50 år med Interrail...

 
 
 
Det var ett inlägg i gruppen Tågsemester som fick mig att haja till i fredags. Interrail firar 50 år och erbjuder nu under några dagar (6-10 maj) tågluffarkort till halva priset. Jag kunde inte bara scrolla förbi som man annars brukar göra. Det var för intressant för att bara släppa. Klickade mig vidare på länken och började googla runt. Tydligen helt gratis för barn dessutom. En tanke började slå rot och jag förstod vartåt det barkade. Europa hägrade. I skallen hade jag redan bestämt mig. Kontinentens solvarma och kreosotdoftande tågperronger hade en speciell dragningskraft. Steg 1: Ladda ner appen Rail Planner.
 
 
 
 
Var det inte lämpligt på alla sätt och vis frågade jag mig själv. Det var inte bara tågluffarkortet som fyllde femtio år i år, utan även undertecknad. Min första tågluff gick dessutom av stapeln för trettio år sedan så det var kanske dags att damma av den gamla interrailkartan med exotiska länder som Tjeckoslovakien och Jugoslavien. Junior älskade ju också att åka tåg. Men frågan blir väl om han älskar det riktigt så där Europamycket. Det visar sig, nu har han - eller vi - inget val. Biljetten är bokad, betald och utan ångervecka. 
Man kunde välja på 1-, 2-, eller 3-månadersbiljett, med minimal prisskillnad. Eftersom jag inte riktigt visste när vi kan dra så köpte jag 2-månaders och behöver nu bara bestämma startdatum.
Priset blev blygsamma 366 Euro för min biljett, eller cirka 3800 SEK för gränslöst tågresande i Europa. Junior åker som sagt var gratis. Som jämförelse; på flyget är det ju fullpris (från 2 år) som gäller, och en motsvarande roadtrip med bil och dagens dieselpriser var uteslutet. Så tåg fick det bli och Greta är glad.
 
 
Det var då det. Analog karta och biljett.
 
 
Nu gäller det ju bara att komma på lite coola ställen att besöka, men Prag känns som ett bra delmål, sedan till Alperna för lite glaciärskidåkning, helst i Zermatt men kanske smidigare och billigare i Hintertux i Österrike. Vidare till Kroatien kanske som stått på önskelistan länge, men frågan är om "vi" orkar åka tåg så långt. Vad heter -Var ligger närmsta flygplats? på serbokroatiska...
 
 
-Kan man åka skidor där? Schweiz 2019
 
 
Ja, det här kommer bli spännade, både för mig och Junior. All-inclusive känns fortfarande inte som min grej. Lite äventyr måste man ha. Om någon annan har tågluffat med en utexaminerad ettagluttare så tar jag gärna emot tips. Rygga eller rullväska? Backpacker eller flashpacker?
 
 
En "äkta" och ärligt stulen souvenir från förr. Vikingexpressen var nattåget mot kontinenten. 
 
 
 
Nedan: Note to self. -Hur fan gör man när man tågluffar med digital biljett?
 
"Du lägger till kortet. Du skapar en "trip". Där kan du planera alla dina resor på förhand, eller lämna den helt tom, just nu. Det väljer du själv. Därefter kopplar du kortet till din aktuella "trip". Ett kort kan alltså vara vara kopplat till en tripp. Lägg in åtminstone första resan i din trip. T ex Söderhamn-Hamburg. Välj dag och tider. Detta blir din startdag. Sedan aktiverar du kortet och lägger in ditt respass/NID-nummer. Så länge starttiden inte passerats så kan du ångra dig och avaktivera kortet. Så gör gärna den här proceduren någon dag innan avresa så du får kläm på den. När du sedan står på perrongen går du in i din trip och klickar på spaken till höger om den första resan. Då skapas själva biljetten som du visar för tågpersonalen i appen. Du får också frågan om du vill starta din period. Samt, om du är i Sverige, om du vill använda en av dina 2 in/utresor."
/Mvh saxat från Tågsemester.
 
 
Hur komplicerat som helst. Här fyller vi 50 resvana år, men appen har uppenbart barnsjukdomar...
 
 
 
#1 - - Grutt:

"Ou est Roi 5?!"
Framhojtat på Gare du Nord för ett halvt liv sedan, sölgrutt plus kvickfot gör en intressant kombination 😆

Svar: Jodå, det här minns jag väldigt tydligt, och det var nog snarare på Gare d´Austerlitz då vi blev hänvisade till TGV-tågen som enda möjlighet att ta oss till spanska gränsen. Det var för övrigt också då jag bestämde mig för att aldrig mer försöka prata franska...
Taste like chicken