Thailand öppnar upp

 
 
Jorå, nu är det glädjeyra uti de svenska stugorna, och i 45 länder till. Det satt hårt inne. Listan med stort L som alla thailovers väntat på. De första tio utlovade länderna som skulle presenteras för en vecka sedan blev först bara fem. Sedan var det locket på och spekulationerna gick bananas i kommentarsfälten, men nu har Thailand öppnat dammluckorna rejält och presenteras sin lista på 46 så kallade "lågriskländer".
 
 
 
 
När man konstaterat att Sverige faktiskt finns med så är det lite intressant att studera de andra länderna. Ja, då verkar det som om Prayut & Co. inte gjort sin läxa ordentligt. Jag noterar flera länder som borde betraktas som högrisk. Baltstaterna går det knappast bra för, i synnerhet Lettland som toppar coronastatistiken i EU just nu och är på väg in i en månadslång lockdown. Storbrittanien ökar igen och USA har haft en kraftig fjärde våg i höst men börjar plana ut.
 
Värt att notera är att varken Ryssland eller Indien står med på listan, två otroligt viktiga länder för Thailand. Det hedrar ju juntaledaren att inte Ryssland fick vara med, men det hade väl varit för uppenbart att det egentligen bara handlar om att få in köpstarka grupper nu i första fasen. Att Indien inte är välkomna förvånar lite, i alla fall sett ur coronasynpunkt då landet uppvisar låga smittotal. Men med tanke på att det finns över en miljard indier så kanske det ändå är för många. Eller så tycker Prayut att de helt enkelt inte spenderar tillräckligt med pengar. -Nä, indierna får fan inte komma..
 
Den tredje stora gruppen som är den absolut viktigaste är ju kineserna som innan coronan vällde in i miljoner till Thailand. Kina står faktiskt med på listan, men är själva belagda med reseförbud.
 
Så vad kan man dra för slutsats av det här? Ett Thailand som det såg ut förr innan ryska oligarker, indiska techmiljonärer och den nyrika kinesiska medelklassen "tog över" västerlänningarnas så kallade "turistparadis" - som kvällspressen envist alltid benämner alla resmål som har en palmkantad strand. Oavsett så vet jag många som gör en dold high five inför detta faktum. På Lanta har dessa jättar dock lyst med sin frånvaro, Där dominerar alltjämt svenne bananerna, med tyskarna på andra plats, tätt följt av fransmännen. Egentligen mest européer faktiskt. (Källa: Min egen hotelliggare från Nature House).
 
 
 
 
Det som gäller för den som vill resa, förutom att vara vaccinerad, är ett test innan avfärd och ett vid ankomst på sitt godkända och förbetalda SHA plus-hotell. Det går dock fortfarande inte att ta en snabb transit via Bangkok ner mot Krabi. Antingen så stannar man minst en natt i Bangkok medan man inväntar sitt förhoppningsvis negativa provsvar och åker sedan vidare, eller så får man flyga in direkt till Krabi (Ko Lanta) om det nu är dit man vill. I nuläget är det väl bara Finnair och Singapore Airlines av de reguljära bolagen som planerar flygningar dit.
 
Det har heller inte framkommit vad som gäller ovaccinerade barn som reser med vaccinerad vuxen, men det kommer väl info om det snart också. Vad man kan räkna ut lätt är i alla fall att nätresebyråerna lär väl krascha de närmsta dagarna och att biljettpriserna skjuter i höjden för varje sökning som nu sker uti de svenska stugorna.
 
 
 Utsikt från Shangri-La Bangkok. (testat 2018)