* Skidåkning, Allmänt paradise skis

50 år & 50 åk - Slalomdagbok 22/23

Att det skulle bli femtio åkdagar den här säsongen hade jag ingen tanke på i början av december när de första liftarna öppnade. Det slog mig först efter den där trippen till Vemdalen när jag var uppe i 38 dagar att jag kanske skulle kunna få ihop lika många åkdagar som jag var år fyllda, alltså 50. En jämn och bra siffra och en rolig utmaning till mig själv.
 
Gav dock upp efter åkdag 44 när sista liften i Sälen stängde men fick nytt hopp när jag såg att en kompis postade en bild från Tänndalen som tydligen fortfarande var öppet, så vi drog upp över valborgshelgen och fick in tre dagar till. Efter det krystade jag ihop de återstående dagarna och krönte hela skidsäsongen med den femtionde åkdagen på mitt drömresemål i Alperna. Junior fick förresten ihop 25 åkdagar, och det är inte fy skam det heller.
 
Alla åkdagar utom tre har varit liftburna, då har jag istället gått upp för något berg med skidorna på ryggen. Paradoxalt nog har jag inte en endaste dag den här säsongen åkt i vår närmaste backe Grönklitt. Vidare hade det här projektet inte gått att genomföra om det inte varit för att det var en så bra vinter med mycket snö och stabilt väder. Det har kostat blod, svett och stålar men har kanske varit det bästa året - och man är ju på livets topp när man är 50 år sägs det ju. I mitt fall både bildligt och bokstavligt, kolla bara toppen här nedanför.
 
Alpfulness... Sista åkdagen. Pist 85 i Cervinia/Zermatt med Matterhorn (4478 möh) i bakgrunden.
27 juni 2023. Bildlänk till hela liftsystemet: Pistkarta Cervinia/Zermatt 
 

  
Nedan följer en dagboksanteckning samt en bild från varje åkdag från säsongen som pågick i sju månader. Antagligen bara av intresse för egen del.
 
Dag 1. Lindvallen 3 Dec.
Premiär och stora skidtestarhelgen i Lindvallen. Massa folk och Lützendimma. Skön temp med några minusgrader. Lynnigt underlag bitvis. Premiär med nya pjäxorna också som jag passade på att trycka ut lite på Kaisers Skidbod eftersom jag ändå skulle dit och få bindningar monterade på mina nya skidor från Paradise Skis. För övrigt körde jag mest Atomic Bent 90.
  
 
Dag 2. Lindvallen 10 Dec.
Säsongspremiär för Junior och premiäråk med nya skidorna från Paradise Skis, mina Vice 97, och jag blev inte besviken. Värd varenda Kanadadollar. Vacker men kylslagen dag med 12 minus.
 
 
Dag 3. Kläppen 17 Dec.
Öppningshelg i Kläppen. Uppe med tuppen och första gondolen. Tre minus och sköna pister för Paradise-skidorna. Vänsterknä jävlas.
 
 
Dag 4. Kläppen 18 Dec.
Nollgradigt, tungåkt och motvind på hela framsidan av backen. Tänkte ge upp men vi höll ut och eftermiddagen blev fantastisk med fallande temp och solsken.
 
 
Dag 5. Kläppen 23 Dec.
Köldrekord (-15°) hittills men vi var uppe med första gondolen och fick den magiska stunden utan Stockholmarna på jullov. Provade Paradise-laggen men insåg att det var carvingdag och bytte till K2 efter första åket. Snabba och hårda backar. Toppendag.
 
 
Dag 6. Kläppen 27 Dec.
En fin och kall dag med en del nysnö och sol. Junior ville börja åka med stavar och det blev ett lyft, för både mig och honom.
 
 
Dag 7. Kläppen 29 Dec.
Fortsatt snöfall under natten och dagen. Nya skidorna tjänade verkligen sitt syfte. Fick ett par kanonsköna åk innan nollåttorna vaknade upp ur sitt jullovsslummer och kom ut och körde sönder backarna. Hela berget en puckelpist efter lunch. Många olyckor den här dagen.
 
