Tågluff 2022 - Dag 18 - Croatia Clearwater Revival


 
Den här morgonen går vi faktiskt direkt ner till klipporna och havet. Det vackra och klara Adriatiska havet. Det är dock förvånansvärt få gånger jag faktiskt hamnat vid Medelhavet under alla dessa resor som jag gjort genom åren. Senast var för över tjugo år sedan. Vart tog alla år vägen? Hur kunde det gå så fort? Det har gått trettio år sedan min första tågluff, och det är nästan svårt att ta in. Den gången hamnade jag i Italien och sov på stranden. Då var det gratis, det är det knappast nu, men havet har fortfarande samma dragningskraft. Och nu verkar det som om Junior också har fattat grejen.
 
Sovplats för budgetresenärer...?
 
Det är vår sista dag på resan, och i morgon ska vi flyga hem efter nästan tre veckor på vift. Och det är så skönt att veta att vi inte behöver åka tåg hela vägen tillbaka till Sverige, det hade jag aldrig pallat. Men visst, det återstår ju faktiskt en tågresa mellan Arlanda och Mora. Det är ju en sak att resa bortåt, mot äventyret. Det är alltid lustfyllt. Men hemåt, det blir ju bara en form av transportsträcka.
 
 
 
Junior dyker gång på gång ner under vattnet för att kolla på fiskarna, och det märks att han..eh, trivs som fisken i vattnet här. Det känns gott i en pappas hjärta att se sitt barn lyckligt. Vi spelar in fler videohälsningar och tar massa bilder som vi skickar hem, och en och annan bild på sociala medier.
 
Man är aldrig riktigt lika långt bort som man var förr i tiden. Då fick det räcka med ett vykort hem, och kanske ett collect call om man såg en telefonkiosk. Nu får vänner och familj nytagna bilder levererade direkt till morgonkaffet. När man kommer hem finns inga nyfikna frågor och det finns inget att berätta eftersom man redan har sett bilderna och följt resan på nätet. Förr i tiden var det berättarkväll och diabildsvisning.
 
 
 
Egentligen händer det inte mycket den här dagen. Vi solar och badar mest från klipporna, och byter plats efter en medioker och överprisad lunch på poolrestaurangen. På eftermiddagen hittar vi en vattenrutschkana med massor av barn, och Junior får ett par kompisar här också som han hänger med ett tag. Skönt för honom att slippa umgås bara med mig hela tiden. När det blir för stimmigt kommer han bort till mig på klippan och chillar istället. Vi ligger där och värmer oss på de solvarma stenarna ett tag. Sedan går vi och köper en glass.
 
 
-Jaha, vill du gå tillbaka till vattenrutschkanan igen? Eller poolen?
-Nä, nu vill jag bada i havet pappa.
-Så klart...
 
Han var omvänd. Mission complete.