummet. Naturligtvis Chang och inget annat märke!

Tredje bilden visar en slags fiskfärs med currysmak. De kostade nästan ingenting och jag fick ett smakprov gratis av den trevliga damen. Syns i filmen också.
 
Eftersom jag är så matintresserad så kan jag aldrig sluta att fota och filma mat runtom i världen.

Fjärde bilden visar interiör från flashiga Maya Restaurant inne på Hilton. En killer view över floden och antagligen lika dödliga priser. Kontraster var ordet!

Billig mat i Bangkok Hilton Room Service Menu Curry fish cake Maya Restaurant, Hilton.


Här en liten video från området.


Leriga bad

Här besöker vi ett annat bad i Beppu, ska tydligen vara hur nyttigt som helst att simma runt i varm lera. Handduken man fick låna var ju obetydligt större än en grytlapp och visar mer än den döljer. Typiskt att vi inte fick bada med tjejerna!

Färden går sedan vidare mot Fukuoka där vi tar in på ett nytt och "lyxigt" kapselhotell. Som synes så tilldelades vi pyjamasar (låter ju förresten som ett japanskt låneord?) modell "one size fits all". Det roliga var att alla dessa seriösa japanska affärsmän bytte om till nämnda nattkostym och sedan knallade runt i lobbyn och hängde med varann och ingen tyckte att det var lustigt på något sätt.Kastar in några bilder från Beppus varma källor också.

Ägg kunde man koka här också! Helveteskällan Dagens bubblare Väldigt vulkaniskt som sagt var!

Värdsliga nyheter

* Pågående festival på Phuket bjuder på del magstarka överraskningar. Du trodde kanske du hade en cool piercing? Kolla då in vad de här snubbarna har dragit in i kinderna. Ett solparasoll bl.a! Tur det inte blåste den där dagen! Eller varför inte par pickadoller, några svärd eller ett par vattenkannor!

Två stadiga revolvrar genom kinderna!

Alla bilder på den här länken: http://phuketwan.com/entertainment/phuket-unfurls-cheeky-challenger-photo-special-13086/

* Att inte kunna betala sin eventuella "overstay" på plats kan innebära att du hamnar i thailändskt häkte, något som en amerikansk kvinna fick erfara på sin visarun till Burma. Juridiskt så befinner man sig faktiskt i landet olagligt, så kolla vad som står i passet så du inte råkar ut för otrevliga överraskningar. Böterna ligger på 500 Baht per dag. Om man inte sökt visum innan så får man 30 dagar om man flyger in till Thailand. Kommer man med båt eller landvägen så får man endast 15 dagar. Läs längre ner hur min käre bror bittert fick erfara den lilla skillnaden. Slapp ju fängelset åtminstone!

* TV 4 visar ju den brittiske dokumentärserien Thailandsturister i trubbel klockan 22.40 på tisdagar. Tyvärr så visar det ju bara upp den dåliga sidan av Thailand, ett Thailand som jag själv inte känner igen mig i. Det positiva är ju att det kanske fungerar som en väckarklocka för vissa. Förra året så dog 288 brittiska turister i Thailand. Polisen tar inte lätt på droger även om många tror det. Om de haffar dig så hamnar du i finkan obönhörligen. I nästa avsnitt på Tisdag så ska de beöka det beryktade fängelset Bang Kwang i Bangkok. För många mera känt som "Bangkok Hilton". Hamnar man på "Death Row" så får man en kedja och kula runt foten tills det är dags. Framförhållningen är ca två timmar innan du får en injektion som tar dig av daga.

Bang Kwang Prison

* Apropå "Bangkok Hilton" så är det samlingsnamn för  bl.a Bang Kwang där livstidsdömda och dödsstraffsfångar sitter, samt Klong Prem som klassas som högriskfängelse där man sitter max 30 år. Det är på den avdelningen som den svenske Kim, 29 år, från Sundsvall nu sitter inspärrad och misstänkt för narkotikabrott och riskerar dödstraff.

* Värdsutställningen i Shanghai har slagit nytt besöksrekord. Med över 64 miljoner besökare hittills så är Japans och Osakas gamla rekord från 1970 slaget. Målet är att de ska nå 70 miljoner innan utställningen stänger den sista oktober.

Shanghai World Expo 2010

* Är man sugen på Amerika så släppte Vagabond ett 116-sidigt temanummer nu i dagarna. Som vanligt snygga bilder och massa inspiration. Spring och köp och dra sedan på Roadtrip i det förlovade landet!

