Tre svinlätta förrätter

Här kommer recept på tre svinlätta förrätter med thailändsk touch.
 
  • Mangosallad
  • Makrillsallad
  • Laxtoast
 
Vi börjar med mangosalladen. Den har jag gjort i lite olika varianter tidigare men har nu optimerat receptet ytterligare, vilket bl.a betyder att man ska blanda i mandarinklyftor också. Ja, det kan hända att det heter clementin, men jag är född på 70-talet och allt som är orange men mindre än apelsiner heter ju mandarin.
I det här inlägget finns vidare instruktioner om du inte redan listat ut hur man ska göra. Även en snygg bild på hur man gör tärningar av en bångstyrig mango.
 
Mogen mango
Mandarin
Körsbärstomater
Schalottenlök
Färsk Chili
Lime
Koriander
Olivolja
Flingsalt och peppar
 
 
Svingod mangosallad
 
 
Nästa svinlätta recept är makrillsalladen. Det här är en rätt som Hjärter Dam improviserade fram i Sverige och jag har aldrig sett den i Thailand, men alla som smakat har alltid uppskattat den. En av Asiens magiska smaksättare är kaffirlime, Makrood på thai (มะกรูด). Man kan antingen finstrimla den eller lämna den hel som smaksättare i soppor t.ex. Hittas i thaibutik eller i min frysbox där jag har en hel Ica-påse full, eftersom Junior har ett helt eget jävla kaffirlimeträd på sin tomt i Nong Mak Fai
 
 
 
 
Det här behöver du:
 
1 burk makrill i tomatsås
1-2 kaffirlimeblad
1 stjälk citrongräs
1 chili
1 schalottenlök
0,5-1 stjälk salladslök
0,5 vitlök
Thailändsk bladselleri och/eller koriander
1 lime
 
Finhacka/skiva ingredienserna och fördela runt i makrillen. Pressa lime över och dra ett varv med salt- och pepparkvarn. Servera eventuellt med jasminris. Funkar som både förrätt eller tillbehör.
 
 
Svingod makrillsallad 
 
 
 
 
 
Det tredje svinlätta receptet är en laxmacka och en bra ersättare till en klassisk toast skagen. Om man är trött på starka rätter så kan man väl skippa chilin här om man vill.
 
Rostat vitt bröd/formfranska
Kallrökt lax
Cream cheese
Schalottenlök
Thailändsk bladselleri (ขึ้นช่าย) 
Lime
Chili
 
Blanda ihop allt och låt dra medan du rostar brödet. Bre på cream cheese och lägg på laxblandningen. Färdigt. Gött att skölja ned med ett glas Chang.
 
 
Svingod laxmacka