Khao San Road for Dummies

Med anledning av en väns förestående resa till Bangkok gjorde jag ett antal lättnavigerade kartor över de olika stadsdelarna som jag mailade över till henne. Och eftersom jag besitter sådana oerhörda skills i Paint så förutsätter jag att fler är intresserade att ta del av dessa små miniguider till Änglarnas stad. Först ut är Khao San Road, själva urmodern till allt resande i hela Sydostasien, och har du inte varit här så har du inte rest alls.
Miniguiderna kommer att postas i nya kategorin Bangkok for Dummies.
 
 
Khao San Road  (2010)
  
 
Khao San Road, eller Banglamphu som området kallas är alltså backpacker-ghettot där alla budgetresenärer brukar hamna. Det är Bangkoks billigaste område vad gäller hostel, tvättservice och annat som berör målgruppen, men det är också här de flesta naiva resenärer blir blåsta av tuktuk-förarna som lockar med billiga rundturer. Tar man taxi härifrån så använd taxameter, det blir alltid billigare än uppgjort pris. Vill man träffa andra resenärer är det här man ska bo, och perfekt för den som söker reskamrat för vidare färd i Thailand.
Är man dessutom intresserad av tempel så bor man bäst i det här området, där man har gångavstånd till Grand Palace till exempel.
 
 
 
 
Röd: Khao San Road. En freak show och backpackergatan nummer Ett i Bangkok. Det var här allt en gång började. Party hela natten, så undvik att bo här om du vill ha lugn och ro. Förvandlas till gågata på kvällen.
Jag bodde här senast 2009 på då nybyggda Dang Derm som vid tillfället tog 800 thb för ett enkelrum, men man kan bo betydligt billigare än så.
 
 
 
Rosa: Rambuttri Alley: Här finns också hostel och restauranger men är något lugnare.
 
Svart: Soi Rambuttri: En betydligt mysigare gata med ett lite bättre läge om man vill ha nära till floden/flodbåten. Brukar rekommendera att bo här då man kan sova och äta utan att behöva ha en rock-konsert som granne.
 
 
Grön: Dyrare och bättre boende vid floden. Riva Surya är finast och ligger runt 20:e plats på TA
Navalai är något billigare och ligger precis där flodbåten lägger till. Hotellet testat 2012. 
Navalai River Resort
 
Gul: Flodbåten Chao Phraya River Express. Ett perfekt och svinbilligt sätt att ta sig ner mot  Chinatown och centralare delar av Bangkok, även om det är en omväg. Man slipper åtminstone trafiken. Vid piren Saphan Taksin så når man BTS/skytrain.
 
 
Orange: Promenadavstånd till Grand Palace, Bangkoks största tempelområde.
 
 
Lila: En stunds promenad för att nå Klong Saen Saep där man kan ta en genväg med kanalbåten till MBK. Kliv av vid Jim Thompson House.
 
 
  
Att ta sig till Banglamphu från flygplatsen gör man billigast med direktbussen som stannar i någon av ändarna på Khao San Road. Kostar max en svensk tjuga. Taxi en hundring och helt klart värt det om man är mer än en i sällskapet.
 
 
 
 
 
Relaterade länkar:
 
Khao San Road - Nu och Då (2010) Mer om Dang Derm.
 
Bangkok Nostalgia (2012) Om första besöket -94.
  
 
 
Större karta
 
 
 
 
 
 
 
Sidan kan komma att uppdateras...