Minst tio länder välkomna till Thailand utan karantän

Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha skickar iväg årets cliffhanger till omvärlden i sitt tal till nationen igår. Jag har läst den engelska översättningen och det är ett långt jävla tal, men det viktigaste som sägs är att resenärer från "minst tio lågriskländer" är välkomna till Thailand utan att behöva sitta fast i karantän eller SHA plus-hotell. Krav om vaccinpass och testning kvarstår. Detta ska börja gälla från 1 november. Sedan utökas antal länder från 1 december och ännu fler 1 januari.
 
De länder som nämns är dock bara fem: USA, Kina, Tyskland, Storbrittanien samt Singapore. 
 
 
Ko Lanta sunset. Ett ljus i mörkret...
 
 
Den naturliga följdfrågan är naturligtvis vilka de andra länderna kan tänkas vara. Spekulationerna i Thailandssgrupperna lät inte vänta på sig. En storm av kommentarer fyllde flödet under gårdagkvällen. -HUR BLIR DET MED SVERIGE?!
Jag såg att någon fyllde på listan själv med de skandinaviska länderna och påstod att "någon i Thailand" hade sagt det och skulle därmed vara en sanning. Jag har finkammat hela internet efter de andra länderna men ingenstans finns information om vilka länder det skulle kunna handla om.
 
 
 
 
De nämnda "lågriskländerna" får en dock att fundera lite om man tittar på coronastatistiken. I mina ögon ser det snarare ut som "kapitalstarka länder". I jämförelser så är Sverige faktiskt ett lågriskland också. Men svenskarna är knappast en stor grupp i Thailand även om de dominerar på just Ko Lanta, men knappast på de andra öarna. Svenskarnas starkaste fäste är uppe på Klong Dao. Nere på "min" strand Klong Nin är det mera uppblandat med andra nationaliteter. Tittar man på Phuket och Thailands rövhål Pattaya så dominerar andra länder som t.ex. Ryssland. Stora grupper med nyrika kineser och indier har också blivit allt vanligare i Thailand det senaste årtiondet. 
 
 
 
 
Jag antar att Prayut, eller "Prutten", som elaka tungor kallar premiärministern först vill göra en liten sonderingsrunda med kollekthåven innan listan med resten av "lågriskländerna" presenteras.
Nu killgissar jag trots allt på att Sverige kommer finnas med på listan ändå tack vare våra låga smittotal. OM nu Ryssland finns med där så fattar man ju att det bara handlar om att få in stora köpstarka grupper i landet så fort som möjligt. Ryssland hade igår toppnotering på antal coviddöda sedan pandemins start.
 
Stormöte i Bangkok i morgon igen, så snart vet vi om det blir papayasallad eller blodpudding för Svenne Banan i november, eller antagligen senast i december om Sverige inte kommer med på listan i första rundan.
 
Och visst går det att flyga till Thailand utan att vara vara vaccinerad, men då är det tio dagars karantän på godkänt hotell som gäller.
 
 
Bangkok. Utsikt från hotellet Banyan Tree (Testat 2018)