Vår tågluff i lokalblaskan...

 

 
Det var först på kvällen i stugan i Vemdalen som jag noterade att det faktiskt var ett Moranummer som hade ringt ett par gånger under dagen. Jag hade åkt skidor eller suttit i liften och ignorerat samtalen då jag trott att det var en telefonförsäljare. Nu tänkte jag att det här förmodligen var en ny kund och ringde upp utan att först lyssna av mobilsvaret som jag hade fått. Döm om min förvåning när kvinnan på andra sidan luren presenterar sig som reporter på Mora Tidning. Hon berättade att hon hittat bloggen av en slump vid någon lokalrelaterad googling, och fastnat för dagboken som jag skrivit om sommarens tågluff. Nu ville hon göra ett reportage om vår resa. Jag blev så klart paff, men samtidigt smickrad. Och även lite kluven inför tanken på att hängas ut i lokalpressen - eller snarare om det skulle framgå i tidningen att jag hade en reseblogg. Jag kan liksom inte riktigt stå för det. Att skriva är ett guilty pleasure som exakt alla inte behöver känna till, och jag har fullt upp med att rättfärdiga bloggens existensberättigande inför mig själv. Allmänintresset var dessutom högst tvivelaktigt. Men kanske det ska vara lite lättsmält påskläsning om en tågresa också. Jag sa att jag var tvungen att fråga junior först om hur han ställde sig till saken och bad att få återkomma efter ett par dagar.
 
En annan sak som störde mig lite var att dagboken inte ens var färdigskriven än. Jag hade hela sista veckan i Kroatien att skriva om, och det skulle jag aldrig hinna krafsa ihop innan reportens eventuella besök. Saker gjordes i fel ordning, men det var väl egentligen oviktigt, så jag släppte det. Skidsäsongen pågick dessutom fortfarande. Att hitta tillbaka till Kroatienminnena i hjärnan skulle kräva både snösmältning, lugn och skrivro, samt en ickeexisterande vedhög ute på gården.
 
Länk till alla dagboksinlägg, inklusive planeringsstadiet: Far & Son på tågluff 2022 
 
Junior behövde ingen betänketid alls utan bestämde direkt att vi skulle vara med i tidningen. Jag ringde således upp reportern Nina och bjöd hem henne till oss. Ett par dagar senare dök hon upp och satt med oss i gott och väl ett par timmar medan vi babblade och hon frenetiskt stenograferade i sitt spiralblock. Junior skötte det mesta av babblandet.
 
 
Här är resultatet. Jag tycker det blev ett fint reportage med en bra slutkläm. Internetvarianten publicerades på påskdagen, och i pappersvarianten 14 april -23.
 
 

 

Frank och sonen Dylan, 8, tågluffade i Europa - deras bästa tips.

 

Trettio år efter sin första tågluff bestämde sig Frank för att ta med sonen Dylan på äventyr längs rälsen. Förra sommaren bar det av och det blev en vindlande färd ner genom Europa, med både snöklädda bergstoppar och varma bad i Medelhavet.

 

– Det bästa var när jag såg det fina havet, berättar Dylan.

 

Nu delar de med sig av både resminnen och bästa tipsen för tågluffen.

 

Text: Nina Kallmodin

Dylan åkte på sitt livs första tågluff förra året, med pappa Frank. Här njuter han av friska vindar på ett tåg utan air conditioning.

 

Som 20-åring gav sig Frank ut på sin första tågluff. Då var det billiga boenden och att låta dagsformen bestämma målet som gällde. När han förra sommaren återupplevde tågluffarminnen tillsammans med sonen Dylan, var det i en annorlunda, lite mer planerad tappning.

– Hela resan var spikad, men med marginaler. Det var inga snäva byten. När du reser med ett barn vill du inte komma till ett ställe på kvällen och dra runt med packningen och leta boende, säger Frank.

Även platsbiljetter bokades på de flesta tåg, som komplement till interrailkorten. Efter att pandemirestriktionerna släppts – nästan i alla fall, för genom Tyskland var det fortfarande munskydd som gällde – så var det många som ville ut och åka tåg.

 

Dylan och pappa Frank minns tillbaka med hjälp av en väggalmanacka som består av bilder från tågluffen. Intill dem syns väskorna de reste med under tre veckor.
 

Den planerade resan fungerade smidigt nästan hela vägen.

– Det enda problemet längs resan var egentligen när vi skulle från Slovenien till Kroatien, säger han.

Då blev det bromsfel på en av vagnarna vilket ledde till en lång väntan medan tåget stod stilla. Det var varmt och det fanns inget att äta eller dricka ombord.

– Som tur var hade jag med i ryggsäcken så att det precis räckte medan vi satt fast där. Fast så fort vi klev av rusade vi till en dricka-automat, säger Frank och konstaterar att det är extra viktigt under en resa med barn att se till att alltid ha med något ät- och drickbart.