 
Dag 8. Kläppen 30 Dec.
Isig morgon men efter ett par timmar när nollåttorna sladdat upp berget så blev det sköna pister. Reunion med mamma (och dotter) Flintstone efter tolv års bortvaro. Kul för Junior med ny slalomkompis.
 
 
Dag 9. Kläppen 1 Jan.
Kallt, hårt och snabbt. Kan ha varit en av de absolut bästa skiddagarna jag upplevt, och definitivt bästa dagen den här säsongen. En perfekt kickstart på det nya året. Illern har aldrig varit skönare.
 
 
Dag 10. Kläppen 3 Jan.
Ännu en fin men smällkall dag med nedåt minus 20 i dalen men mildare på toppen. Hårda snabba och sköna pister. Historiskt bra dag, och knäna håller ihop hyfsat också. Benen känns starkare. Bara drygt en månad till Alperna nu.
 
 
Dag 11. Kläppen 5 Jan.
1 dm nysnö på berget så lite tungåkt, men rätt kul ändå. Nu ligger det snö på branta sluttningar och rätt mycket i skogen också. Junior hittar ny outforskad mark överallt. (Jag med..).
 
 
Dag 12. Kläppen 7 Jan.
Mera nysnö och skitkul att åka, särskilt med nya skidorna. 4 minus och fortsatt snöfall hela dagen.
 
 
Dag 13. Kläppen 9 Jan.
Otippat bra dag. Junior som fått blodad tand på parken insisterade på att åka upp på jullovets sista dag, trots dimma, plusgrader och risk för duggregn. Skön dag ändå och inga köer, och vi höll ut till sena eftermiddagen. Vi har även börjat dela på oss i backen och kan åka någon timme på varsitt håll innan vi sammanstrålar igen. Oerhört utvecklande för Junior samt friare för mig.
 
 
Dag 14. Stöten 14 Jan.
Lånade en stuga och utnyttjade säsongskortets fridag i Stöten. Kul med omväxling från Kläppen, och som grädde på moset låg det en massa nysnö på berget.
 
 
Dag 15. Stöten 15 Jan.
Under natten dumpade det ett par dm till, dessutom ett par grader kallare så det var riktigt fluffigt. Kan ha fått mitt livs skönaste åk när jag fick surfa ner på ospårat puder i World Cup-backen. Har aldrig varit gladare för mina Paradiseskidor. 
 
 
Dag 16. Kläppen 21 Jan.
En smällkall dag (-19 i dalen) med sträv snö, men vackert och perfekt manchester som jag fick nöjet att först beträda. Junior hängde kvar i lobbyn ett tag innan han var redo. Dålig knädag som blev ännu sämre efter en brutal skogsåkning som jag fortfarande undrar varför jag hängde med på.
 
 
 
Dag 17. Kläppen 28 Jan.
Knähelvetet krånglar och känns lite inflammerat. Kör med strap-on-stöd på båda knäna. Borde kanske vila men ville testa med full mundering i skarpt läge nu inför Alperna. Kändes rätt okej ändå. Fin dag med några minusgrader. Lite blåsigt på toppen. Hårda backar men bytte ändå till Paradise på eftermiddagen när det blev uppkört. Sålde förresten mina Bent 90 eftersom de har legat oanvända sedan paradisleveransen från Kanada.
 
 
Dag 18. Mayrhofen. Penken. 5 Feb.
Härligt att vara i Alperna igen. Lika hänförd inför det storslagna landskapet som förra året. Fin förmiddag, dimmig eftermiddag. Körde totalt slut på benen första dagen.
 
 
Dag 19. Mayrhofen. Penken. 6 Feb.
Totalt ledbruten på morgonen och fixade bara två timmar i backarna. Höll mig på Finkenbergsidan där jag försökte hålla mig i blåa pister, med varierat resultat.
 
 
Dag 20. Mayrhofen. Hintertux. 7 Feb.
En magisk dag på Hintertux. Blå himmel, vindstilla och femton minus på morgonen. En av de bästa dagarna i livet, alla kategorier.
 
 
Dag 21. Mayrhofen. Zell am Ziller. 8 Feb.
Ännu en fin dag med blå himmel. Trevlig åkning mellan Zell och Gerlos men för mycket folk. Benen känns succesivt bättre men med 99 mm Paradise så får jag jobba onödigt mycket i de hårda pisterna.
 
