* Skidåkning Bad Gastein, Champoluc, bad hofgastein, dorfgastein, gesundaberget, graukogel, gressoney, hundfjället, högfjället, idrefjäll, kläppen, lindvallen, sportgastein, stöten, tandådalen, trysil, tänndalen

Slalomdagbok 23/24. Slog rekordet...

Passo Salati, 2971 möh. Monterosa Ski (Champoluc 12 Jan. 2024).
 
 
Det känns som om vi knappt hann ställa undan skidorna efter resan till Cervinia i somras innan det var dags att plocka fram utrustningen igen. Insåg att Junior växt en decimeter till så det var bara att leta efter längre skidor. Kunde inte tro det men jag hittade ett par Völkl Revolt på superrea och slog till direkt. Han behövde därtill nya skidkläder och jag hittade ett snyggt ställ från 8848 till nedsatt pris.
 
För egen del har jag haft hela sommaren på mig att leta upp ett kit för topptur och puder. 
Hittade ett par Elan Ripstick 106 av utgående modell till vrakpris men på posten kom ändå årets variant med nya grafiken. Skulle visa sig matcha klockrent med pjäxorna jag också beställde på rea, ett par K2 Mindbender 120 med inserts. Shiftbindningen hittade jag billigt på Freerides köp & sälj. K2:s pjäxor Recon och Mindbender är uppbyggda från samma gjutform vilket gjorde att jag lätt kunde flytta över mina formgjutna sulor från de andra pjäxorna. 
 
Även om jag i princip bara handlar på rea så drar ju kostnaderna iväg. Det sägs ju att ridsport är snabbaste vägen till fattigdom, men jag undrar om inte utförsåkning kommer på en god andraplats.
 
Men nu var vi kittade och taggade för kommande skidsäsong, och den skulle komma förr än vi anade då höstlovet bjöd på minusgrader och kraftigt snöfall. Åtminstone i Dalarna och norröver. Så dit drog vi, sugna på att testa vår nya utrustning.
 
Dag 1. Tänndalen 3 Nov.
Massa snö och det kunde ha blivit så bra med lite puderåkning med nya skidorna. Men eftersom slalomklubbarna fick tillgång till liftarna redan klockan sju på morgonen så var precis hela backen sönderkörd när pöbeln, alltså vi, fick börja åka klockan tio. Då var det redan puckelpist i de röda partierna och för dåligt glid i de blåa. Vilket antiklimax. Vi höll dock ut de fyra timmarna vi hade på oss innan liftarna stängde för dagen. 
 
 
 
Dag 2. Tänndalen 4 Nov.
Junior kände sig krasslig och hoppade över dagens åkning, men jag ville ge det en chans till då jag redan hade löst liftkort för båda dagarna. Under natten hade det snöat ytterligare någon decimeter och det blåste fortfarande en hel del på toppen. Pucklarna och den dåliga sikten gjorde mig på dåligt humör så jag gav upp efter tre åk. Det var mycket skrik för lite päls att åka hela vägen  till Tänndalen för den futtiga åkningen som faktiskt erbjöds.
 
 
Dag 3. Lindvallen 17 November.
Även Lindvallen har rekordtidig premiär och inte sedan 1993 har de öppnat så tidigt. Morgonen började med dimma och blåst och kalla tår. Men efter lunch så lättade det upp och en snygg halo framträdde över fjället. Fyra pister öppna, rätt bra före men en del partier med broccoli. Inte mycket människor på plats.
 
 
Dag 4. Lindvallen 23 November.
En ganska blåsig dag med en minus på toppen. Superfin och skön manchester. Knappt något folk alls i backen, 20-30 pers kanske. Endast en ankarlift i drift och drygt att inte kunna avlasta benen mellan åken.
 
 
Dag 5. Lindvallen 27 November.
11 minus och grått täcke över himlen. Halvisiga pister på morgonen men Lisa störtskön efter ett par timmar. Tog Reconpjäxorna som inte alls gorde lika ont i liften som de nya Mindbender, eller så har jag bara vant mig nu. Junior klagar också på ankaret, men det här var sista helgen innan stolsliftarna öppnar upp.
 
 
Dag 6. Lindvallen 4 December.
Svinkall måndag med 15 minus. Fler backar öppna nu och helt tomt i sköna pist nr 15 med manchester hela dagen. Hoppade helt över skidtesthelgen i år och slapp massorna. Dessvärre stängde de också Gustav Express efter helgen. Körde med nypjäxorna och plösens tryck mot skenbenet består (i släplift) men känns lindrigare än tidigare. Laborerade med pjäxorna hemma efteråt och ska prova nästa gång med gamla innerskon i nya skalet.
 
