* Skidåkning, Österrike hintertux, mayrhofen, restauranger, zell am ziller, zillertal

Restaurangtips Mayrhofen - Zillertal

Another day in Paradise... Bästa matstället är ju mitt i pisten, med en medhavd macka från frukostbuffén. Just den här frallan håller väl en temperatur på tio minusgrader efter några timmar i ryggsäcken, och var väl något svårtuggad. Men utsikten och upplevelsen håller högsta klass! Pist nr 14, Hintertux.
 

 
Här ett axplock av några restauranger som jag eller vi testat under sommaren och vintern. Både i själva byn Mayrhofen samt ett gäng ute i backarna. Det är anmärkningsvärt vilken hög klass maten håller på de flesta ställen i hela regionen. Genomgående bra service och korta väntetider som regel.
 
Jag tror jag tar och börjar med syltorna och restaurangerna nere i byn, och den absolut bästa först.
Tripadvisor-länk i rubriken på respektive ställe. 
 
---
 
Det här är ett ställe som man inte får missa om man befinner sig i Mayrhofen, men kom ihåg att boka bord under högsäsong. Vi testade detta i somras när det var lite lugnare och även nu senast när jag lyckade få en barplats trots fullknökat (v.6).
Ibericoburgare, hemgjorda chicken nuggets samt en skaldjurspaella som inte var av denna värld. Klanderfri och proffsig service. Välkomnande och kunnig personal. Gemytlig stämning och tvåa på TA, och naturligtvis lite dyrt men ändå inte oöverkomligt.
 
 
 
 
---
 
En kombinerad delikatessbutik och snabbmatshak som ligger precis mittemot Penkenbahn. Ett perfekt stopp när man kommer ner från liften efter en dag i backen. Varma frallor med olika fyllningar, babyribs, korvar med mera. Snabbt, billigt och gott, och faktiskt trea på TA, av 55 listade restauranger. Poppis bland locals, skibums och alla andra.
 
 
 
---
 
Eller egentligen Restaurant Café Hotel Edelweiss om man ska vara noga. Ett ställe som kanske är mysigast på sommaren när man kan sitta på uteserveringen, men gemytligt inne också. Smällgoda chicken wings som egentligen är en förrätt, men toppad med vitlöksbröd så har man en mättande middag. Pizzan går inte heller av för hackor. Här jobbar förresten Matilda, a.k.a rådjursögonen, med tyrolens mest bländande karisma. Bra service och poppis och alltid fullbokat om du kommer efter klockan nitton. För närvarande plats 8 på TA.
 
  
 
---
 
Ligger inhyst på Alpenhotel bredvid kyrkan. Soft uteservering på sommaren och tyrolergemytligt inomhus beroende lite på var man sitter då de har olika sektioner. Superbra mat här. Har provat deras Jägerpfandl (grillad kronhjort) två gånger här. Schnitzeln kan vara den bästa vi testat i Österrike. Cordon bleu är också fin. För tillfället på plats 13.
 
 
 
---
 
Det här är ett ställe som ligger rätt nära Posthotel där jag slank in en kväll när mina slutkörda ben inte bar mig längre. Avslappnad restaurang med en stor svängd bar som inbjuder till samtal. Inte direkt alert personal men ändock trevlig när man väl lyckades nypa tag i någon. Blev rekommenderad deras signaturburgare som jag beställde, och den var gigantisk med både en schnitzel och en hamburgare instoppad mellan bröden. Serverat med godkända klyftisar. Omöjligt att trycka i sig allt. Gick hit vid ett tillfälle till och beställde en grillplatte som var mättande men med 2 av 3 mediokra och för torra köttbitar. Goda grönsaker. Lite Fawlty Towers över hela stället och plats 41 av 55 på TA.
 
 
 
---
 
I slutet av den enda pisten som löper ner från Ahorn finns detta trevliga hak. Perfekt att glida in här med skidorna och få sig en bärs och en gulasch innan solen sänker sig ned bakom bergen. Om man tar kabinbanan ner så svänger man höger runt hörnet bara så hittar man det direkt. Just nu på plats 24 (mars -23).
 
 
 
--- ---
 
Om vi ska ta och bege oss ut i liftsystemen så får första anhalten bli närmsta berget Penken där jag hade tre åkdagar totalt.
 
