Far & Son på Tågluff 2022, Tågresor interrail, tågluff

Tågluff 2022 - Summering & Kostnader

Det är kanske dags att sammanställa det här inlägget med någon slags summering av allt. Kostnaderna har jag specat upp så gott jag kunnat nedanför och nu med facit i hand så blev det dyrare än jag först trodde. Man hade absolut kunnat genomföra en sådan här tågluff på ett billigare sätt om man sänker sina krav på boendet och äter på enklare ställen.
 
Att åka tåg är trevligt  så länge det funkar. Och det gjorde det väl åt oss förutom de små missödena som beskrivits i dagboken. Dock så är det mycket som kan strula med förseningar och inställda tåg. Har man en spikad rutt så gäller det att allt går som på räls, särskilt om man har bokade och betalda boenden vilket man gärna har om man reser med barn. 
 
Resan var ju fantastisk men frågan är om jag skulle göra om det. Antagligen inte. Dels för kostnaderna men också för att det krävdes så mycket noggranna förberedelser och planering av rutten, avgångar, platsreservationer, boenden osv. Därtill kan man råka ut för värmeböljor och tågstrejker, och vi klarade oss undan båda med en hårsmån.
 
Visst är det kul att planera sin resa men jag satt ta mig tusan hela maj och juni för att få allt i ordning. Men när vi väl drog så hade jag också stenkoll på rubbet.
 
Det är möjligt att 2022 var ett speciellt år eftersom reseproppen efter pandemin äntligen hade lossnat med följden av ett extremt tryck på hotell och populära tåglinjer. Att ge sig ut på en spontanluff som på 90-talet var inte att tänka på. Visst, det låter (är) romantiskt och fritt men jag tycker man missar mycket och slösar tid på fel saker. Eller så har jag bara blivit äldre och bekväm.
 
Bästa tågluffartipset är i alla fall en extra lång laddkabel till telefon. (Det tipset gällde inte 1992).
 
-Jag tror löningen stack ditåt...
  
BILJETT INTERRAIL: 3900:-
Jag köpte biljetter med obegränsade resdagar. Tack vare 50-årsjubileet så fick jag min biljett för halva priset och Junior åkte gratis. Ungefär så här långt så kändes det som att det skulle bli en billig semester. Oh, the irony...
 
 
FLYG PULA - ARLANDA: 4300:- 
Eftersom det skulle bli för stressigt att åka tåg även hem så beslöt jag att vi skulle ta flyget istället.
2 x Flygbiljetter hem med Norwegian i apklass. Inklusive bagage. Exklusive avbeställningsskydd och försäkring.
 
 
PLATSBILJETTER TÅG: 1200:-
Den här summan ska kanske skrivas upp lite då jag köpte några platsbiljetter som aldrig blev utnyttjade. Bahn 9-korten köpte jag också helt i onödan då de aldrig blev kollade.
SJ ut: Mora-Mjölby-Köpenhamn: 320:-
SJ In: Arlanda (tilläggsavgift)-Borlänge-Mora. 380:-
Eurail Berlin-Munchen: 170:-
ÖBB Jenbach - Ljubljana: 130:-
Bahn 9 euro: 200:-
 
 
 
GONDOLLIFTAR ALPERNA: 1800:-
Kostade ca 450:- per tur för oss två och vi åkte upp på fyra berg;
Hintertux, Ahorn, Penken, Gastein.
 
 
 
ÖVRIGA TRANSPORTER: 3000:-
Jag höftar fram en summa här. Mest taxiresor, särskilt den från Rijeka till Pula, samt ett par andra, men här ryms även några tågresor med Zillertalbahn som inte ingår i Interrail. Även färjan Gedser-Rostock och lokalbussar. Det är nog fan lågt räknat ändå.
 
 
 
INTRÄDEN: 800:-
Det var nog bara Blå Planet i Köpenhamn, panikångestbadet Erlebnistherme i Fugen samt det meningslösa House of Illusions i Ljubljana. Ah, vi var ju på utebadhus där också.
 
  
 
ÖVRIGT TJAFS INNAN AVRESA: 2400:-
Till mig.
Vandringsskor Salomon (50%). 700:-
Moneybelt (Haft samma sedan första tågluffen -92). 300:-
Till Junior.
Ryggsäck Osprey Jet 18 lit. 600:-
Outdoorbyxa Jr. 500:-
Hörlurar Jr. 300:- 
 
 
 
SHOPPING UNDER RESAN: 1000:-
Blev tvungen att köpa nya skor till Junior och en t-shirt till mig själv i Mayrhofen. Ett badlakan köpte vi ju också i Kroatien.
 
 
 
MAT & DRYCK: 17000:-
Den här summan är absolut svårast att uppskatta då jag sällan spar restaurangkvitton, men det gick kanske runt en sjuhundring om dagen till lunch och middag. Sedan tillkommer ju glass och snacks ibland. I Marielyst blev vi ju bjudna på allt, men jag smyglämnade ändå några hundralappar där för att visa vår uppskattning för de delikata smörrebröden. Och allt annat.
 
 
 
LOGI: 21900:-
Här har jag full koll i alla fall. Det var när jag började boka boende som kostnaderna verkligen skenade iväg. Eftersom Europa hade öppnat upp på allvar efter pandemin så var det högt tryck på alla boenden på populära destinationer. Eftersom jag är lika gammal som tågluffarkortet så är jag också bekväm och nöjde mig inte med mindre än eget rum för oss. Centralt skulle det vara också. Inga vandrarhem med skräniga sovsalar eller suspekta airbnb-lägenheter i stadens utkanter. Värt att notera är att på vårt dyraste boende - Park Plaza Verudela i Pula, ingick inte ens frukost, något vi hade inkluderat på alla andra ställen under resan.
 
 
Resplan & boenden:
 
4/7. Köpenhamn. Scandic Spectrum x 1 natt: 1500:-
 
 
5/7. Marielyst. x 2 nätter: 0:-
6/7. Marielyst.
 
 
7/7. Berlin. Park Inn by Radisson x 1 natt. 1600:-
  
 
8/7. Mayrhofen. Moroder Haus x 5 nätter: 4800:-
9/7. Mayrhofen.
10/7. Mayrhofen.
11/7. Mayrhofen.
12/7. Mayrhofen.
  
 
13/7. Bad Hofgastein. B&B Berglift x 1 natt. 900:-
  
 
14/7. Ljubljana. City Hotel x 2 nätter. 2800:-
15/7. Ljubljana.
 
 
16/7. Rijeka. Hotel Jadran x 2 nätter: 3400:-
17/7. Rijeka.
   
 
18/7. Pula. Park Plaza Verudela x 4. 6900:-
19/7. Pula
20/7. Pula.
21/7. Pula.
  
 
22/7. Flyg hem med Norwegian. Tåg Arn-Blg. Bil Blg-Mora .
 
 
 
Totalsumma kostnader: 57300:-
 
Utslaget på 19 dagar och delat på två personer så blir det i runda slängar 1500 kr/person och dag. För rubbet alltså.
 
Om man istället bara räknar boende och mat så blir totalen 38900:-. Och uppdelat och utslaget som ovan så blir det ca 1000 kr/person och dag. Eller om man vill, 2000 kr för mig och noll spänn för den korta personen på bilden nedan...
 
Länk till alla inlägg från tågluffen: Far & Son på Tågluff 2022
 
 
Så nu ska vi väl bara sälja varsin njure så att vi kommer iväg på nästa resa...