 
Dag 7. Hundfjället 10 December.
Säsongspremiär i Hundfjället. In i dimman kan man sammanfatta det, men mest på höjden. Fick några sköna åk på nya Ripstick då det var lite småstökigt i backen redan från början. Startade med Deacon men det var bara att lägga ner. Junior kände sig frusen och tog sista timmen i värmestugan.
Kombon med gamla innerskon till nya skalet funkade kanon. Lunch på Mary Burger vilket var nytt för oss. Hundfjället i all ära men så länge inte andra stolsliften West Express går så kan man skita i att åka hit.
 
 
Dag 8. Kläppen 15 December.
Säsongspremiär. Med påmpa och ståt var det tänkt med avfärd i första gondol klockan 08, men snopet med isbildning så både gondol och liftkö stod still. Till slut ruttnade jag och en brädåkare och knatade över till stolsliften istället och väntade in öppningen där kl 09. På så sätt kom vi upp först av alla och möttes av målsnöre och filmteam. Gondolen stod still ett par timmar till. Hela berget och alla liftar öppna. En dag med både klart och mulet väder. Tidvis blåsigt och elva minus på morgonen.
 
 
Dag 9. Kläppen 17 December.
Plusgrader under gårdagen och återfruset på natten gav skarp manchester, men blev under dagen riktigt bra. Fick ett helt gäng snabba hallelujaåk i främst pisterna 30, 22, 21 och till och med Lämmeltåget bjöd på skön åkning. Lite folk och tempen på strax under nollan. Höll ut till femdraget.
 
 
Dag 10. Kläppen 19 December.
En totalt onödig vända upp till Kläppen den här dagen. Tö och regn under natten och återfruset innan morgonen gav så gott som hela berget en stenhård yta. Endast nedre delen av Lämmeltåget och barnbacken var egentligen åkbara och det låter ju inte så kul. Åkte till Systembolaget i Sälen och köpte julöl istället. 
 
 
Dag 11. Kläppen 20 December.
Fick revanch idag på gårdagens fiasko. Skön åkning över hela berget. Hårda och snabba backar med bra grepp. Åkte nästan bara rött. Minkspåret och Älgstråket var bäst. Körde budgetdag med matdosa till lunch.
 
 
Dag 12. Kläppen 22 December.
Årets kortaste dag välkomnade oss med 1 dm puder när vi kom till Kläppen denna morgon. Anläggningen nästan öde och vi var först ut, förutom att personalen hade hunnit dra ett par repor. Men ljuvligt första timmen då vi kunde åka ospårat. Trots lite folk så var berget snart sönderåkt. Körde Ripstick hela dagen förutom sista timmen då jag bytte till Paradise, men mest för sakens skull.
 
 
Dag 13. Gesundaberget 26 December.
Premiär med stighudarna och gåläget på såväl bindning som pjäxor. Blev positivt överraskad av hur stabilt det var på alla sätt och vis. Svinjobbigt att gå uppför dock, och julskinkorna fick verkligen jobba. Belöningen på toppen av det konkursade berget var en magnifik utsikt över Siljan. Svinkall dag nere i Mora men betydligt mildare på berget. Skidåkningen ner var betydligt lynnigare. Puder på skare på okänt underlag gjorde att jag inte vågade släppa på.
 
 
Dag 14. Kläppen 27 December.
Superfin dag med både sol och fullmåne. Ca 7 minus och svag vind. Märks att jullovet börjat med hela Götalandspöbeln på plats i backe, värmestuga och you name it. Gick rätt bra ändå, köerna flöt på. Dylan supertaggad och brände Lostupet i full fart säkert tio gånger på raken.
 
 
Dag 15. Kläppen 28 December.
Fick kanske mitt livs skönaste åk nedför Lostupet denna morgon. Knappt en decimeter orört fluffigt puder fick vi när vi var i princip först i backen. Efter en timme hade Stockholmarna vaknat och kört upp hela berget. Trots allt så hade vi rolig åkning hela dagen. Mötte upp the Flintulls som återigen var uppe på besök från Skåne. Alltid lika kul när Junior får en  jämnårig kamrat i backen.
 
 
Dag 16. Kläppen 30 December.
Krashade stort i Lostupet när jag skulle göra en repris på första åket i förrgår. Min första rejäla vurpa sedan pånyttfödelsen för fyra år sedan. Gled långt i branten och ena skidan löste ut. Mirakulöst nog så gjorde jag inte illa mig alls - Gud förbjude, det är ju bara två veckor till Champoluc. Blev några bra åk på morgonen men sedan försvann glädjen med alla småpucklar överallt. 4 minus så skön dag annars. Åkte med the Flintulls.
 
