Nederländerna, Roadtrip Europa 2014 amsterdam, conscious hotel, fotbolls-vm 2014, holland-mexico, oriental 128, roadtrip, schinkel haven, ter brugge, väderkvarnar

Europe - The roadtrip. Dag 5. Holland.

Innan vi for hemifrån hade vi sagt att vi skulle vara borta cirka fem dagar, men istället för att vakna upp hemma i Masriket så fann vi oss själva fäktandes mot väderkvarnar på holländska landsbygden. Återigen hade vi tur med vädret. Under natten hade regnet slagit ned i tältduken men dragit undan lika fort när dagen grydde, och vi bjöds på det här fina landskapet när vi  rullade vidare på små labyrintvägar i riktning mot Amsterdam. Detta hade vi helt missat om vi haft en GPS som visat vägen.
 
 
 
 
 
 
Då bilkartan inte alltid var så detaljerad som jag kanske önskat så fuskade jag ibland genom att ta skärmdumpar från mobilen på tilltänkt färdväg. Detta löstes smidigt på ställen med gratis wifi, som Mc Donalds till exempel, som även tjänade som nödproviantering då det inte alltid är lätt att hitta lämpliga matställen för en thailändska på drift i Europa. En påse chicken nuggets ligger stadigt i Volvons mugghållare. Förresten, en strut med majonnäsindränkt pommes är inte alltid så kul för en svenne banan heller.
 
 
 
Luckily rooms don't talk. What goes on in here, stays in Room...
 
 
Från ringleden runt Amsterdam gick det väldigt smidigt att hitta in till hotellet. Söndag och gratis parkering i stan tydligen. Conscious var ett trevligt litet hotell med små rum med fototapeter och klämkäcka visdomsord på dörrarna. Spårvagnen direkt utanför, samt några restauranger och så klart ett par pubar som livesände från fotbolls-VM, och ikväll var det åttondelsfinal mot Mexiko. Men först en sväng in till centrum som var pyntat i orange. (Hur fan böjer man orange egentligen när det blir pluralis?)
 
 
 
 
 
Vi kollade in de gamla smala sneda husen från 1600-talet, drack en skitdyr kaffe och jag en Amstel därtill innan vi tog spårvagnen tillbaka igen.
 
(Kuriosa: Orsaken att husen är så smala grundar sig att på den tiden taxerades fastigheterna beroende på hur breda de var, därför försökte man bygga inåt och högt istället. Trapporna är smala som fan, och även om Ikeas platta paket nu har gjort livet enklare för Amsterdam-borna så drar man ofta upp möblerna med spel och rep utanpå fasaden.)
 
 
  
Conscious Hotel. Exteriör och interiör.
 
 
Jag brukar inte använda Tripadvisor för att hitta hotell, men däremot restauranger - trots missen med den så kallade bröllopsmiddagen i Bangkok i mitt goda minne. (Finns att läsa i inlägget Gifta på låtsas) - så jag provade igen och fann att det fanns en högt rankad asiatisk sylta precis runt hörnet. Den här gången blev det en fullträff på Oriental 128. Korrekta kypare, bra service, förbaskat god och snyggt upplagd mat. Vi var i princip själva där eftersom Hollands åttondelsfinal precis börjat. På gatan utanför passerade orangeklädda supportar på väg till puben bredvid.
 
 
 
 
Efter middagen gick vi till puben och försökte smälta in och se holländska ut. Det gick sådär, precis som matchen i början. Mexiko ledde med 1-0 ända in i 88:e minuten och kvällen såg ut att sluta med gråt och tandagnisslan för holländarna som var på väg att missa kvartsfinalen. Sedan vände det, först 1-1, och så en straff på övertid fick Amsterdams gator att koka över av glädjefnatt. Kvartsfinalen var ett faktum. 
 
 
 
 
 
 
Som på beställning drog ovädret in igen sent på kvällen. Det hade varit en lång och händelserik dag. Jag började känna mig trött på att sitta bakom ratten hela dagarna. Innan jag somnade funderade jag på om det var dags att vända hemåt igen. Vi hade kört cirka 170 mil redan. Jag lät det bero till nästa dag. Hjärter Dam sov redan djupt.