Recycling

Skyltar i Thailand är kul. Källsortering är inte lika humoristiskt, men kanske nödvändigt. Men i det här fallet så blev det ändå rätt så lustigt när man läser på skyltarna om hur man ska sortera soporna. Möjligt att min engelska är knapphändig för jag skulle ha svårt att skilja på "rubbish" och "garbage". För säkerhets skull så hade man väl dumpat rubbet i "Hazardous waste"...


Waste, Garbage, Rubbish!

Den här informativa skylten nedan gillar jag också!


Same same but different?


Recept Sill på Thai

Så här i midsommartider tänkte jag dela med mig av ett sillrecept på thailändsk vis!

För 10-12 personer.

2 burkar inläggningssill á 420 g
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättikssprit (12%)
3-4 cm ingefära
4 vitlöksklyftor
1-2 röd chili
1 kruka koriander

Koka upp vatten, socker och ättika.

Skala och skiva vitlök och ingefära.
Skiva (och kärna ev ur) chilin.
Lägg allt detta i lagen och låt svalna.

Skär i sillen och grovhacka koriandern, blanda ihop allt i lagen.

Lägg i burk med lock och låt det dra ett dygn i kylskåpet.


Taste like chicken ?

Bangkok Chinatown

En av mina favoritstadsdelar i Bangkok är Chinatown. Huvudgatan heter Thanon Yaowarat, även kallad "The Golden Mile" pga alla guldbutiker som finns här. Men det är inte guldet utan maten som lockar här.
Jag tänker särskilt på två restauranger som serverar underbart god seafood. Eller restaurang är kanske inte rätt benämning, snarare "mitt-på-gatan-servering" på rangliga bord och färgglada plastpallar. Tuktukar passerar bara på någon meters avstånd.


 
Lek & Rut. Låter som ett slags spel, men är en slags restaurang.
 


Stora räkor och stora Chang. Klassiker på Lek & Rut Seafood.


Den ena heter Lek & Rut Seafood och den andra heter T & K Seafood. De ligger precis bredvid varandra och har liknande menyer. Det sjävklara valet är deras grillade räkor som serveras med en brutalt god seafood sauce. Även deras ångkokta musslor med sweet basil är fantastiskt delikat och stimulerar smaklökarna till oanade höjder. Naturligtvis sköljes allt ner med Chang som brukligt kyls ner med isbitar på sedvanligt asiatiskt manér.
 


Servitör i aktion. Vissa av rätterna som inte grillas i gränden tillagas i köket som ligger
på andra! sidan vägen, vilket gör att personalen ständigt får korsa den trafikerade
Yaowarat med tallrikar i nävarna!Chang, räkor, musslor på T & K Seafood. En klassiker!Räkorna tillreds på enkla träkolsgrillar.


En anekdot jag minns är när jag vid ett tillfälle skulle stabilisera ett av de rangliga borden där på Lek & Rut. I vanliga fall så tar man ju en servett och viker ihop och stoppar under bordsbenet bara. Men alla som sett en thailändsk servett vet ju att det är lika med ingenting. Det faller på sin egen orimlighet. Jag brukar ju inbilla mig att jag har koll på vett och etikett i Thailand, på "do's and don'ts" så att säga. Men inte den här gången då jag helt enkelt tog Bangkok-guiden och la där på marken under benet. Jättebra tänkte jag, ända tills en servitris såg det felaktiga i att lägga den kungliga och änglalika huvudstaden nere vid de smutsiga fötterna. Snabbt som attan så böjde hon sig ner, tog bort boken och istället placerade ett ostronskal där istället. Efter jag bett om ursäkt för min klumpighet så var ordningen återställd.


 
Rätt tänkt, men fel det blev!                             Gör om, gör rätt!
 

( EDIT: Efter en upplysning av Malee så gäller detta med böcker, oavsett vad de handlar om så ska de inte placeras lågt, eftersom alla böcker anses som "fina" i Thailand! Man lär sig hela tiden.
 

Det där med placeringen på saker är ju viktigt. Kom att tänka på en kompis från England som tatuerade in en Buddah på vaden! På tok för långt ner på kroppen. Snacka om generaltabbe. Dessvärre svårare att flytta på den. )


Andra "delikatesser" som erbjuds i Chinatown är ju hajfenssoppa som kineserna verkar vara helt tokiga i. Jag har aldrig provat själv och jag undrar om det är riktigt ok då miljontals hajar slaktas varje år, just bara för fenornas skull, sedan dumpas hajarna tillbaka i havet.Fena på soppa?


Dessa durianer är en läckerhet som också är populärt i Asien. De har en förfärlig lukt och är förbjudna att ta med som handbagage på flyget, men de smakar tydligen himmelskt gott. Aldrig provat det heller.Durianer! här vare Duriander!


Till Chinatown går ju ingen Skytrain (BTS), men närmaste tunnelbana (MRT) går till Hua lamphong som man kan promenera ifrån. Annars är man hänvisad till Taxi eller buss nr 53 t.ex. Man kan även ta Chao Phraya Express Boat till piren Ratchawong och ta en liten promenad upp till Yaowarat.
Lek & Rut och T & K ligger på varsin sida av Soi Texas.The Butcher...
Semesterindex 2011

Länderna i Sydostasien fortsätter att vara de billigaste resmålen. Här är senaste semesterindex som Vagabond presenterar i sin nätupplaga. Index baseras på kostnader på öl, måltider, taxiresor, hotellnätter osv. Tack vare den starka svenska kronan så har det blivit billigare att turista i andra länder. Sveriges index på 100 som vanligt.