Vagabond Amerika

* I Burma så kommer - enligt två anonyma företrädare för regimen - oppositionsledaren Aung San Suu Kyi att friges  den 13 november! Hi-So! Men jag tror det när jag ser det.

* Den PirateBay-dömde Gottfrid Swartholm Warg dök inte upp i hovrätten. Han befinner sig i Kambodja och kunde inte dyka upp p.g.a tyfoid, enligt ett dokument skrivet på khmer. Det är möjligt att han är sjuk. Det är också möjligt att han tagit fram dollarbunten och "fixat" sjukintyget i det genomkorrumperade Kambodja. "I rest my case"...
Mt Fuji-filmen...

Slängde ihop ännu en liten nostalgisk fulvideo från förra Japanresan...


Bokat hotell och ryokan i Tokyo

Men så var det äntligen bokat boende i Tokyo. Efter att ha klickat runt så bestämde jag mig för att ta två nätter på Shibuya Excel Hotel Tokyu som jag nämnde tidigare. Egentligen ett vanligt affärshotell , men med Shibuyas absolut bästa läge. Ingen kampanj men jag hade  10 %  från Hotels.com att nyttja vilket gav några hundralappar i rabatt.

http://www.tokyuhotelsjapan.com/en/TE/index.html 

Utsikt över Shibuya Crossing från Shibuya Excel Hotel Tokyu

Ville gärna bo på ett ryokan trots allt så jag hittade ett som är över 100 år gammalt och som fått goda vitsord. Det heter Homeikan och där har jag således bokat in sista natten. Ca 500 SEK för ett eget rum.

http://www.hostels.com/hostels/tokyo/homeikan/1133?source=hostelscomhostelnames3&gclid=CMjZorbH1aQCFYeEDgodDiwkKw

Homeikan Royokan. Traditionellt med japansk trädgård.  Frukostbricka på japanskt vis på Homeikan.

Skönt att det är avklarat nu i alla fall. Just nu är det bara Tokyo som fyller mina funderingar och jag har nästan glömt bort att jag ska tillbringa mesta tiden i Thailand. Har både köpt och lånat Tokyo-litteratur och läser det mesta jag kommer över. Problemet med just internet är att informationen aldrig tar slut, det pågår i det oändliga.

Reslitteratur deluxe

En annan kul sak förresten är att karismatiske Caroline antagligen kommer vara i Tokyo samtidigt som mig så det ska ju bli så kul att träffa henne där av alla ställen. Vad är oddsen för det?
Bad i uppvärmd lavasand

Här är en liten video från Beppu i södra Japan. Det är en av jordens mest vulkanaktiva områden och har över 3000 varma källor och 168 offentliga bad. Jag och Eddie utnyttjade de sista dagarna på våra JR-pass och tog Shinkansen ner dit för att bada i uppvärmd lavasand och utforska området lite mer.


Förutom sandbadet så visar filmen också vårat boende på ett Ryokan när det bäddas i ordning och jag spelar den gamla sköna 80-talslåten "Sayonara" med Shanghai för damerna i fråga. Även en liten språklektion med ett par japanska "salarymen" som kontorsslavarna allmänt kallas. Schkåål...Schkåål...Schkåål...osv


Känsliga tittare varnas då det förekommer lite naket i filmen...Love Hotels Japan

...Jag fick nyckeln och började gå mot trappan då den gamle japanske mannen ropade lågt till mig.
Hade jag glömt något?

Genom den lilla luckan i receptionen sträckte han åt mig en liten tygpåse som jag tveksamt tog emot.
Jag klämde på innehållet genom det blåa plyschtyget och kände igen formen av några DVD-fodral.
Jag öppnade inte och kollade utan gick upp på rummet och kastade av mig ryggsäcken...

Ja, ända sedan jag bokade in Japan-flyget så har det börjat bubbla upp gamla minnen från förra resan, och särskilt nu när jag sitter och letar boende som kom jag att tänka på hur det fungerar på dessa Love Hotels.
Poängen är att det ska vara så diskret som möjligt. Inte rummen - tvärtom - utan de personliga kontakter som sker vid incheckningen. L'otellen som de också kallas har uppkommit pga japanernas trångboddhet, dvs man kan inte ta hem sin date och greja med henne/honom utan att föräldrarna ser och hör allt.

