* Recept spicy salad

Modifierat Recept Spicy Salmon Salad

Efter att jag ändrat lite i receptet så tog den här rätten nya höjder, och jag har aldrig lyckats så bra med en Spicy Salad, oavsett om det handlat om beef, pork eller salmon. Detsamma gäller även själva dressingen som jag ändrade på proportionerna mellan fisksås och lime. Vi börjar med den faktiskt.
 
Öppna en Chang och ta några klunkar för att komma i stämning. Ladda också en spellista med förslagsvis Jack Johnson. Plocka sedan fram dessa ingredienser:
 
Lime
Fisksås (av rätt märke)
Strösocker
Chili
Vitlök
Koriander (valfritt)
 
Börja med att pressa ur saften från en lime i ett måttglas. 
Förr har jag alltid blandat lime och fisksås 50/50 eftersom det var så jag fått lära mig en gång i tiden, men nu tog jag mindre fisksås, kanske fördelningen 60/40 och det blev betydligt bättre. Rätt fisksås, nam pla, hittar man på thaibutik eller på Willys ibland. Detta är viktigt då en dålig fisksås bara smakar kemikalier.
Häll i 1-2 teskedar strösocker och låt lösa upp. Det här är hela hemligheten och nyckeln till en lyckad spicy salad. Att hitta en perfekt balans mellan surt, salt och sött. Om en av smakerna tar över så blir det aldrig bra. Den här gången blev det jackpot.
Krossa en halv eller hel vitlöksklyfta med knivskaftet och släng i den också. Absolut inte riven eller pressad vitlök som då tar över för mycket. Vitlöken ska bara anas där i bakgrunden.
Finhacka chili efter önskemål och blanda i det också.
Hackad koriander i dressingen kan vara en bonus men jag tycker inte att den är nödvändig till en salmon salad. Låt allt stå och dra medan du börjar med själva salladen.
 
 
 
 
 
Här är ingredienserna till resten av succén:
 
Kallrökt lax
Äpple
Shalottenlök
Salladslök
Citrongräs
Inlagd ingefära
Morot
Bladselleri
Gurka
Körsbärstomat
 
 
 
 
Skär upp och mängda varorna efter sunt förnuft, men viktiga smaker som ska framträda förutom laxen är äpple, citrongräs, i viss mån shalottenlök, men framför allt bladsellerin - kunnchai (ขึ้นช่าย) - som är själva kronan på verket i en lyckad salmon salad. Finns på thaibutik men aldrig på svenska butiker. Svensk bladselleri funkar inte.
 
 
 
 
Nytt i det här receptet är också strimlad minimorot, som gör det mer matigt och krispigt. Det speciella redskapet hittar man också i thaibutik eller i precis hela Thailand och kostar inte mer än en Chang. Ett rivjärn funkar dåligt då det blir för smått. 
 
 
 
 
Den inlagda ingefäran köper man också i thaibutiken. Man kan gott ta en tesked av lagen och blanda upp i dressingen om man vill. Själva ingefäran kan man grovstrimla eller ta hela bitarna och lägga med i salladen, men utan att överdriva då den också lätt tar över smakerna.
 
 
 
 
Tomat och gurka är mest för utfyllnad. De små röda körsbärstomaterna ger ju en snygg färg till anrättningen vilket är nog så viktigt, samt att det bidrar till en viss sötma. Annan större smaklös tomat göre sig icke besvär i något kök alls anser jag. Den här gången utelämnade jag också helt gröna salladsmixer (typ vintermix etc.) också eftersom det också egentligen bara är utfyllnad och inte tillför smakerna något. Jag gav faktiskt fan i koriandern också som kändes överflödig, och lät istället bladsellerin få vara ensam smakhöjare av färska örter.
 
 
Blanda runt alla ingredienser - förutom bladsellerin - försiktigt och häll över dressingen. Blanda runt lite till och låt stå ett tag, typ en halvtimme, så att smakerna börjar fördela sig. På den tiden hinner man duka och dricka en Chang till. Precis innan serveringen så blandar man ner den grovhackade bladsellerin, och toppar med en garnering av densamme så att det ser så där snyggt ut. Servera jasminris till, och gärna några hemgjorda vårrullar så är succén ett faktum. Tyvärr så var det här så gott att jag aldrig hann ta några bilder på den färdiga anrättningen innan jag och mina gäster hade skrapat rent tallrikarna. 
 
"Det här var det godaste jag någonsin har ätit!" utbrast de i kör innan de ropade in mer Chang till bordet.
 
 
Länk till Receptkategorin
 
#1 - - Karin:

Men mums 😍 Dreglar lite nu 😂👍