Coronaloppet 2021

Jag noterar att Vasaloppet gnuggat geniknölarna och spånat fram en så kallad coronavänlig (<-utrymme för fri tolkning..) variant av den heliga vinterveckan. Moras egna Woodstockfestival, om än i vinterskrud även om det brukar vara lite si och så med den saken. Vinterveckan har nu med det nya konceptet blivit vinterveckorna och antagit det nya lite piffiga namnet "Vasaåket"
Men det är väl bra, jag har ett personligt intresse av att skidåkare kommer till hit till vår vackra bygd då jag ägnar mig åt uthyrning och som alla andra försöker slå mynt av årets största turistinvasion. Ur smittskyddssynpunkt så ställer jag mig tveksam, men så är jag heller ingen statsepidemiolog och ska således inte uttala mig. Coronan är väl egentligen över nu och ingenting man bör oroa sig över, och det är ju faktiskt hela tre månader innan cirkusen drar igång och då har vi ju både vaccin och flockimmunitet. Eller? Jag är förresten lite sur på GW som i mars lovade att den där pandemin har blåst över till våren, men när jag tänker efter så menade han nog våren 2021...
 
 
En ljusning för Vasaloppet...? 
 
 
Sommarveckan i augusti ställdes in helt i början av juni trots en utplanande kurva och gynnsam prognos, och IVA-personalen på Falu lasarett kunde andas ut. Nu presenteras Vasaåket precis under inledningen av en allt brantare andra våg och en viruskompatibel period med kall och torr luft som kommer pågå till påsklovet. Ordet "lappkast" har sällan passat bättre. IVA-personalen sätter väl morgonkaffet munskyddet i vrångstrupen. De från Mora till Falun tvångskommenderade sjuksköterskorna får förbereda sig på ytterligare frånvaro av sina familjer och istället rikta in sig på maratonpass i sjukhusets korridorer och inplastade frukostbrickor på valfritt hotell i kopparstaden. Men det där vet man ju inte, Tegnell har ju faktiskt "hyllat" den nya lösningen som Vasaloppet presenterat, även om det är SVT som står för rubriksättningen i det här fallet. Faktum är att alla berörda myndigheter verkar tycka att det är en bra lösning, samtidigt som resten av Sverige och världen uppmanas att dra åt de sociala tumskruvarna.
 
 
 Relaterad skidparadox...?
 
 
Se inslaget här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/smittskyddslakaren-om-vasaloppets-plan-forsvinnande-liten-del-av-alla-som-kommer-till-omradet-i-ovrigt
 
Vår egna dala-Tegnell, alltså Anders Lindblom säger så här: "Det kanske handlar om *5 000  personer som kommer för att åka under de här Vasaloppsveckorna och det är en försvinnade liten del av de alla som kommer till området i övrigt över jul- och nyår eller sport- och påsklov".
 
Så då är det ju hur lugnt som helst, ingen kommer att bli smittad. Det ena utesluter det andra.
 
*. Hittills har 25 000 personer anmält sig till de olika loppen. Optimerat och utsmetat över hela perioden skulle det betyda cirka tusen deltagare per dag. Min gissning är att de flesta kommer att genomföra sina lopp den dag det var tänkt från början, i den mån det är möjligt. En liten reservation för utländska åkare som kanske helt stoppas av reserestriktioner och kanske måste vaska sin startplats och anmälningsavgift då den inte återbetalas. Kanske man kan kalla det Vaskaloppet 2021.
 
 
 
Att ligga bakom någon i spåret är dödssäkert... 
 
 
Själva idén med det nya upplägget är åtminstone behjärtansvärt och ädelt. Sprid ut deltagarna under flera dagar för att minska trycket i spåret och på sjukhuset, och sprid ut startgrupperna över flera tider för att minska avstånd och smittspridning. Ett enkelt koncept som är lätt att förstå och hålla med om. Men kommer det funka i verkligheten? Tänk om man inte alls har planer på att byta dag. Matematikern här nedan har räknat ut det jag själv inte orkade när jag läste om den snäva startintervallen.
 