Eftersom rummen ibland har olika teman så kan det sitta ljusskyltar med bilder på rummen i lobbyn där man väljer och trycker på en knapp. Betalar sedan - alltid kontant - till någon bakom en skärm i receptionsdisken. Allt för att undvika fysiska möten med riktiga människor, eller vittnen om man så vill. Som ni ser på bilden i förra inlägget så är ju även entréerna ganska diskreta. Inte direkt några pampiga ingångar som visar att "Här ligger ett Love Hotel"

...Rummet var litet, för att inte säga jävligt trångt, men mysigt och en stor plufsig säng. Vid fotändan stod en TV och DVD-spelare. Jag kom återigen att tänka på tygpåsen jag fortfarande hade i handen. Öppnade och tog upp en fjärrkontroll och tre stycken filmer. Det visade sig vara två "vuxenfilmer" (ja just ja, vi är ju på ett Love Hotel after all...) och en vanlig actionfilm. Sammanlagd speltid ca fem timmar. Vem har tid att titta på så mycket film om man får checka in först efter klockan elva på kvällen tänkte jag för mig själv.  Gäller ju att prioritera i den sena timmen, så actionfilmen får vi se en annan gång...

Bob & Rosa Hästen på Love Hotel 
Bob & Rosa Hästen har fredagsmys på ett Love Hotel med skumtomtar från Ikea Tokyo ;-)

Det finns ju även ett annat budgetalternativ kom jag på, nämligen Mangacafé som det kallas. Det är alltså internetcaféer i deluxemodell. De har ofta öppet dygnet runt och det brukar ingå fri dricka och snacks, och man kan till och med ta sig en dusch på vissa ställen. Datorerna är placerade i bås och det är ofta sköna fåtöljer man sitter i som man kan vinkla ner i viloläge. Dessvärre så har jag ingen bild på interiören men lägger in en bild som är tagen i Kyoto. Man betalar bara en liten slant för surfningen, sedan kan man spendera hela natten där. Men plats för en ryggsäck finns det inte direkt.

Mangacafé i Kyoto

Det hade ju varit alldeles förträffligt att bo på Park Hyatt igen annars. Kollade på www.hotels.com och ser att de begär nästan 14000:- för tre nätter och det svider ju lite väl tycker jag. Risken är ju att man inte lämnar hotellet alls eftersom man bara vill nyttja alla faciliteter i så fall. Precis så som skedde då för tre år sedan. Kolla in min look-a-like med Bill Murray förresten!

Bill Murray - Originalet  Kopian...

Här är också en 3D-bild (Google Earth) över Shibuya Crossing. För övrigt världens mest rafikerade övergångsställe. Skapligt överkomligt pris på det  vita hotellet till vänster som heter Shibuya Excel Hotel Tokyu. Ca 5400:- för tre nätter och 3,5 stjärnor, också dyrt men ett riktigt superläge om man får fönster åt rätt håll. Ända sedan jag såg Lost in Translation så har Shibuya Crossing känts nästan magiskt. Det är nog bara  Times Square i New York som slår det.

Shibuya Crossing 3D  Shibuya Excel Hotel Tokyu

Ska inte tjata mer om boende i Tokyo nu förrän jag faktiskt bokat något.

Jag har även fulkopierat lite av Eddies film från förra Japanresan. Får se om jag kan göra några små filmklipp och ladda upp.

Dagens F1 gick ju på Suzukabanan i Japan och vanns av Sebastian Vettel. Själv har jag varit mest intresserad av ovalracing, särskilt då Kenny Bräck höll igång, och hade hellre besökt ett lopp på Twin Ring Motegi.
Tokyo insomnia

Det här flashpackerdeluxandet på boendefronten har tvingat ner mig i ekonomisk brygga, och då har jag inte löst logifrågan i Tokyo ännu.

Madrassen ser allt tunnare ut och jag har planerat att bo tradionellt och billigt i ett s.k. Ryokan med tatami-mattor och rispappersväggar. Har således googlat mängder med Ryokan, men de ligger alltid lite offside i denna gigantiska 25-miljonersstad.


Hittade ett som verkade mysigt men det var ju synd att det låg helt fel och jag har inte tid att sitta på metron hela dagarna. Här är länken i alla fall om ni någon gång hamnar i Tokyo... http://www.kangetsu.com/sub7.htm


Så tittar man så klart på hotellalternativen då de har rätt sjysta kampanjer med prisvärt boende, ja med Japan-mått mätt alltså. Bättre lägen också.


