Brewski (Radisson Blu Plaza)

Brewski låter kanske som en rysk hockeyspelare men är i själva verket Bangkoks enda takbar med craft beer som inriktning, alltså olika slags specialöl som IPA och veteöl till exempel, och andra varianter som jag vill inbilla mig att jag gillar men egentligen inte gör. Efter lite självrannsakan så inser jag att en hederlig flaska frostkall Chang är nog det bästa man kan hälla i strupen en eftermiddag i Bangkok. Jag kan tänka mig en lika kall Guiness också, men de hittas inte så lätt i den stora Mangon. Brewski är belägen på 30:e våningen, alltså takvåningen på Radisson Blu Plaza där vi för tillfället bodde, och det var så klart min förbannade plikt att ta hissen upp och prova minst en sort. 
 
 
Brewski, Radisson Blu Plaza Bangkok
 
 
Jag tog Junior med mig, bara för att konstatera att det var åldersgräns där uppe, och tanken slog mig att vi kanske skulle dra upp till Khao San Road och fixa ett falskleg där det står att han egentligen är vuxen, men den idén släppte jag efter jag kom på att grabben är ju inte större än en smurf, och har inte ens fått fjunmustach än.
 
 
"Ta en bild innan vi blir utslängda.."
 
 
Det här med craft beer verkar bli allt trendigare, och nya ställen poppar upp hela tiden, inte bara i Bangkok, och Brewski har bara varit öppet drygt ett år, sedan november 2016. Här finns cirka 100 olika ölsorter om jag förstod det rätt, varav ett dussintal på fat. Personalen verkar intresserade och pålästa, och pratade på obehindrat om de olika sorterna. Jag berättade att jag inte hade så stor koll och hade svårt att bestämma mig, men det var inga problem. Jag fick prova en shot av varje sort jag var nyfiken på av dem de hade på fat innan jag till slut - hur mesigt som helst - valde den som påminde mest om vanlig ljus lager. På svarta tavlan bakom baren finns också en liten lathund om sorterna de har på fat, som alkoholstyrkan och vilken typ av öl, samt priserna på de tre storlekarna 100 ml, halv pint och hel pint (470 ml).
 
 
"Har'u en stor stark?"
 
 
Brewski, Radisson Blu Plaza Bangkok 
 
 
Jag valde i alla fall en lageröl som hette Island Hopper som bryggs av thailändska Holgate Brewhouse, och jadå, den var väl kall och god och serverades i frostat glas som sig bör, men lite för söt kanske och så klart inte i närheten av en hederlig Chang. Prislapp på 300 illbattingar totalt inklusive plussen för en halv pint. En hel pint landar på 400 baht, så det lönar sig att ta de största glasen. Som jämförelse, om man är helt novis i Thailand, så kostar en Chang  på 7-Eleven endast 35 baht.
 
 
1/2 pint Island Hopper på Brewski, Radisson Blu Plaza Bangkok 
 
 
Chang Beer förresten, som tyvärr slutade tillverkas 2015 (att det inte utlystes en tre dagar lång landssorg då är fan i mig ett mysterium), då även Chang Draught och Chang Export fick stryka på foten, och de ersattes alla med den nya Chang Classic som är någon procent svagare (5,5%). Den är fortfarande bra, men inte som den gamla varianten som innehöll 6,4%. Import-Changen i Sverige ligger på stadiga 5%. Chang har förresten kammat hem en guldmedalj för världens godaste lager, det var i Australien 1998, så varför ändra ett vinnande koncept?
 
 
Supermoon. Brewski Rooftop Bar, Bangkok
 
 
Brewski öppnar klockan fem och är man här första timmen så hinner man ju se skymningen också. Då är det ganska lugnt med folk också, men jag vet inte om det blir så mycket livligare senare på kvällen. Det här med knepiga ölsorter känns mera som ett grabbigt specialintresse än ett nytt nöje i de breda folklagren. Men att öl har fått komma in i finrummet verkar det inte råda något tvivel om. Det finns en pubmeny också med både thaimat och västerländskt, från typ 150 baht till 500 för en burgare. Jag nöjde mig dock med ölen den här gången eftersom jag skulle ner ett par våningar och prova italienska Attico direkt efter.
 
 
 
 
 
Ja vad ska man säga sammanfattningsvis? En trevlig takbar på 30:e våningen med utsikt, och avslappnad atmosfär. Bra mötesplats kanske på gångavstånd från både BTS Asok och Phrom Phong, och MRT Sukhumvit. Billigare än de tre giganterna Sirocco, Vertigo och Red Sky, men de ligger ju omkring dubbelt så många våningar högre upp mot himlen, och har kanske en annan målgrupp också. Men är man genuint intresserad av öl så är det nog en av Bangkoks riktiga "höjdare". 
 
 
Brewski, a bar with a view.
 
 
Hela hotellrecensionen här: Radisson Blu Plaza