 
Den här syltan ligger borta vid Rastkogel i slutet av pist nr 63 (nya pistnumreringen). Hamnade här mest av en slump första förmiddagen när jag sökte någonstans att gå in och värma tårna. Beställde gulasch och kaffe. Enklare ställe med bedårande utsikt mot Eggalm. Tomt när jag gick in, fullt när jag gick ut...
 
 
 
---
 
Här hamnade vi somras när vi var uppe på berget och vandrade. Jag beställde en lax den gången och Junior en hamburgare som jag också smakade på. Den var himmelskt god och saftig och jag tänkte att jag måste komma hit och åka skidor någon gång så att jag får chans att beställa den en gång till. Sagt och gjort, sju månader senare fick jag återigen sätta tänderna i denna fantastiska burgare. Trots fullsatt så var väntetiden obegripligt kort, så pass att osten inte ens hann smälta.
På TA är placeringen fel och kartnålen sitter nere i Vorderlanersbach, så antingen har de flyttat eller så finns en till restaurang där nere. Rubriklänken går här istället till en googlekarta. Restaurangen har en riktigt mysig alpkänsla med mycket rekvisita och är väl värt ett besök.
 
 
 
---
 
Ett lite äldre hak med äkta retrokänsla. Typ brickservering med enklare rätter om jag fattat rätt. Jag hamnade här min andra åkdag när jag var helt slut i benen och var tvungen att sparka av mig skidorna och sätta mig ner och ta igen mig en stund. Tog en gluhwein och en apfelstrudel. Kartnålen på TA visar lite fel men det ligger precis intill toppstationen på Finkenberger Almbahn vilken jag stapplade iväg till efter fikastunden. Relaterat inlägg: No country for old men.
 
 
 
---
 
Den här otroligt mysiga restaurangen som ligger på Horberg har mycket karaktär och alpkänsla. Jag visste att den var poppis och planerade således en tidig lunch här för att slippa pöbeln. På uteplatsen var det redan mycket folk men inomhus rådde fortfarande lugnet och man kunde sätta sig vart man ville i någon av de mysiga sektionerna. Beställde en flammkuchen som påminner om en tunn pizza med krispig botten. Här finns även coola och dyra rum att hyra, även om det förvisso är en orgie i furu och kanske påminner om vilken fäbodstuga som helst i Dalarna. Ja det är i alla fall ett riktigt ski in/ski out-läge. Bastu finns också. Här är deras hemsida.
 
  
 
 
---
 
Vi byter berg och tar oss till Hintertux där det finns en handfull alternativ i backen. Här hade jag två härliga åkdagar och hann alltså bara prova ett par olika hak.
 
 
Helt enkelt den bästa restaurangen i backen, både enligt rykten och Tripadvisor. Första dagen så var det knökat med skidor utanför så jag orkade inte ens gå in och kolla. Andra skiddagen siktade jag på en tidig lunch och gled in strax efter öppning. Serviceminded personal och skön stämning där inne. Missa inte det här stället! Beställde in den österrikiska varianten av pytt i panna som kallas Gröstl. En redig husmanskost alltså med en skopa krautsalat, så står man sig en stund till i backen. Kolla in pissoaren med den bedårande utsikten också. Ligger längs pist 2 (Obs.Skiers right från Tuxer Fernerhaus).
 
 
 
 
 
---
 
Den här gigantiska brickserveringen i två plan gav knappast någon pulsökning för finsmakaren eller den som är ute efter en genuin alpkänsla. Nej, det här är utfodring till skidpöbeln med en touch av skolbespisning à la 80-tal. Men är man hungrig så fyller man buken här utan att klaga. Fick med mig en förmodligen industritillverkad schnitzel på tallriken och gick ut och satt mig i den kalla solen. Utsikten gick i alla fall inte att klaga på.
 
 
 
 ---
 
En dag tog jag och gammeldansken skidbussen till Zell am Ziller. Här hade tanken hela tiden varit att skida hela vägen bort till Königsleiten och prova den omtalade restaurangen Larmach-Alm som jag hade hört mycket gott om. Men mina skidtrötta ben orkade inte ta mig ända bort dit så det fick bli en annan restaurang istället.
 
Mitt i backen i Gerlos ligger Seppi's i all sin prakt, precis där blå pist 32 övergår till röd/svart 31. Det går liksom inte att missa. Poppis ställe med högt betyg. Beställde på rekommendation en pizza som jag fick vänta i evigheter på, men det gjorde inte så mycket då det var skön sol och trötta ben. Ölen var god också, som vanligt.
 
 
 
---
 
Ok, måste dra till nästa. Ski you later...