 

Favorittåget under resan var det här, med egna kupéer och perfekt hatthylla att klättra i. "Här är jag Spiderman" berättar Dylan.
 

Trots problemen på just den rutten så var det Dylans favorittåg på resan:

– Det fanns olika rum att sitta i, förklarar han och pappa förtydligar:

– Det var kupéer.

Hatthyllan i kupén var dessutom bra att klättra i. Dylan bläddrar fram en bild i väggalmanackan de gjort med fotografier från resan och pekar på sig själv där han hänger och dinglar över sätet:

– Där är jag Spiderman.

Under resan blev det både snö och is, högt uppe i Alperna, och sol och bad.

– Jag stod med ena foten i vinter och den andra i sommar, beskriver Dylan om hur det var att vandra i bergen kring Mayrhofen med is på topparna och grönska i dalgångarna.

Från vinter uppe på Alptopparna....
 
... till sommar längre ner i dalarna.
 

Alla typer av fordon intresserar Dylan, så att åka på en lång tågsemester passade honom perfekt. Så fort pappa Frank förde fram idén blev han eld och lågor.

– Jag sa bara yes, yes, yes!

Den längsta resdagen var den första, då de tog sig hela vägen ner till Köpenhamn på runt tio timmar.

– Jag var helt lycklig, jag har aldrig varit med om att jag fått spela obegränsat en hel dag, svarar Dylan entusiastiskt på frågan om det inte var jobbigt att sitta på tåg så länge.

Under resdagarna var det nämligen mobilspel som gällde.

– Jag kunde inte kräva att en sjuåring skulle sitta stilla och njuta av utsikten, konstaterar Frank.

Däremot såg de till att stanna flera dagar på större mål, som Alperna och Kroatien, för att kunna uppleva platserna ordentligt.

Slutmålet för den över tre veckor långa färden var Kroatien. Dit kom de fram sent på kvällen, men längtan efter att äntligen få bada i Medelhavet var stor hos Dylan.

– Det blev en kamp mot tiden och solnedgången. Vi slängde bara in väskorna på rummet, bytte om till badbyxor och kastade oss i. Här sitter han bara och njuter efter att äntligen ha fått bada i havet, berättar Frank och visar en bild på en lyckligt leende Dylan som spanar ut över turkost vatten.

 

Äntligen vid Medelhavet, resans stora mål för Dylan som älskar att bada.
 

Det råder ingen tvekan om vad som var favoritdelen av resan för Dylan. Entusiastiskt förklarar han hur hotellet i Kroatien såg ut, att det var som en egen liten stad med affärer och allt.

– Vi fick åka golfbil till rummet, berättar han.

Pappa Frank däremot vrider sig lite där han sitter, och säger att det där egentligen går tvärtemot vad hans gamla backpacker-hjärta vill ha. När han bokade hade han inte riktigt förstått att det var ett inhägnat hotellområde där alla solstolar var paxade i gryningen, trots att poolområdet var tomt på folk.

– Jag höll ju på att baxna när jag insåg vad det var för ställe, säger han.

– Det är för att det var det där moderna, du gillar gammalt, konstaterar Dylan snabbt och Frank medger att han är något av en tågromantiker.

När de till slut nådde Medelhavet och Dylan lycklig fick hoppa i, påmindes Frank om sin första tågluff och hur exotiskt det kändes att då nå fram till Italien och få bada i det turkosa vattnet. Nu fick han dela att liknande ögonblick med sin son.

– Vi har haft en fantastisk resa som både han och jag kommer att minnas. Att han ska kunna tänka tillbaka en dag och minnas att när jag var liten tågluffade jag med pappa, vi badade i Kroatien och vandrade i Alperna. Det vill man ju ge sitt barn, säger Frank.

 

FAKTA

Frank bästa tips för att tågluffa med barn.

Ha alltid något ät- och drickbart, ifall tåget blir stående och det inte finns något ombord att köpa.

Ta med extra långa laddsladdar, eftersom uttagen inte alltid sitter i närheten av platserna.

Ha marginal när det gäller tågresor och byten, för att slippa stående med barn på en station på grund av missad anslutning.

Var ute i god tid för att boka boenden, speciellt om det är centralt läge i större städer som önskas, eftersom det kan bli fullbokat under säsong.

Tågtrafiken mellan Köpenhamn och Hamburg är en flaskhals eftersom många som ska vidare till övriga Europa passerar där – Franks knep för att undvika den var att ta färja från Gedser till Rostock.

Stanna i flera dagar på några av resmålen för att få en paus från att åka tåg.

Skippa handdukar och ersätt dem med saronger i packningen, de är lätta, tar liten plats och torkar snabbt.

 


 

(Det är förresten andra gången jag är med i tidningen, förra gången var när jag hade hotellet i Thailand)