 
Dag 17. Stöten och Kläppen 31 December.
Drog hela vägen upp till Stöten och fick ett par magiska åk i orörd och perfekt manchester. Sedan small det till när alla nyårsfirare vaknat. Liftköerna stod helt stilla och jag gav helt sonika upp redan vid elvatiden. Åkte ner till Kläppen där det förvånansvärt nog knappt var några köer alls. Men uppkört och tråkig åkning ändå med flatljus och isbildning på gogglarna. Åkte hem redan klockan två.
 
 
Dag 18. Kläppen 8 Jan.
Nytt år och ny kamera. Inhandlat en Insta360 X3. Provat i skarpt läge. Imponerad av möjligheterna. Det negativa är att åksällskapet (läs Junior) tycker att det är superdrygt att vänta när man ska trixa med selfiestick osv innan man ska iväg inför ett åk.
 
 
Dag 19. Champoluc 14 Jan.
Äntligen är vi på plats i Champoluc. En halvmulen dag då vi försökte orientera oss i det väldiga systemet. En hel del söndagslediga italienare i backarna men inga liftköer direkt.
 
 
Dag 20. Champoluc 15 Jan.
Pga blåst så var stora delar av systemet stängt, men öppet på Champolucsidan (förutom Bettaforca) och det räckte åt oss hela dagen. Åkte mest i blåa Mandria (C10) vid Frachey.
 
 
Dag 21. Champoluc 16 Jan.
Solig och fin dag. Stack direkt över kammen Colle Bettaforca till solbelysta Pistone Betta (B1). Fick några fina morgonåk där. Utforskade senare Punta Jolanda-området men halvisiga pister. Fin restaurang på toppen dock.
 
 
Dag 22. Champoluc 17 Jan.
Snöfall under natten och morgonen gav någon dm puder som vi var först med att beträda. Hyrde bredare skidor för dagen - Blizzard Rustler 10.
 
 
Dag 23. Champoluc 18 Jan.
Mera snö under natten och jag borde ha behållit hyrskidorna men tragglade på med mina Deacon 80, och det gick väl ändå hyfsat. Började dock töa och vi gav upp redan klockan ett. 
 
Dag 24. Champoluc 19 Jan.
Veckans och kanske en av mitt livs bästa och finaste skiddagar. Blå himmel, några minus. Fina pister och fint puder bredvid. Vi körde från nio till fem. En fantastisk avslutning på resan till Italien. Körde dock sönder belagen i offpisten...
 
 
Dag 25. Kläppen 22 Jan.
Drog till Kaisers i Sälen för inlämning av reparation på skidorna. Passade så klart på att åka lite Ripstick i Kläppen men det var katastrofalt dåligt före. Snöfall och tö. Kan knappt räknas som en åkdag.
 
 
Dag 26. Stöten 25 Jan.
For upp och hämtade skidorna, och medan jag ändå hade farten uppe fortsatte jag till Stöten. Skön åkning fram till lunch men sedan började det töa och jag tröttnade. En hel del danskar i backarna men svarta Älvan låg mestadels öde.
 
 
Dag 27. Kläppen 27 Jan.
En kanonfin dag med sköna pister efter nattens snöfall. Körde lite Deacon ett par timmar men bytte till Ripstick som jag för första gången hade riktigt kul på, och frågan är om inte Paradise hamnar alltmer i skymundan på bekostnad av dessa.
 
 
Dag 28. Kläppen 31 Jan.
En rätt så gråkall och blåsig dag men med hårda, ganska snabba och sköna pister. En lugn vardag med mest danska och sydsvenska barnfamiljer.
 
 
Dag 29. Gesundaberget 3 Feb.
Gick upp på berget med hudarna igen. Bra träningspass, men mest var jag sugen på att testa nya skalkläderna från HH i skarpt läge. Allt till belåtenhet. Skidåkning på typ sönderfallande skare med en del puder på sina ställen. 
 
 
Dag 30. Kläppen 4 Feb.
Prognosen sa helmulet men det blev helsoligt. Kanonfina backar med kanske säsongsbästa föret, minus några isfläckar. Flest hallelujaåk i Minkspåret.
 
 
Dag 31. Bad Gastein 11 Feb.
Tillbaka i Alperna igen efter tre veckor på hemmaplan. BG välkomnade med morgonregn i byn som förvandlades till snö på omkring 1500 möh. På Stubnerkogel låg det nästan 20 cm nysnö. Tungåkt med Deacon där uppe. Hyfsat på mitten. För övrigt dimma och flatljus vilket resulterade i krasch så skidan flög redan i första åket.
 
