Ko Lanta Restauranger ko lanta, restauranger, seafood

Restaurangtips Ko Lanta

Tänkte här helt ogenerat dela med mig av mina bästa restaurangtips på Ko Lanta då jag ofta får frågor om resmålet. Ett axplock bara av öns stora utbud. Från norr till söder.
 
EDIT: (Mars -17) Efter senaste besöket på Lanta inser jag att listan måste revideras. Ställen har rivits och flyttat.
 
EDIT 2: (Dec -17) Nu efter ännu ett besök inser jag att hela det här inlägget hade kunnat raderas, då förändringens vind blåser fortare över Lanta än det tar att dricka ur en Chang. Men det får ligga kvar som en påminnelse om hur fort utvecklingen går på ön. Några nya favoriter har jag också hittat och lagt in här.
 
EDIT 3: Uppdaterad 1 Mars -18
 
EDIT 4: Uppdaterad 15 Dec -19
 
Ko Lanta sunset. Coming soon to a vacation near you...
 
 
Saladan har massor av restauranger och jag har långt ifrån provat alla.
 
Lanta Seafood är den restaurang i Saladan som jag besökt flest gånger. (Ej att förväxla med Saladan Seafood som ligger bredvid). Ofta fullsatt på kvällarna ska tilläggas. Vid entrén har de grillen och alla skaldjur för dagen. Börja med att gå in och få ett bord och säg till servisen att ni vill ha en lapp med bordsnumret. Beställ eventuellt något från den digra menyn också. Spicy seafood salad (Yam taley) är fin här. Gå sedan ut och peka på vad ni vill ha och vilka tillbehör. De brukar ofta rekommendera vad som passar. Det är thai style och man beställer per vikt och delar med hela sällskapet. Inga egna tallrikar så länge man inte beställer från menyn. Musslor, räkor, hela fiskar, you name it. Skölj ner med Chang förslagsvis.
 
 
 
 
 
----------
 
 
(NY) Baifern. Efter att jag köpt smågodis och snus på Lanta Diver så frågade jag personalen om en restaurang med bra thaimat. De rekommenderade Baifern som ligger water front nära piren. Det blev en fullträff måste jag säga. Trevlig personal och fantastisk thaimat.
 
Spicy seafood salad och crispy pork med Chang på Baifern. Saladan, Ko Lanta
 
 
 
----------
 
 
Klong Dao
 
Det här stället ligger inte på stranden utan uppe vid vägen på raksträckan bredvid gamla ful-ÖB som vi kallar det. Ett riktigt thaihak och ser kanske inte så mycket ut för världen. Först var här bara ett litet hak där de sålde öns bästa Som Tam, men har utökat och fått en meny och ett gäng bord att sitta vid. En gullig Isaan-familj som driver det, och här har jag fått mitt livs bästa Nam Tok.
 
EDIT: Stället jämnat med marken.
 
Syltan har tyvärr inget läsbart namn på vårat alfabet, men heter Muang Raat
 
 
Meny (t.v) med underbar Google-översättning.
 
----------
 
(NY) The Kitchen. Hade tyvärr inte öppnat än när jag var där, men jag tipsar ändå eftersom den har fått goda omdömen av en bekant som jobbar som lärare på svenska skolan. Ligger mellan Greek Taverna (som nu flyttat hit, se info längre ner) och Club Mermaid. The Kitchen har hög ranking på TA. Deras crispy pork och pad thai ska enligt uppgift vara ett par riktiga höjdare.
 
 
 
  
 
Foto x 3: NG Nilsson. Foto x 1: M Muuri.
 
----------
 
 
Long Beach
 
Krua Kritsana. Också uppe vid vägen, nära LILS, thaispråkskolan alltså, och Dreamy Spa. Poppis bland eleverna och Lanta-buddhisterna. Bra mat för en billig peng.
 
EDIT: Ombyggt, men verkar finnas kvar. Jag kände inte riktigt igen mig när jag passerade men tyckte mig se skylten i alla fall.
 
 
 
---------
 
 
Bajen Pizzeria. Här finns enligt mig öns bästa pizza, och bättre än den som står att finna hemma i Masriket. Om man nu har stannat för länge i Thailand och suktar efter västerländskt.
 
EDIT: Den gamla stora restaurangen verkar vara borta, men jag såg skylten på ett nytt (eller om det var samma) ställe, så Bajen finns kvar, om än i en mindre tappning. Det har skett så stora förändringar så jag har ingen aning om var den ligger i förhållande till den gamla placeringen. 
 
 
 
----------
 
Övriga: Thai Cat (turistpoppis på stranden),
Luop de Faim (Franska bageriet)
 
----------
 
 
Klong Khong Flyttat till Klong Dao
 
Greek Taverna. Här tänkte jag tipsa om en grekisk sylta som också ligger längs vägen. Stället drivs av trevliga Maria och hennes man med ett namn som är omöjligt att komma ihåg. Grekisk mat som är bättre här än i Grekland. Varför åka till Rhodos när en souvlaki med ouzo smakar bättre på Lanta.
 
