Thailand ko lanta, krabi, nature beach, pimalai, sandbox

Ko Lanta Sandbox

Ett spontant samtal till Lanta gjorde att Thailand började studsa runt i huvudet igen. Eller om det bara beror på det vanliga den här årstiden, att kvällarna blir allt kortare och att vi med rasande fart störtar in i det svenska höstmörkret. Min starkaste sommardröm om att köpa en motorcykel bleknar nu lika fort som de gula löven faller till marken. Man börjar prioritera om. Eller så beror det helt enkelt på att Thailand börjar lätta på de orimliga karantänreglerna.
 
 
Klong Nin Beach, Ko Lanta.
 
 
Den tidigare varianten där man bokstavligen blev inlåst på hotellrummet i fjorton dagar under fängelseliknande former, innan man blev utsläppt verkar de ha släppt nu och istället krystat fram den så kallade Sandbox-modellen som redan har varit igång på Phuket ett tag. Måste ju ändå säga att man blir lite full i skratt av att de döpt det till just sandbox vilket speglar mina förutfattade meningar om att det är just en sandlådenivå på många av dessa nya hittepå-varianter för att få turisterna att återvända till Thailand. Det har känts som att det har kommit nya bud varje vecka.
I Thailandsgrupperna på Facebook har det rått en förvirring kring inresereglerna sedan den första fladdermusen i Wuhan blev coronasmittad. Eller om det nu var någon i ett laboratorium...?
 
 
Klong Hin, Ko Lanta.
 
 
Den som verkar vara mest uppdaterad på läget i regionen i allmänhet, och Ko Lanta i synnerhet, som också är på plats är svenska journalisten Kim Wadström som driver en egen FB-sida där hon postar nyheter i en rasande takt. Kim Wadström på Koh Lanta. Hon rätar ut en hel del frågetecken, och det finns en hel bunt med frågetecken och förhållningsregler att ta hänsyn till, så många att jag själv redan känner att Thailand nästan slutar studsa runt i huvudet.
 
Det nya är alltså Krabi Sandbox som ska verkställas från 1 november. I korthet betyder det att man måste boka ett godkänt SHA-hotell (Thailand Safety and Health Administration) och bo där åtminstone sju dagar, men man är inte inlåst utan kan röra sig fritt inom Krabiregionen, som alltså Ko Lanta tillhör. Sedan tillkommer väl ett par tre tester som ska utföras under den första veckan. Om testerna visar att du faktiskt har corona orkar jag inte ens tänka på hur komplicerat allt kommer bli.
 
 
 A resort with a view. Pimalai, Ko Lanta.
 
 
Den jag pratade i telefon med var min vän Bee som jobbar på Pimalai - som inte är vilken resort som helst (det har jag skrivit om tidigare i det här inlägget: Pimalai Resort). Nu senast knep de andraplatsen på Travel & Leisure's sajt om 'Top Ten Southeast Asia Resort Hotels'. Eftersom hotellet är så välkänt i regionen och Bee är en av cheferna där så hade - på rekommendation tydligen - den nya tjänsten som "Admin Officer for Krabi Sandbox" hamnat i hennes knä, nu när Thailand ska utöka Sandbox-programmet till fler regioner (uppdelat i fyra etapper under säsongen). Hon berättade att jag inte behöver följa nyheterna längre, utan kunde ringa henne direkt om jag hade frågor eftersom hon hela tiden satt på förstahandsinformation från administrationen i Bangkok.
Pimalai är ju naturligtvis självskrivet som godkänt SHA-hotell. På hela ön var det ett femtontal berättar hon, och på Klong Nin flaggskeppet Rawi Warin så klart, men även Miami Resort var på gång, vilket lät som en skräll i mina öron.
 
Samtliga hotell lockar ju med starkt reducerade priser för tillfället inför att Krabi Sandbox ska starta igång. Pimalai lockar med 3-4000 THB/natt för rum som i vanliga fall kostar 13000. Prisvärt som fan, men det är fortfarande mycket pengar om man ska stanna ett tag, och personligen tycker jag resorten är lite väl upphausad.
 
 
Another resort with a view. Nature Beach, Klong Nin. 
 
 
Övrigt skvaller från ön...
 
Corona- och vaccinläget då? Ko Lanta hade noll nya fall senast jag kollade även om deltavarianten kopplade ett stadigt grepp om landet längre norrut för ett tag sedan. Bee berättade att många var rädda för att vaccinera sig eftersom det sas att någon hade dött av biverkningarna. Ja, samma snack som i Sverige alltså. Vissa vaccin var gratis, typ Sinovac, men man kunde välja att betala om man ville ha ett "bättre" vaccin. Vaccinfrågan är en diskussion jag inte tänker ge mig in i, men man kan glömma allt vad Sandbox heter om man inte har vaccinerat sig.
 
Jag frågade hur alla människor som jobbar inom turismen har överlevt stålbadet som förra årets inställda säsong innebar. Äh, de var tillbaka och jobbade med gummiträden igen, som de alltjämt pysslar med ändå under lågsäsongen. "Like before when we had no tourists here..." . 
Min gamla vapendragare och allt-i-allo Nancy som jobbade åt mig på hotellet arbetade numera inom vaccinsamordningen på ön, så det var skönt att höra att hon kan försörja sina barn och inte satt på bar backe. Hon hade dessutom äntligen skilt sig från sin drummel och dagdrivare till "man". Hon hade helt enkelt ruttnat en vacker dag och gått till moskéns imam och ansökt om skilsmässa. Om man inte ångrar sig och söker upp sin partner på hundra dagar som prövotiden är så går skilsmässan igenom. Jag hade alltid varit imponerad av de muslimska kvinnorna på Lanta, de var starka, drivna och strävsamma. Precis som systrarna Eat och Nee som drivit Nature Beach sedan de var tonåringar. Bröderna vet jag inte riktigt vad de gjort. Typ tänt grillen och sedan behövt gå och vila.
 
 
Waterfront Restaurant. Saladan, Ko Lanta.
 
 
En specifik fråga till Bee gällde min absoluta favoritrestaurang på ön, Kantiang Restaurant nere i kurvan vid Klong Hin. Jag hade mina farhågor om att de inte hade klarat av att hålla verksamheten igång under pandemin, trots att det är mest lokalbefolkning som äter där. Eftersom de var inflyttade till ön så visste jag att de inte hade några gummiträd att luta sig mot. Till min fasa så bekräftar hon att de klappade igen restaurangen för bara två månader sedan och återvänt hem till Chiang Mai. Suck, nu hade Thailand nästan helt slutat studsa...
 
Bron till fastlandet då? Ja, ena bron mellan lilla och stora Lanta stod ju klar för några år sedan och gjorde överresorna lite smidigare. Bee avslöjade att bara de senaste dagarna så hade kontraktet för nya bron blivit undertecknad och skulle nog stå klar om ytterligare 6-7 år. Jag antar att några tjänstemän först måste fylla några fickor innan spaden faktiskt sätts i marken. Men den dagen det finns en fast broförbindelse mellan fastlandet och Ko Lanta är det nog slut på lugnet. Eller som många på ön säger, "I fear a new Phuket..."
 
 
Sandlåda på riktigt...