Reportaget i Mora Tidning

Tänkte ta och publicera reportaget från Mora Tidning / Pralin här, eftersom det bara kom med i pappersvarianten.
Text: ERIK NILSSON

--------

Vi är många som förbannat vintermörker, snön och storm denna vinter. Men det finns också de som gjort andra val och därmed också har en helt annan upplevelse av årets vintermånader. Morasonen Frank Bladh från Finnsnäs har sedan oktober haft det lilla hotellet Lanta Nature House på Koh Lanta i Thailand som sitt hem och sin arbetsplats.

En mild vind fläktar oss där vi halvligger på takterrassen på Nature House, eller ”sky loungen” som Frank lite skämtsamt kallar det. Det är behagligt varmt så här i skuggan. Blicken letar sig gärna bort över taken, mot det azurblåa Andamanhavet och horisontlinjen. En och annan moped smattrar förbi nere på vägen. När man ligger här och tänker på snöskottningen och Dagmars härjningar hemma i Sverige är det lätt att förstå Franks val av bostadsort.

Det är väl som Lasse Åberg säger i Sällskapsresan, säger Frank, svenskar reser inte till någonting, de reser från någonting!


Uppslaget i Pralin (Helgbilagan till Dalarnas Tidningar) 


Men för Frank handlar det inte bara om att fly mörkret. Nyfikenheten och suget att resa fanns där tidigt.
- Redan som liten cyklade man ner till järnvägsstationen i Mora för att hämta säsongens interrailkarta och sen fantiserade man ihop olika resrutter, berättar Frank och skrattar gott.

Vid 19 års ålder kom han så iväg på sin första tågluff och efter det har resandet blivit hans stora intresse. 2006 kom han så av en ren slump till resorten Nature Beach på Koh Lanta. Han lärde snabbt känna ägarfamiljen Kasikon och några av de återkommande långliggarna. Året efter hade Frank egentligen bara planerat ett kort stopp på Klong Nin, men när han blev tillfrågad om att vara jultomte på Nature Beach så ändrades planerna och han blev kvar. Efter det blev det återkommande årliga besök till Koh Lanta. När så familjen Kasikon hörde av sig i juni 2011 och frågade om han var intresserad av att arrendera det närliggande Nature House, så tvekade inte Frank speciellt länge innan han tackade ja till ett ettårskontrakt.

När Frank väl tackat ja, hade han tre månader på sig att hyra ut lägenheten i Mora, fullgöra sina åtaganden inom sin egen firma Bladhs Hantverk och planera för den kommande säsongen som manager för Nature House på Koh Lanta.

Man kan tycka att det måste vara ett stort steg för en hantverkare från Mora att ta över en hotellrörelse i Thailand, men för Frank var det inte någon ny värld.
⁃ Jag har egentligen en ganska stor branschvana eftersom jag jobbade som allt från trädgårdsmästare till kock på Scandic Hotell i Mora under en 10-årsperiod, berättar Frank. Så tanken på att någon gång själv få driva ett litet guest house har hela funnits där.
Dessutom finns det i Franks värld likheter mellan att driva Bladhs Hantverk i Mora och Nature House på Koh Lanta.
⁃ Jag gillar ju att vara hantverkare, det kreativa och alla kundkontakter. Jag vill ju oavsett vad jag gör att mina kunder ska bli nöjda. Och det är svårt att beskriva den underbara känslan när jag bokade in mina första gäster eller när jag sålde den första ölen. När folk trivs, tycker att det är god stämning och stannar längre än de planerat, det är det som är den stora kicken!


Uppslaget i Mora Tidning.

En stor orsak till trivseln på Nature House är allt-i-allon Nancys förtjänst. Hon jobbade tidigare på Nature Beach där Frank lärde känna henne. Nancy jobbar i köket, serverar och står i receptionen. Alltid glad och trevlig, och att Frank och Nancy känner varandra väl och tycker om att jobba tillsammans märks väl och smittar av sig på stämningen.

Vad har då varit det jobbigaste?
-Det är utan tvekan alla de oförutsedda utgifter som kommer, och osäkerheten innan turisterna började komma i november. Översvämningarna i Bangkok i höstas gjorde att många trodde att man inte kunde åka till Thailand alls, det var ganska stressande, berättar Frank.

Att han bedriver rörelse här, och inte bara är turist gör ju också att Frank fått en mer nyanserad bild av semesterparadiset Thailand.
- Korruption och avundsjuka är ju sidor som man först får se när man lever längre på en plats, funderar Frank.

Nu när halva säsongen gått ser det bra ut för Franks rörelse. Många nätter den sista månaden har hotellet varit fullbelagt. Frank har allt eftersom börjat fundera över framtiden. Hem längtar han inte alls, möjligen till fäbodstugan i Rostberg, men att återgå till att vara hantverkare, jobba sju till fyra, handla på Ica och skotta snö har blivit en allt mer avlägsen tanke. Koh Lanta håller helt enkelt på att trumfa över det Mora har att erbjuda.
⁃ Jag är väl inte heller så jätteintresserad av ishockey, jakt och skoteråkning. Dessutom behöver man aldrig motivera varför man väljer att resa eller leva utomlands när man får träffa så många likasinnade.

Medan vi samtalat har två thailändare börjat riva takkonstruktionen över restaurangdelen som börjat luta betänkligt efter ett oväder för två veckor sen. Trä och bambu far fort illa i det här klimatet, och för att det inte ska ske någon olycka har Frank bett ägarfamiljen att påbörja rivningen i förtid. Det taktfasta huggandet av röjknivarna i bambun ljuder över Klong Nin medan solen letar sig allt närmare Andamanhavet. Det ser ut att bli ännu en vacker solnedgång och kväll för Frank Bladh på Klong Nin Beach.

Text: Erik Nilsson


Foto: Erik Nilsson

--------------------


Här är även urklippet från Annonsbladet. Den texten har Sofia Jemthans skrivit och går att läsa online om man klickar på den här länken.Sinatra x 2 poserar...

Det kom förresten ett gäng leksingar med urklippet från Annonsbladet i handen. De hade letat upp Nature House och var sugna på de berömda brie/salami-mackorna som de läst om. Sköljdes ned med Chang så klart.
Mora-Leksand 1-1

Förresten igen. Kom att tänka på ett litet lustigt YouTube-klipp där Mora sågas rejält av Soran. Humor.