 
 
 (Skärmdump från Vasaloppets FB-sida)
 
 
Men ju mer jag läser desto fler frågor dyker upp angående både skidloppen och kringarrangemangen. Hur tänker en deltagare som anmält sig och roddat med boende och transporter? Bryr man sig om smittorisken? Personligen hade jag inte valt en annan dag om jag nu vill uppleva folkfesten första söndagen i mars och bokat boende redan och inbillat mig att jag är frisk. Med de ganska stora kostnader som en vasaloppsstart och ett besök i Mora innebär hade jag nog inte valt att lägga mitt skidlopp en vardag med ledigt från jobbet och utan publik och blåbärskontroller bara för att det anses säkrare, det blir liksom bara en svindyr skidtur ute på myrarna. Man får hoppas att tusentals entusiastiska motionärer är av annan uppfattning och uppskattar ett vasaåk utan trängsel och sprider ut sig över dessa nästan fyra veckor som Vasaåket kommer pågå. 
Ytterligare logistikproblem om det t.ex. kommer ett sällskap med olika startled där de amitiösa (startled 1-6) får starta på söndagen men nyårslöftena (startled 7-10) har blivit tilldelade lördagen så innebär det ännu en kostsam övernattning vilket kanske inte går om det är fullbokat.
 
Apropå fullbokat så kommer restaurangerna att vara fullsatta till krögarnas glädje men samtidigt förtret ur ett smittskyddsperspektiv. Nu kommer de ha chansen att ta igen det förlorade året under dessa veckor, men uppmanas att ha typ varannan stol ledig samtidigt som hungriga skidåkare står ute och köar i februarikvällen. Naturligtvis kommer de köa med en stavlängds avstånd så där kommer det i alla fall inte uppstå någon smitta. Svenskarna har ju visat sig exemplariska vad gäller att lyssna på restriktionerna.
 
 
-Jag sa en stavlängds avstånd!
 
 
Apropå Region Dalarna som varit så generösa och belönar medarbetarna med en tusing före skatt som extra julbonus för de extraordinära insatserna i våras funderar nog som bäst på hur de ska toppa det guldregnet för att motivera sjukvårdspersonalen inför nya 14-timmarspass när tredje vågen är ett faktum efter sportloven 2021. Kanske inte blir så många bonusar att dela ut förresten eftersom de flesta sjuksköterskor - som inte gått in i väggen redan - ändå kommer säga upp sig innan vi passerat nyåret. Ja det blir varken löneförhöjning eller staty, men visst var det någon avdelning som fick en marsipantårta som tack för insatsen.
 
 
Ändå en eloge till Vasaloppet som kämpar för att få till en lösning för att gå i mål med allt. De har ju så klart inte spånat fram den här lösningen på en kafferast samma dag det presenterades i media, utan under en period när smittostatistiken såg bättre ut. Det som är anmärkningsvärt är att den samlade smittskyddsexpertisen inte verkar ha några invändningar alls på huruvida det här ska kunna genomföras på ett säkert sätt, i synnerhet nu när smittokurvan pekar brant uppåt. Nåväl, sista ordet är kanske inte sagt än trots allt. Vad händer om smittan ökar under vintern? Inställt? Kanske, men troligtvis inte. Slantarna måste in och The show must go on! 
 
En fin gest från Vasaloppet hade dock varit att låta deltagarna flytta fram sin startplats till 2022. Det hade skapat en naturlig utgallring i startfältet och dessutom en strålande goodwill för varumärket.
 
 
The snow must go on... (lånad bild från FB. Spårläggning 2020)
 
  
PS. Under den tid det tog att skriva det här kom svar från alla tre sällskap som bokat boende här, till Öppet Spår, Stafetten och Vasaloppet, där alla meddelat att de har för avsikt att genomföra sina lopp på ursprungliga datum. Kan det ge en fingervisning om hur deltagarna tänker...?