Just nu lutar det åt Shibuya, eventuellt åt Shinjuku, men det är så sjukt stort stationsområde, världens största faktiskt och tar man fel uppgång så är man vilse direkt. Det vet jag, för det har jag provat.


Eftersom flyget landar sent och jag säkert inte är inne i stan före midnatt så vill man ju heller inte boka in en dyr hotellnatt när man kommer, så då får det bli ett kapselhotell som jag nämde tidigare, eller kanske ett L'otel (Love Hotel) där kärlekskranka japaner brukar hyra rum per timme, "rest" som det kallas, eller om man vill stanna hela natten brukar det vara ok att checka in efter 23.00 ca, då kallas det "stay".


Ett L'otel har nästan alltid ett tema, antingen hela hotellet eller olika på varje rum. Eftersom japanerna kan vara ganska kinky av sig så kan det verkligen spåra ur, när de får spåna fritt. Man kan ju bildgoogla så får man se lite kul grejer.


Jag bodde på ett L'otel i Shibuya -07, temat var diskret marockanskt om jag minns rätt, litet men fräscht rum och det kostade 8000 Yen, vilket är ca 600 SEK.


För övrigt så vimlar det av L'otels i Shibuya så det är bara att gå omkring och leta.
Så alltså, kommer man sent så får man ett bra rum centralt till ett bra pris.


Så planen nu är kapsel eller L'otel första natten, sedan ett kampanjhotell på gångavstånd och inga julklappar. Typ.

Love Hotel i Shibuya, 

 


Bamboo Tattoo

Kastar upp en liten video från Bangkok. Hamnade i den här mörka gränden när jag försökte hitta en genväg mellan Soi Rambuttri och Khoa San Road. Det som verkligen höjde stämningen var ju musiken som spelades där och gav känslan av att man färdats tillbaka i tiden. Särskilt när man ser den här snubben sitta och tatuera på gammalt vis med en bambupinne...


New Giik?

Kom på en rolig felsägning jag råkade utsätta Eat för när jag försökte prata thai.

Det hela utspelade sig då i Juni när Chets släkt från Phattalung var på besök och Eat skulle laga mat till allihopa, och jag var också inblandad i det där kvällen till ära. Det var både tigerräkor, krabba, bläckfisk, morning glory mm på matsedeln.

Eat stod i köket och kämpade med alla rätter själv och försökte styra upp med uppläggningen och dukningen osv., de andra var också där men stod bara och tittade då jag kom in och präktigt och klatchigt skulle erbjuda min hjälp på thai och sa:

"Mi arai hai cheow bang khap?" vilket betyder ungefär "Behöver du hjälp med någonting?" (trodde jag...)

Eat tittade upp på mig lite finurligt och sa: "Papa Frank, do you know you just asked me if I need a..."giik*"?"

Jag bara: "Oh ye, really? haha. Sorry...but..well... do you? Haha, sorry Chet, just joking!"

Tänkte att det kanske inte var läge att spinna vidare på den när hennes inte bara make Chet, tillika polischef på Lanta, utan också släkten som inte träffat mig förr nu stod och tittade på mig och inte visste hur de skulle reagera på farangens erbjudande.

"Well, I'll bring out the gimps...I mean the shrimps!"

*("giik" är det thailändska uttrycket för "lover boy", eller rätt och slätt KK som vi skulle ha sagt på modermålet!)

Fotnot: Språkfelet bestod som vanligt i thailändskan i uttalet. Det var något med ordet "cheow" som blev fel, och jag har fortfarande inte lärt mig hur man ska uttala det korrekt för att det ska bli rätt.

Men maten var hur som helst gudomlig, jag kunde inte sluta äta. Det bjöds på stora flaskor varma Singah också som vi kylde ner hjälpligt med isbitar. Det förvånade mig först att de bjöd på alkohol då de är muslimer, men sedan kom jag på att Chet har ju varit buddhist men konverterade då han gifte sig med Eat! Alltså var det ju Chets fortfarande buddhistiska släkt som hade fixat drickat!

Eat in kitchen...

Eat in kitchen...


Alina with giant crab

Alina frossar i sig en krabba modell deluxe!Time Lapse, Chao Phraya at dusk

Här en liten time lapse-film på Chao Phraya River tagen från hotellrummet.
Biderna tagna med en minuts mellanrum.


RSS 2.0