* Skidåkning, Österrike Bad Gastein, Felsentherme

Bad i Bad Gastein

 
Bad weather = Badväder...
 
 
Ovädret hade egentligen inte kunna komma lägligare, mina ben skulle ändå inte fixa ännu en dag i backen. Synd bara att nederbörden kommer som regn och inte som snö. Strax intill hotellet ligger Felsentherme, alltså en spa- och badanläggning med varma bassänger som alltid håller behagliga 36 grader. Detta tack vare att det varje dag pumpas upp 2 miljoner liter mineralrikt vatten direkt från de underjordiska källorna vilket gör att man inte heller behöver använda klor. Faktum är att Felsentherme är Europas miljövänligaste spa, och orsaken till hela Bad Gasteins existens - och dess namn gissar jag eftersom bad heter samma på tyska och svenska. 
Bad Gastein är, eller var, först och främst en kurort, och redan på 1200-talet började man bada i de varma källorna. Första skidliften byggdes först 700 år senare, närmare bestämt 1947, och 1958 hölls skid-VM på Graukogel som har branta backar och långsamma liftar, och verkar idag lite bortglömt även om liftkortet gäller även där. Okej, slut på historielektion. 
 
  
Felsentherme Spa med Stubnerkogel till höger. 
 
Alperna på våren är ju så vackert...
  
En av Felsenthermes utebassänger. Graukogel i bakgrunden. Påminner det inte lite om Experium i Sälen...?
 
36-gradig simbassäng. Det hade varit något för Mora Simhall som är lika kall som Österdalälven...
 
 
På Felsentherme finns också en stor bastuanläggning i två våningar och här är det lite speciellt eftersom det inte bara är nudisttvång utan även så kallad mixed zone, vilket innebär att både kvinnor och män nyttjar samma faciliteter. De har en badklädergräns, precis som skogränsen på dagis. Innanför den är det förbjudet att ha badkläder på sig, men det är okej att gå omkring insvept i handduken så länge man rör sig i relaxen. Men ska man gå in i någon bastu som det finns flera olika sorter av så ska handduken antingen lämnas utanför, eller så måste man sitta på den med rumpa och fötter. Det här funkar ju inte alls i en kaklad ångbastu som hela tiden dryper av av fukt och vatten. Det här var ju mitt huvudmål då jag anser att ångbastu är mycket behagligare än den vanliga svenne banan-varianten. Tro fan att man blir obekväm i den miljön, särskilt när man känner igen flera av de andra hotellgästerna som man nyss suttit och ätit frukost med. För vad gör man i Bad Gastein när man inte kan åka skidor? Man går ju till den berömda badanläggningen förstås. Nu ska vi helt plötsligt sitta här helt spritt språngande nakna framför varandra och låtsas som om det är naturligt. Nog för att man lär känna varandra fort när man är på resa men här går väl gränsen ändå. Tur att det var värsta Lutzendimman där inne i ångbastun, men lite synd att ingen såg mina nya snygga benmuskler som skidåkningen orsakat...
 
Det är så klart fotoförbud i hela bastuavdelningen men eftersom jag har mobilen med mig så lindar jag in den i badshortsen som jag håller i handen medan jag går omkring där insvept i handduken och undrar vad jag egentligen gör där. Då känner jag att det ringer. Ljudet är avstängt men vibration är på. Först ignorerar jag det, men sedan ringer det igen och jag blir nyfiken och går ut till uteduscharna där det verkar vara folktomt. Ser att det är Hana, eller troligtvis Junior. Det är på messenger så antagligen vill han videoprata och jag bara måste svara. Jag startar videofunktionen och det första han frågar är vad jag håller på med. Han ser ju i kameran att jag står utomhus i regnet och inte har någon tröja på mig. Jag förklarar att jag badar, precis som vi gjort på Experium. I skärmen ser jag ju både honom och min egen spegelbild. När vi pratat några minuter noterar jag plötsligt i spegelkameran att bakom mig så dyker det upp en naken kvinna som ska ta en dusch. Jag vänder mig om förskräckt med mobilen i handen och hon ser lika förskräckt ut som jag eftersom hon antagligen tror att jag står där och filmar. Jag skyndar mig därifrån utan ett ord och avslutar samtalet. Återvänder till den normala badavdelningen och somnar i en vilstol. Köper ett badlakan som en souvenir för 30 Euro då hotellhandduken både är för liten och redan för blöt.
Går sedan tillbaka till hotellet för en lunch, och en öl. Resten av dagen tillbringas i skrivarlyan på hotellrummet. Det är så skönt och avkopplande. Ingen stress, jag kan ändå inte göra något annat och benen behöver återhämtningen.
 
 
Nu har masen äntligen kommit till Alperna...
 
 
Dimman letar sig ända ner i dalgången. Hoppas på bättre skidväder i morgon.