 
Dag 22. Mayrhofen. Hintertux. 9 Feb.
Tillbaka på glaciären och de folktomma backarna. Nu med hyrskidor under fötterna. Betydligt skönare piståkning. Gick upp 5 cm (till 175 cm) på längden vilket kanske passar bättre än det jag brukar åka på, åtminstone under de här omständigheterna.
 
 
 
Dag 23. Mayrhofen. Penken/Ahorn. 10 Feb.
Sista dagen chillade jag mest runt. Först på Penken och Horberg med ett par hyrskidor av fel sort, sedan över till Ahorn med mina egna. Sedan var jag mätt och nöjd.
 
 
Dag 24. Kläppen 19 Feb.
Tillbaka i Kläppen. Kanske sämsta dagen hittills trots solsken. Blåst så gondolen stod stilla, så även en bygellift i familjebacken. Därtill dålig knädag (höger) och ont i fötterna (särskilt vänster). Hårda backar med sträv ganska långsam snö. Ingen av oss var i form och vi gav oss tidigt, typ kl två.
 
 
Dag 25. Kläppen 20 Feb.
Måndag och ett snöfall under natten gjorde att jag tog bondpermis och drog till fjälls istället för att jobba. Hängde på låset och fick ett kanonbra förstaåk i ospårat puder. Inte riktigt pow pow men nästan en decimeter åtminstone. Åkte med Flintstones och höll ut till fyra.
 
 
Dag 26. Kläppen 25 Feb.
Blåsigt men sol och några minus. Rätt sköna och greppiga backar ändå. Körde rätt mycket svart den här dagen.
 
 
Dag 27. Stöten 26 Feb.
Kom iväg tidigt och drog hela vägen till Stöten. Funkade inte att snacka till sig en gratisdag så fick vackert betala ett dagkort. Favvobutiken Kaisers finns ju här också så passade på att köpa ny (lite tightare) hjälm och goggles dagen till ära. Sportlov men lite folk och inga liftköer. Rätt sköna backar på morgonen men några plusgrader och uppkört senare. Bytte skidor till Paradise och ordningen återställd. På Intersport Transtrand var det slutrea så passade på att köpa nya twintip (K2 Juvy) till Junior. Blev en dyr helg med andra ord.
 
 
Dag 28. Kläppen 2 Mars.
Sportlov och alldeles för hård vind. Gondolen stängdes redan halvtio, och även fyrstolen någon timme vid lunch. Långa köer vid släpliftarna. En av de sämsta dagarna den här säsongen. Men Junior var stormförtjust över de nya skidorna. Åkte på att inhandla nya goggles till honom också då de andra gick sönder.
 
 
Dag 29. Kläppen 6 Mars.
En kalasfin dag och enda gången vi orkat hålla ut ända till stängning. Åkning från 09.00 till 17.45, men det får ju räknas som hela dagen. Svinkall morgon men mildare på dagen. Snabba och hårda backar nästan hela dagen. Bytte ändå till Paradise på eftermiddagen.
 
 
Dag 30. Kläppen 11 Mars.
Blå himmel och 15 minus på morgonen men störtskön manchester. Första timmen kan ha varit säsongens bästa åkning. Mildare och mulet på eftermiddagen. Höll ut till halvfyra. Inga köer.
 
 
Dag 31. Hundfjället/Tandådalen 12 Mars.
Drog till Hundfjället för omväxlings skull då det blir för enformigt att ligga och nöta i Kläppen hela tiden. Det visade sig vara ett smart drag, den här dagen bjöd på kanske säsongens bästa, skönaste och greppigaste underlag. Bytte inte skidor förrän efter tredraget. Störtsköna röda backar vid West Express, men särskilt nr 17 under liften. Kvistade över till Tandådalen en sväng också där jag inte åkt sedan -95. En riktig kalasdag som började lite mulet och kallt men blev gradvis mildare och blåare.
 
 
Dag 32. Kläppen 16 Mars.
Torsdag och bondpermis. Passade på då prognosen sa att det var sista kalla dagen på länge. Fint, skönt och hyfsat hårt fram till lunch, men sedan kom plusgraderna och förstörde det roliga.
 
