Thailand bangkok

Thailand - En siames med nio liv...?

Hur många kupper, kriser och katastrofer kan Siamesen egentligen överleva? Fler än nio kanske eftersom Thailands problem verkar rinna av turisterna som vattnet på en gås. Byter man ut 'Thailand' mot något annat populärt turistland som t.ex. Egypten - eller vilket annat land som helst för den delen - så hade folk slutat åka dit och valt ett annat stabilare land att semestra och bosätta sig i. Men Thailand verkar ha en unik och märklig förmåga att komma undan med det mesta. Det ska bli intressant att se om och hur de klarar av coronakrisen. Thailandssvenskarna är extremt lojala och verkar inte bry sig nämnvärt att det är lite stökigt ibland.
 
 
Here comes trouble...
 
 
1. Bara ett par timmar från Ko Lanta pågår alltjämt konflikten i södra Thailand sedan snart tjugo år. I de fyra provinserna Yala, Songkhla, Pattani och Narathiwat strider armén mot muslimska separatister som är ute efter något slags självstyre. Över 7000 människor har hittills mist livet. Det har sprängts en hel del bomber under åren, bland annat i Hat Yai som är en knutpunkt för resor söderut mot gränsen. En gång minns jag särskilt, i mars 2012, när Lee Garden Hotel flög i luften och fyra människor dog. Jag hade strax innan passerat under en visarun till Malaysia.
 
(Konflikten är också orsaken till att vi inte har ansökt om dubbelt medborgarskap för Junior, eftersom han i så fall så småningom kommer bli inkallad till militärtjänstgöring i Thailand. Det vill säga bli skickad till södern för att strida mot - och kanske bli skjuten av - de radikala separatisterna.)
 
2. 2004. Tsunamin. Ett nationellt trauma och den första stora katastrofen som faktiskt påverkade turistnäringen. Thailändarna befarade att ingen någonsin skulle våga komma tillbaka till landet igen, men Thailand repade sig och turisterna återvände.
 
3. 2006 var det dags för militärkupp igen. För vilken gång i ordningen sedan 1932? Tolfte eller femtonde? Taksin blev i alla fall utslängd den gången och har väl inte visat sig sedan dess. Det gjorde däremot turisterna som inte verkade bry sig det minsta. Om de ens hade märkt av kuppen. Inte jag i alla fall.
 
4. 2008 var det ockupationen av flygplatserna Suvarnabhumi och Don Muang. Demonstranterna bestod av det regeringfientliga PAD (gulskjortorna). De blev sedermera stämda på fem miljarder spänn av Thai Airways. 250 000 resenärer blev bokstavligt talat strandsatta i Thailand. Jag lyckades tajma in det rätt bra och hade landat strax innan och befann mig med en kall Chang på Lanta under tiden det pågick.
 
5. 2010 (och 2013) pågick de största striderna mellan gulskjortorna och rödskjortorna. Under ett par vårmånader ockuperades delar i Bangkok av 100 000 demonstranter. Ja, det var jäkligt rörigt där ett tag med barrikader, explosioner och bränder. Det finns olika uppgifter om hur många som dog och skadades. Det enda jag själv kunde se när jag landade i Bangkok i juni var att Central World hade brunnit. Varken jag eller någon annan verkade tycka att det var läge att undvika Thailand bara för att det hade smällt några bomber.
 
-Aleppo? -Nä, Bangkok. Central World 2010.
 
 
6. 2014. Militärkupp igen, men det gick ganska obemärkt förbi i svenska medier. Kanske för att Sverige exporterar mängder med vapen till Thailand och inte vill stöta sig med landet. Den här gången var det Taksins syrra Yingluck som fick respass. Fem månader med politiskt tumult och nattliga utgångsförbud. Den här gången hade vi kommit hem till Sverige med gravidmagen i god tid innan det blev oroligt i Bangkok.
 
7. 2017. I augusti exploderade bomben vid helgedomen Erawan Shrine som ligger i samma korsning som Central World. Mitt i smeten alltså, nära shoppingcenter och lyxhotell. Samma år, men några månader tidigare bodde vi på Anantara Siam ett stenkast därifrån och passerade dagligen med barnvagnen, och Hjärter Dam stannade gärna till vid helgedomen en stund. Det kändes jäkligt olustigt i efterhand när jag tänkte på det. 20 människor dog och 125 skadades. 
 