 
Dag 32. Sportgastein & Hofgastein 12 Feb.
Samma elände denna morgon trots att prognosen utlovat finväder. Massa tung nysnö på Sporten. Fick ändå ett okej första åk då ingen var i vägen, men sedan var det redan sönderkört och puckelpist och inte ett dugg roligt. Mina andra skidor hade så klart underlättat. Drog vidare till "Hoffen" för att testa H1 men massa folk och sönderkört.
 
 
Dag 33. Dorfgastein 13 Feb.
Tredje morgonen visade prognosen oprovade Dorfgastein bäst förutsättningar. Men morgonen började i dimma och flatljus. Störst problem här var dock allt folk då halva Europa verkade ha sportlov just denna veckan. Efter lunch sprack det upp och vårvärmen rullade in på allvar. 
 
 
Dag 34. Sportgastein & Bad Gastein 14 Feb.
Äntligen revanch. Finväder med minusgrader (åtminstone på förmiddagen) och jag fick ett kanonåk i orörd manchester nedför S1. Knallade även upp till Kreuzkogel med skidorna på axeln. Drog vidare till "Stubben" efter lunch och tog någon vända där också.
 
 
Dag 35. Bad Gastein & Hofgastein 15 Feb.
Finväder igen och jag skyndade mig så gott det gick till "Hoffen" för att hinna ta hela H1/H2 innan pöbeln och plusgraderna skulle komma och förstöra allt det roliga.
 
 
Dag 36. Graukogel 16 Feb.
Som tur var så kom jag på den briljanta idén att testa det lite bortglömda Graukogel som egentligen ligger runt knuten på byn. Det var ett lyckat drag. Knappt en käft på hela dagen och en fin backa att åka i. Inte mycket variation men hellre det än att panikträngas med den bayerska pöbeln.
 
 
Dag 37. Kläppen 7 Mars.
Efter ett par tre veckors sjuka och gråmulet väder så kom äntligen solen tillbaka. Det blev bondpermis direkt och jag fick en riktigt fin dag i Kläppen. Testade några skidor och fastnade för Salomon Stance 90 som jag var på väg att köpa men besinnade mig. Hade kul på Ripstick resten av dagen som pågick fram till halv sex.
 
 
Dag 38. Kläppen 9 Mars.
En rätt så gråmulen dag med tråkig porös kornsnö som blev sönderkört redan första timmen. Fick dock ett kanonfint första åk i Minkspåret. Efter att ha läst på och finkammat nätet så insåg jag att Kläppen hade bästa dealen på Stance 90 som nu ingår i mitt sortiment och fyller upp tomrummet mellan Deacon 80 och Ripstick 106.
 
 
Dag 39. Idrefjäll 16 Mars. 
Provade en ny anläggning men första dagen var en bedrövelse. Stormbyar, avstängda liftar och riktigt sugigt skidföre på långsam snö. Provade både Deacon, Ripstick och Stance men inget hjälpte. Vi gav upp före lunch och gick och bowlade istället.
 
 
Dag 40. Idrefjäll 17 Mars.
Söndagen blev riktigt bra och raka motsatsen till gårdagen. Sol, nästan vindstilla och rejäla minusgrader på morgonen som sakta steg under dagen. Skön manchester och backar som höll ihop bra nästan hela dagen. Idres styrka är att backar i alla väderstreck. Svagheten är ett vindkänsligt liftsystem. Gondolens dalstation känns också extremt malplacerad.
 
 
Dag 41. Stöten 23 Mars.
Det var ett erbjudande jag inte kunde motstå. Kasiers hade 30% rea på Stöckli och efter otaliga mentala övertalningsförsök i min hjärna så gav jag efter och slog till. Precis den skidan, alltså Montero AR, som jag provåkte i Vemdalen förra året och inte kunnat glömma sedan dess.
 
 
Dag 42. Tandådalen/Hundfjället 25 Mars.
Bytte plats på söndag (jobbade) och måndag (ledig) och stack till fjälls då prognosen sa att det var enda soldagen på länge. Var för tidigt i Fiskarheden för Kläppen så jag fortsatte upp till Skistars anläggning istället. Kul att åka där när hela systemet är öppet, och äntligen fick Tandådalen en revansch att visa upp sig. Fina backar där på östra sidan. Åkte nog mest i Hundfjället ändå. Och mina nya Stöckli gick som en jävla dröm.
 