Dag 33. Kläppen 18 Mars.
Dagen började med mulet, dimma och duggregn men efter frukost sprack det upp. Plusgrader hela dagen och rejält uppkört efter lunch. Tendens till slush. Knäna ansträngda. Delvis avstängda backar pga FIS-tävlingar.
 
 
Dag 34. Hundfjället/Tandådalen 25 Mars.
Gynnade Skistar igen, men Kläppen delvis avstängt pga tävlingar även den här helgen. Dessutom så låg tempen runt nollan där så jag ville högre upp på fjället för att få minusgraderna. Lätt snöfall under natten och dagen, samt en blåsig dag som fasen kan det sammanfattas med. Stökigt underlag nästan överallt men hittade några riktigt sköna pister, och utforskade även östra Tandådalen där jag inte varit tidigare.
 
 
Dag 35. Kläppen 26 Mars.
En av säsongens rekorddagar. Hårda hypersnabba backar och knappt en människa i sikte. Till och med barnfamiljerna verkade ha flytt fältet, Tror jag aldrig upplevt så folktomma backar i Kläppen, men alla laddar väl inför påsken nu. Från tio minus på morgonen till nollan på eftermiddagen. Men jag behöver definitivt nya längre pistskidor.
 
 
Dag 36. Vemdalen 29 Mars.
Lugnt på jobbet och prognosen lovade finväder. Fick möjlighet att testköra ett par Hendryx Boiler i Vemdalen, så jag bokade in en stugnatt och drog upp för ett par dagar. The Boiler gick som en dröm och jag fick köpa loss testskidan om jag ville, men den hade ett par fula skador så jag avböjde. Provade även ett par Stöckli AR som var precis lika sköna. Men lite väl mastig prislapp på dessa skidor. Kalasfint väder så jag bokade genast in en till natt.
 
 
Dag 37. Björnrike 30 Mars.
Fortsatte att testa lite olika skidor, denna dagen i Björnrike. Hade siktet inställt på ett par Völkl Deacon 84 men de var för plankiga och krävande för mig, i alla fall på den hårda morgonmanchestern. Testade lite andra skidor under dagen men ingen imponerade särskilt mycket. Höll på att ge upp men så fanns det ett par Deacon 80 inne helt plötsligt. Och helt ärligt så visste jag efter några svängar att det där var skidan för mig. Skistar hade member deal på förra säsongens modell för 5999 spänn, inklusive bindning så klart, så det var inget att tveka på. 
 
Dag 38. Klövsjö/Storhogna & Björnrike 31 Mars.
Jag var tveksam om jag ens skulle ge det en chans då backarna är få och ligger ännu längre bort. Men jag var klar tidigt med städning av stugan och kunde lika gärna dra dit och kolla. I Klövsjö var det delvis avstängt pga tävling men jag fick skoterskjuts till Storhogna. Där var det i princip helt folktomt och man hade pisterna för sig själv. Dock bara släpliftar så jag drog vidare till Björnrike och körde resten av dagen där. Fick antagligen säsongens skönaste åk i röda pisten Dal, med mina nya röda skidor.
 
  
Dag 39. Kläppen 1 April.
For hem från Härjedalen och hämtade Junior och drog vidare upp till Kläppen nästa morgon. Börjar verkligen bli enformigt att åka där. Skid- och snowboardfestival med test hela helgen. Fin dag med kall morgon men plus på eftermiddagen. Körde så klart Deacon 80 hela dagen. Skidfestival hela helgen och Hoffmaestro på scen.
 
 
Dag 40. Gesundaberget 8 April.
Knatade upp på det övergivna Gesundaberget. Men det var jobbigt som fan så det blev bara ett åk, och det är väl högst tveksamt om jag ens får tillgodoräkna mig dagen som en åkdag. Men det tänker jag nog göra med tanke på kraftinsatsen att först gå upp med skidorna på ryggen.
 
 
Dag 41. Kläppen 9 April.
Påskdagen med finväder, men ändå rätt lugnt i backarna. Sköna backar på förmiddagen men rejält varmt och slushigt efter tre. Hjälpte inte att jag bytte till Paradise på eftermiddagen. Mina nya Deacon var däremot helt rätt den här dagen fram tills dess. En vecka till säsongsavslut. Ser ut att bli fulväder i veckan.
 