EDIT: Greek Taverna har enligt uppgift flyttat ner på stranden.
EDIT 2: Såg att de flyttat upp på vägen igen, nu på raksträckan förbi Klong Dao.
EDIT 3: Stället till salu (Feb -18)
EDIT 4: Samma ägare verkar ha kvar det vilket betyder att det fortfarande är bra. (Dec -19)
 
 
 
Greek Taverna. Klong Dao (2017)
 
 
 
Greek Taverna. Klong Khong (2012) 
 
----------
 
 
Klong Khong
 
Hela vägsträckan håller på att breddas för att bli fyrfiligt, så här är ingenting sig likt längre.
 
 
 
----------
 
Klong Toab
 
Skymning på Klong Toab
 
 
Klong Toab är egentligen en stenig ödestrand utan resorter, förutom Moonlight Bay (EDIT: Hela resorten har genomgått en stor ombyggnad och har bytt namn och har blivit en ännu större och flashigare resort) i södra änden där byn växer ihop med norra änden på Klong Nin. Här öppnades det dock en lysande restaurang förra säsongen i ett gammalt ruckel där longtail-fiskarna brukade hålla till förr. Det heter Beach House Restaurant och drivs av en riktigt trevlig kines-kanadensare och hans thailändska fru. Riktigt gott och typ femma på Tripadvisor.
Vi hade tur när vi kom dit och fick ett bord då en bokning inte hade dykt upp. Fullsatt varje kväll. Underbemannat och väntan, men väl värd. Prisvärt. Öppnar i solnedgången.
 
EDIT: Restaurangen stängd.
 
Khao Soi på Beach House Restuarant. Klong Toab Ko Lanta
 
------------
 
 
Klong Nin
 
Klong Nin är ju "min" strand och här finns några av mina favoriter på ön. 
 
EDIT: (Mars -18) Flyttade till eget inlägg Restaurangtips Klong Nin
 
 
 
---------
 
 
Klong Hin
 
Något av en ödestrand också, utan boende, men med en stråhydda på stranden med enklare tilltugg. Ett trevligt stopp på moppefärden söderut. En bambustol under ett parasoll och en cocosnöt med ett sugrör. Eller en Chang. Vet inte ens om stället har något namn. Livet på en pinne.
 
EDIT: Stället jämnat med marken.
EDIT 2: De har nu ersatt bambuhyddan med en betongkub där och hela myskänslan är borta, men vänder man ryggen till så är utsikten densamma så jag antar att det funkar.
 
 
 
 
 
 
Kantiang Restaurant ser inte mycket ut för världen och det är lätt att åka förbi om man inte vet vilken skatt det här är. Det ligger på vänster sida i motlutet när man åkt igenom Kantiang village. Utmärkt lagad thaimat. Få turister, några mygg, fler thai. Har fan inga bilder.
 
(NY) EDIT: Stället är flyttat till kurvan efter raksträckan på Klong Hin strax efter ovan nämnda betongkub. Det ligger alltså inte kvar i Kantiang trots namnet. Vi provade en kväll när vi var ute och cruisade lite fint. En absolut höjdare som man måste prova. Thaimat när den är som bäst, och aldrig tidigare har jag fått en så fluffig mangoshake.
 
 
   
 
 
----------
 
 
Kantiang Bay
 
Noon Sunset View Point Restaurant är en av mina verkliga favoriter på ön. Läget, stämningen, utsikten och lugnet gör det här stället till en pärla i solnedgången. Ligger för sig själv uppe på klippan när man passerat stranden. Förr var här bara en övergiven rastplats med tre trasiga "sala", men rustades upp av en trevlig svensk och hans thaifru. Både farang- och thaikäk, och en kaffebar. Toast med rökt lax är en enkel höjdare. Om man ringer och bokar för ett sällskap så har de även hämtning och lämning så att man slipper åka moppe om man bor en bit ifrån. Så här långt söderut är det så pass kuperat att man inte tar sig dit med moppe-tuktuk.
 
EDIT: Stället är övergivet. Helt otroligt, det här var en riktig pärla med Lantas bästa läge och utsikt. Antagligen har kontraktet löpt ut. Efter lite efterforskning visar det sig att de bytt namn till The Grill och flyttat upp mot Long Beach. Jag var in och tog lite bilder på den övergivna och spöklika restaurangen och det kanske blir ett inlägg längre fram.
 
 
 
 
 
 
 
Övriga: Same same but different, som ligger mitt på stranden.
 
 
Mai Phai
 
Ska runda av det här med att rekommendera en undangömd pärla. Det här är sista stranden innan man svängar av mot nationalparken och kallas även ibland för Bamboo Bay, och det är också namnet på resorten som ligger längst norrut på stranden. Det är jävligt brant ner och jag avråder bestämt från att använda frambromsen och passagerare på moppen den sista biten. Soft place och personal och förvånansvärt bra käk för att vara en restaurang som tillhör en resort. Vill man varva ner så är det här definintivt rätta platsen.
 
Bamboo Bay
 
 
 
Map Lanta
 
 
Favoriterna i Old Town kommer i ett annat inlägg.  
 
 
#1 - - mandalaki:

Spyros, har jag för mig. Greken med tavernan alltså.

Tack för många bra tips! Krua Kritsana tyckte jag var en riktig höjdare.

Svar: Ah, Spyros, är det så han heter. Hörde förresten att de flyttat ner på stranden.
Taste like chicken