 
Dag 43. Kläppen 30 Mars.
Prognosen hade lovat fulväder hela påsken men på påskafton slog det om så vi drog till fjälls. Morgonskarp manchester en stund innan hela berget började förvandlas till sorbet. Fick dock ett litet halleluja moment med Stöckli i Lostupet. Bytte till Stance efter lunch för att prova den i vårslasket, men redan klockan två gav vi upp. Mycket folk och sönderkört och nästan tvåsiffriga plusgrader.
 
 
Dag 44. Kläppen 3 April.
Påsklovsonsdag med blå himmel och kyliga minusgrader hela dagen. Förvånansvärt lite folk men vindbyarna skrämde kanske bort dem. Alltmer nöjd med nya Stöcklilaggen som plöjer igenom allt. Sköna backar och vi höll ut till halvfem. Junior allt djärvare som idag brände av ett störtlopp i Lostupet.
 
 
Dag 45. Kläppen 5 April.
Prognosen höll vad den utlovade i form av minusgrader och en decimeter nysnö. Som gjort för en dag på Ripstick alltså. Dessvärre var det lite för kompakt, långsamt och tungåkt. Pucklarna byggdes upp allt för fort. Bytte till Stöckli som gjorde sitt jobb och faktiskt funkade bättre än förväntat även i detta föret. Gav dock upp före lunch och åkte till jobbet istället.
 
 
Dag 46. Kläppen 6 April.
Säsongsavslut i Kläppen. Hängde på låset och första timmen bjöd på en av säsongens bästa fören; det jag kallar för ängladamm - alltså ett par tre cm puder uppepå manchestern som ger det där otroligt sköna underlaget. Hallelujanjöt av detta tills plusgraderna kom och tog över.
 
 
Dag 47. Lindvallen/Högfjället 12 April.
Dagen började lite trist med 6 plus, gråmulet och rejäl blåst på toppen. Tänkte att det blir nog bara ett par åk och sedan hem. Men sedan klarnade det upp och jag tog också den långa transporten till Högfjället som bjöd på i princip folktomma backar. Perfekt manchesterslush och Stöckli fortsätter imponera. Fick fler hallelujaåk än jag kunde drömma om.. 
 
 
Dag 48. Stöten 19 April.
Hyrde frökens stuga över helgen och började med en topptur upp på ett stängt Stöten. Fin kväll med en plusgrad och nästan helt vindstilla. Tog en timme upp. Hade hoppats på lätt vårslush men åkningen var återfruset med ett par cm kristallpuder på ytan.
 
 
Dag 49. Trysil 20 April.
Premiär i Trysil. Tänk att detta nästan alpliknande berg finns bara ett par timmar hemifrån. Jag var helt lyrisk hela dagen. Stor variation och backar åt alla väderstreck. Full vinter på toppen och ganska blåsigt. Vårslush i dalen efter lunch. Stöckli hela dagen vilket kändes i benen på em.
Från Stöten ca 40 min med bil.
 
 
Dag 50. Trysil 21 April.
Femtionde åkdagen för säsongen. Delmål uppnått och ännu en fantastisk dag. Lika blåsigt på toppen men någon grad varmare. Hittade nya backar och liftar. Började med Stöckli men bytte till Stance efter lunch och blev positivt överraskad. Tror jag behåller dem trots allt. Höll ut till 16. Tog exakt två timmar att köra till Mora.
 
 
Dag 51. Tänndalen 27 April.
Efter viss tvekan bestämde jag att vi ändå skulle dra upp till Tänndalen deras sista helg. Vi blev belönade med både manchestermorgon och skön vårslush på eftermiddagen.
 
 
 
Dag 52. Tänndalen 28 April.
Ännu en morgon med blå himmel och folktomma backar. Dessvärre hade en pistmaskin havererat så alla backar bortanför Buskvallen var opistade. Lite surt men vi fick fin åkning ändå i det som var öppet. Började med Stöckli men avslutade med Salomon båda dagarna. Gillar mina Stance 90 alltmer och kommer definitivt inte sälja dem. 
 
 
Ja vi avslutade säsongen på samma ställe som vi startade den. Räknar ihop totalt 52 åkdagar vilket alltså är en mer än förra säsongen. Det har varit en bra vinter och bästa minnena bär jag med mig från Italienresan som var riktigt lyckat. Eller förresten, det är kanske inte färdigåkt än, jag hoppas det blir en vända till Norge och Sonfjället igen, men det får tiden avgöra. Blir det mer skidåkning får jag lägga in det i efterhand. Nu drömmer jag om Argentina och Japan...
 
Ski you later...