Så trots alla sprängningar, militärkupper och andra oroligheter (t.ex. maffian på Phuket som jag inte ens orkar gå in på) så verkar det som om turisterna inte kunde bry sig mindre. Vi ska ha vår pad thai och mai tai i solnedgången, och om den nu ska avnjutas i en militärdiktatur så skiter väl svenne banan och alla andra i det. Fast å andra sidan, jämfört med alla sprängningar i Sverige senaste tiden så framstår ju Thailand som just ett fridfullt paradis.
 
8. Några andra saker som inte heller verkar avskräcka svenskar och andra utlänningar att spendera vintrarna i Thailand:
Skitkrångliga visumregler för långliggarna och bofasta (även om man har arbetstillstånd), som att t.ex. tvingas göra visaruns till annat land var tredje månad. För att inte tala om dessa arrival- och departure cards som alltid ska fyllas i på flyget innan man anländer. Vad är syftet?
 
Skitkrångligt - eller jag menar omöjligt - att äga mark. Alltså du får äga ditt hus men måste leasa marken på max 30 år, sedan bye bye till huset du byggt. En condo går att äga men genom andel i ett bolag, alltså ändå inte riktigt ditt eget.
 
Totalt orimliga straff för små förseelser:
En bra lag men orimliga böter på att använda och bada med solskyddsmedel. 20 000 - 100 000 THB om du blir påkommen med att försöka skydda din känsliga hud.
 
Att röka vanliga cigaretter på vissa stränder och platser. Böter eller fängelse upp till ett år.
E-cigaretter är helt förbjudna i Thailand. Böter eller fängelse upp till tio år om du vajpar loss inför Kling & Klang. (tur att man bara är snusare..)
 
Skämta eller tala illa om Kungen = "Gå direkt till fängelset utan att passera Gå".
 
Att ta en selfie med en ölflaska och posta på sociala medier kan ge böter på ca 300 000 THB eller fängelse upp till ett år.
 
Livin' on the edge... Khao Lak 2004. Före tsunamin och före sociala medier. Khao Lak Nostalgia
 
 
9. Corona. Så nu är frågan om siamesen kommer överleva även den här katastrofen. Hur lång tid behöver Thailand för att repa sig? Landet vill öppna upp inför kommande säsong men gör det onödigt skitkrångligt för alla resenärer och näringsidkare. Det är en snårig djungel med dokument och intyg som ska fixas innan man är på plats. Vågar man ens åka dit bara för att kanske mötas av spökstränder med nedlagda butiker och restauranger? Det är lätt att välja en annan destination om man nu bums måste lapa sol under vintern. För miljön och pandemin är det förstås bättre om alla helt enkelt ger fan i att resa över huvud taget.
 
 
För övrigt så är allt ovanstående inte i närheten så farligt som trafiken. Thailand är världens näst trafikfarligaste land, bara Sudan har fler dödsoffer per capita. Officiella siffror säger ca 15 000 döda per år, men WHO påstår att det kan vara dubbelt så många. Värsta fyllefesten på vägarna sker under Songkran, det thailändska nyåret i mitten av april, då siffrorna rusar i höjden. 
Här är förresten lite bilder från mina hotellgästers småolyckor på Lanta: Crash test dummies
 
 
Vad heter rullgrus på engelska...?
 
 
Så om man ska summera allt det här då. Vad är det som gör Thailand till en oslagbar destination egentligen? Varför är de andra länderna i Sydostasien inte lika attraktiva?
Thailand har kanske världens bästa kök, en anledning så god som någon att återvända. Det är skitlätt att resa runt i landet, systemet är väl utbyggt. Mängder med paradisvackra öar och stränder. Vänligt leende folk brukar man nämna. Bangkok, en metropol med magnetisk dragningskraft (även om det kan ta några gånger innan man uppskattar staden). Världens godaste öl. Chang alltså. Inte Singha. Landet upplevs säkert, som att risken att rånas eller ficktjuvas känns obefintlig. Rimliga flygpriser om man kan undvika peak season. Billig shopping. Fantastisk dykning. Och så vidare. Ja, man kan hålla på en stund till. Det är lätt att hitta anledningar att återvända till det leende landet. 
 
Kom ihåg att biljetterna brukar vara billiga i början av december. Vi får sikta in oss på det.
Land of smiles, here we come again...?
 
 
Massakern vid Thammasat University, 6 oktober 1976. Årsdag idag. Ett sorgligt kapitel i Thailands historia. När krutröken lagt sig kunde man räkna ihop till 46 döda. (Inofficiella siffror 100+)