Billigt 1. Sydostasien.

Länder som inte tagits med på listan är Laos, Vietnam och Kambodja, men jag skulle tippa på att de tre skulle kvala in i toppen med ett index mellan 40 och 45. Laos är ju betydligt billigare än Thailand, med undantag för Vientiane där hotellen tenderar ha en högre kostnad än övriga landet. Omvända förhållandet alltså jämfört med Thailand. Vietnam upplevde jag som generellt billigare än Thailand, men dyrare än Laos. Kambodja har jag inte besökt så där kan jag inte uttala mig om prisläget.


Billigt 2. USA.

Anmärkningvärda skillnader i prisnivån är Japan (108 till 82) och USA (98 till 82) som blivit betydligt billigare. Dollarn kostar bara drygt 6 kronor nu! Däremot så har Indonesien (44 till 67) och Brasilien (71 till 90) blivit dyrare att semestra i. Allra billigast av de 50 länderna som jämförts är Filippinerna.


Billigt 3. Japan.

Här är de tolv billigaste länderna!


Land

 Index 2011

Filippinerna

 42

Malaysia

 46

Thailand

 47

Indien

 48

Polen

 49

Tjeckien

 51

Rumänien

 53

Estland

 54

Litauen

 55

Bulgarien

 56

Ungern

 57

Kina

 60


Hela listan: http://vagabond.se/Redaktionellt/Nyheter/Billigare-att-semestra-utomlands-enligt-nytt-prisindex/


Billigast! Filippinerna!

Vill ändå inflika att resa i Filippinerna kan bli dyrare än man tror att resa i. Det är ju en önation och att ta sig runt mellan öarna gör man smidigast med inrikesflyg vilket gör att kostnaderna sticker iväg i höjden.
Men visst, ölen kostar ca tre spänn bara!


Happy Hour på Boracay, Filippinerna!


Miss Puke Massage

Det är kul med skyltar, särskilt när de skapar andra associationer än vad som egentligen är meningen och man misstänker att skyltmakaren inte riktigt insett innebörden av en transkriberad översättning.
Antagligen så är "Puke" namnet på ägaren i det här fallet och har så klart inget med typen av verksamhet att göra.Man får nog förutsätta att ägaren vid det här laget känner till innebörden - antar att mängder av kunder har påpekat vad "puke" betyder - men utnyttjar det faktum att stället blir omtalat och i sin tur lockar fler kunder.
Om man bildgooglar "miss puke massage" så får man upp en flertal träffar.


"Sådär, nu var vi nästan klara, ska bara avsluta med en liten spya..."

Stället ligger någonstans i Bangkok, vet inte var, men läste om det på den inormativa sidan http://www.khaosanroad.com/ där man hittar intressanta småartiklar om Bangkok och där man även listar massa hotell och guest house i Banglampoo.
Café Europa, Krabi Town

Edit 2019: Café Europa stängt.
 
Detta vattenhål för resenärer som varit på resande fot för länge med en diet på ris och nudlar är Café Europa en orgie i västerländska, eller ska vi säga danska läckerheter. Det har nog blivit ett besök här varje gång man har varit på väg hem, om vägen har gått via Krabi vill säga. Henrik och Finn som har drivit stället sedan 1990 är även behjälpliga med information om det mesta i Krabiregionen. De har även några rum till uthyrning ovanför restaurangen.


Deilige danska smörrebröd, sköljes med fördel ned med Chang och en "lilling"!

Under inspelningen av "Beach" så brukade Leonardo de Caprio komma hit och käka, och jag hörde att de även satt en plakett med hans namn på den stol han brukade sitta på, så vill man gnugga rumpan på den så har man ju det valet också. Det ville inte jag. Bläddrar man i menyn så kan man även se vilken rätt han föredrog att äta.
Läs boken "Beach" förresten, och som vanligt är boken mycket bättre än filmen.
Menyn är för övrigt rätt underhållande att läsa, med inslag av vitsar och roliga bilder.


Dansk humor...

Här är länken till deras hemsida http://www.cafeeuropa-krabi.com/ där det även finns lite broschyrer att ladda ner om olika utflyktmål osv.

Här nedan är en karta över Krabi Town där man ser Café Europa. Jag har även gulat i City Hotel  http://www.agoda.se/asia/thailand/krabi/city_hotel.html som erbjuder bra boende centralt. De har en ny och en gammal del som bara skiljer ett par hundra baht i pris. Jag har provat båda men föredrar den nya pga att det är skönare sängar där. Kostar ca 800 baht och då ingår även gratis wifi.
Jag har ringat in Night Market nere vid vattnet också och det är absolut värt ett besök. Billigt och gott på riktigt thailändsk vis med färgglada plaststolar och rangliga bord. Lika självklart man besöker Café Europa på vägen hem så besöker man självklart denna night market som första matstopp om man landat sent på Krabis flygplats och tillbringar en natt i stan. En morning glory här är ett måste. Recept och film finns i inlägget "Krabi Night Market" (Nov -10). De har öppnet varje dag och drar igång i skymningen.


Map Krabi TownRSS 2.0