 
Dag 42. Kläppen 15 April.
Säsongsavslut i Kläppen och vi bjöds på det sämsta underlag man kan tänka sig. Skidorna sög fast i snön så att man nästan flög ur strumporna. Därtill en och annan isfläck och tendenser till flatljus. Vi gav upp efter endast ett par åk. Det blev totalt 25 åkdagar i Kläppen, vilket betyder utslaget på grannkommunkortet (3450:-/säsong vuxen) en dagskostnad på 138 kr.
 
 
Dag 43. Gopshusbacken 16 April.
Kom på att man kunde ju gå upp för den säsongstängda Gopshusbacken också. Till skillnad mot Gesunda så finns ju här preparerad pist. Helt okej åkning också, hårt under men begynnande slush som gjorde att man fick lite grepp. Dock tveksamt om det är en giltig åkdag då det bara blev ett åk. För övrigt är det cirka 40 år sedan jag åkte slalom här senast, och på den tiden gick det skidbussar hit från Mora.
 
 
Dag 44. Lindvallen 20 April. 
Säsongavslut i Lindvallen i strålande sol. Dagen toppade med 14 plus och slush, men nya skidorna (Deacon 80) plöjde igenom det mesta och bjöd på riktigt fint åkning. Bäst under liften Gustav Express samt pisterna 36 & 39. Om jag ska få ihop 50 åkdagar så blir det att söka sig rejält norrut eller söderut så vi får se hur det blir. Ska bara sälja en njure först.
 
 
Dag 45. Tänndalen 29 April.
Beslutade och bokade på uppstuds kan man säga när jag såg i flödet att liftarna i Tänndalen fortfarande var öppna. Ringde upp och fick specialpris på boendet i Murklan nedanför Ski lodge. Kräksnöade hela dagen och stökigt som fasen i backen. Började med Deacon men det var bara att åka ner och byta till Paradise.
 
 
Dag 46. Tänndalen 30 April.
Valborgsmässoafton. Andra dagen hade det sluta snöa men börjat blåsa rejält istället. 23 sekundmeter hörde jag någon liftwaffe nämna. Vi gjorde vårat bästa men höll inte ut längre än till halvtre.
 
 
Dag 47. Tänndalen 1 Maj.
Tredje dagen hade det helt plötsligt blivit maj och riktigt finväder. Supersköna pister och folktomt. Säsongsavlut i Tänndalen utan krusiduller med jippon och annat trams à la Sälen. Här var det bara att vrida av strömbrytaren till liften klockan 16 så var det slut för den här gången och säsongen.
 
 
Dag 48. Galdhøpiggen Sommerskienter 20 Maj.
En spontan tur till Norge för att prova Nordeuropas högst belägna skidbacke med åkning på runt 2000 meters höjd. Fallhöjden på 350 meter känns ändå okej. Stora orörda åkytor utanför pisten. Brännande glaciärsol. Bodde på Fossheim Hotel nere i Lom.
 
 
Dag 49. Sonfjällets Nationalpark 2 Juni.
I Härjedalen finns detta berg som verkar ha snö hur länge som helst. Hyrde en minicamper och drog upp till nationalparken och knatade upp för berget. Åkte ner på några minuter, gick och la mig, och återvände till Mora morgonen efter. Nu återstår en endaste skiddag för att kröna det här lilla uppdraget eller vad man ska säga.
 
 
Dag 50. Cervinia/Zermatt 25 Juni.
Toppade hela den här skidåkningsoddysséen med avsluta i Alperna. Jag hade längtat i flera år efter att få se Matterhorn i verkligheten, och nu blev det av på allra bästa tänkbara sätt. Nu bodde vi visserligen i italienska Cervinia men skidåkningen skedde egentligen bara på schweiziska sidan. Varierande underlag beroende på höjd och tidpunkt. Återkommer så klart inom kort med nya inlägg om resan till Italien. Och det blev faktiskt en bonusdag till, så totalt 51 åkdagar i 15 anläggningar fördelat i fem länder den här säsongen. Mission complete! Nu öppnar liftarna igen om fem månader.