Thailand blue zone, ko lanta, sandbox

Ko Lanta Blue Zone

Hela idén med Krabi Sandbox hann varken sjösättas eller knappt ens lämna skrivbordet innan den skulle defenestreras. Inget nytt under den thailändska solen alltså. Det är som jag skrev tidigare, det är nya bud hela tiden om vad som egentligen kommer gälla inför säsongen. Den senaste "Hur-ska-vi-få-hit-turisterna"-modellen de spånat fram har de döpt till det mer vackert klingande Blue Zone
 
 
Klong Nin Blue Zone..
 
 
Det här betyder i korthet att det ska bli ännu enklare för både turister och näringsidkare på ön, om vi nu ska hålla oss till Lanta specifikt. Regionerna tillåts i viss mån att sätta sina egna regler om vilka  restriktioner som ska gälla, det ska bli enklare för hotellen att få den livsavgörande SHA plus-licensen (om den ens kommer finnas kvar alls?), fler människor får samlas, större rörelsefrihet (skillnaden mot sandbox-modellen är dock lite oklar). Och som jag fattar det lindrigare inresekrav till Thailand.
 
-Men hur blir det med spriten då? undrar Svenne Banan. Jo, restauranger ska få servera alkohol igen men barer/pubar måste fortfarande hålla stängt. Just på Lanta är ju det här lite flytande så att säga. Renodlade barer som på Phuket existerar knappt på ön (eftersom islam är den rådande religionen här), men restaurangerna på resorterna som ägs och drivs av muslimerna har ju så klart alltid haft alkoholhaltiga drycker på menyn. Det har de löst genom att leasa ut själva baren till  buddhister - eller faranger (västerlänningar) för den delen. Barerna blir som egna enklaver med en egen ekonomi i de respektive restaurangerna, vilket för övrigt brukar medföra en hel del förvirring hos gästerna när notan ska betalas. Men det är en helt annan historia.
Frågan är hur resortbarerna ska klassas, ska de få servera alkohol eller inte? Egentligen spelar det ingen roll förresten, thailändarna har ju redan kommit på världens lifehack som de alltid tillämpar när det råder alkoholförbud under vissa helgdagar; de serverar helt enkelt groggen i kaffemuggar. 
 
 
En gång en svensk enklav i kolonin. Ibland är en bar inte bara en bar... Klong Nin, Ko Lanta.
 
 
Ett av de största hindren för att ta sig till Lanta är ju att man fortfarande inte får flyga till Bangkok för att byta till inrikesflyget, utan måste flyga direkt in till Krabi från utlandet. Det här fixar ju charterkärrorna som flyger direkt, men få reguljärflyg. Det är troligtvis en regel som snart kommer att lyftas bort om jag får killgissa lite. För nu ser det ut som om myndigheterna har bestämt sig, nu jäklar ska det bli enklare att resa till Thailand. Bort med reglerna och in med stålarna...jag menar turisterna - verkar vara det nya mantrat.
Reseindustrin står för över 20% av landets BNP, och det är inget man bara viftar undan hur som helst. Dock så har ju regeringen länge försökt vifta undan de skitiga och snåla "lågbudgetresenärerna som inte spenderar några pengar", och gått ut med att de bara vill ha "kvalitetsturister" som besökare till Thailand. Jag tycker de skjuter sig själva i foten med det resonemanget och mitt gamla backpackerhjärta blöder när jag läser sådana uttalanden. 
 
 
En typisk novemberkväll...
 
 
Thailand har lidit svårt under den gångna säsongen i lockdown och är desperata att få till en lösning inför den kommande. Det marina livet har så klart fått en välbehövlig paus och en chans till återhämtning. Ja, havet hade sannerligen behövt en evighetslång lockdown, men som alltid - Money talks och bullshit walks... - Thailand behöver turisternas pengar och turisterna behöver sin öl på den Thailändska stranden. En enkel ekvation. Och Thailandssvenskarna  har redan gått ner i startblocken och är redo att återta sin forna koloni. Ja, det råder rena rama julaftonseuforin i Thailandsgrupperna på Facebook. Sedan att smittotalen är på väg upp igen är väl inte hela världen...
 
 
Det är något som känns skruvat här...