De andras blickar

Jag betraktar betraktaren. Jag har ett par ostörda sekunder på mig innan hennes blick möter min. För oftast är det en hon som låter blicken glida över till mig. Men först efter att mitt sällskap blivit synat uppifrån och ner. Männen bryr sig sällan om att ens besvära sig med att flytta blicken från henne till mig. Vi har inte ens gått halva gågatan och jag har redan slutat räkna hur många som följer samma mönster.
 
Det är lördag och svensk högsommar. Klockan är bara strax över tio men det är redan fullt med folk på stan. Turister och sommarlediga morabor. Jag vet redan när vi parkerar hur det kommer att bli.
Innan vi åker hemifrån så frågor hon om hon inte ska ta jeansen ändå. Jag tittar på termometern. Den visar redan på 27 grader. Det kommer bli för varmt och jag säger att hon visst kan ta klänningen, för nu är det svensk sommar och ingen kommer ha långbyxor på sig. Hennes fråga är ändå befogad. Hon har redan märkt av folks dömande blickar. Att vara asiatisk tjej i landsortsidyllen är inte alltid en dans på rosor, särskilt inte om det är sommar och man sätter på sig en tunn klänning och tar en promenad på stan för lite inköp. En landsortsidyll där långt hår och läppstift hör till ovanligheterna och väcker uppmärksamhet.
 
Ibland vet inte trångsyntheten eller fördomarna några gränser. Vissa försöker inte ens dölja sitt förakt. En del av mig vill rusa fram och köra armbågen i den femtioåriga kärringens ansikte och krossa det, eller åtminstone skrika till henne att det är inte alls som hon tror. Att min underbara älskade inte kommer från någon bar, att hon inte ens gillar alkohol och att hon har eget företag och antagligen högre utbildning än de flesta fördomsfulla människor på den här gatan. Jag gör naturligtvis inget av detta, utan bemöter dem endast med en menande blick, typ "Vad glor ni på? Har ni problem kan ni komma hit och berätta."
Kan man förresten klandra dem? Media gör sitt bästa för att förmedla en snedvriden bild av kvinnor från Thailand. En freakshow som visas på bästa sändningstid. Finns väl ingen vits med att visa en vanlig arbetande medelklassthai. Klart man vet var de där kommer ifrån. Eller?
 
Egentligen bryr jag mig inte. Jag kunde inte vara stoltare. Folk får gärna glo. Jag vet vem jag är och jag vet var min fru kommer ifrån. Det finns inget att skämmas över. För mig är det en stor  ära och ynnest att få gå bredvid henne en lördag på stan i landsortsidyllen. Jag har aldrig mått bättre i hela mitt liv och det är det enda som räknas.
 
 
 
 
 
 
 
Dream on white boy
Dream on black girl
Then wake up to a brand new day...
#1 - - Sebastian:

Jag har följt din blogg ett par år nu. Det började med att vi 2011 skulle tillbaka till Lanta och då Klong Nin. Jag och frugan hade pratat mycket att vi skulle vilja uppleva de underbara dagarna vi hade där hösten 2004 igen. Som vanligt när vi ska ut å resa googlade jag stället och snubblade då över denna blogg. Vad jag fastnade för var den ärliga, personliga och väldigt spännande läsning dit förträffliga skrivande bjuder på. Den raka motsatsen till de otaliga snarlika reklamsidor som finns om ön. Att läsa om livet på Klong Nin gjorde oss bara ännu sugnare att ta oss dit november 2011. Nyfikna på om Mong huserade i sin bar, om Miami hade kvar sin underbara signatur baguett var några av många faktorer som gjorde att vi hamnade där igen. Tyvärr så ville inte vädret att vi skulle vara där och efter mycket, blåst och lite för höga vågor med en sexåring och två tonårsbarn drog vi till Koh Tao istället. Att det blir mer och mer sällan mellan dina inlägg har ju sin naturliga förklaring.....och det gör mig glad. Glad för att det betyder att du förmodligen har fullt upp med det bästa i livet. Samtidigt blir det desto roligare när du faktiskt skriver något.
Nu är vi på väg igen till Thailand, för sjunde gången sen 1994 har jag båda mina fötter på LOS igen. Och det vet i fan om man inte skall trotsa goda råd om att inte åka till Lanta i juli ändå....Tack för en bra blogg och lycka till dig och din kärlek.....

#2 - - Frank:

Tack för dina ord Sebastian. Det värmer alltid extra när någon okänd kommenterar bloggen i positiva ordalag.
Om ni var på Klong Nin i nov -11 så var det ju samtidigt som jag drev Nature House. Vilken resort bodde ni på?

Jag har besökt Lanta i lågsäsong en gång, i juni, det var intressant och jag postade några bilder..

http://tastelikechicken.blogg.se/2011/may/lanta-low-season.html

#3 - - Bangkok Life:

Välkommen till klubben Frallan - i det landet har jag växt upp! Trodde att det blivit bättre med åren och ute i landet men du har ju tagit temperaturen 2013. På 60-talet var det ganska jobbigt stundals men jag överlevde.

Vi som nu bor i Österlandet ser "faranger" varje dag och vi blänger inte på dem utan låter dem vara ifred. Tror inte att man skall döma dem för hårt eftersom det inte är värt mödan. Jag är svensk men ser ut som en thai, det var inte lätt alla gånger men de trevliga och seriösa människorna segrar och är många fler. Jag har upplevt rasism och det var - gissa var? USA.....kram och hälsa din älskling att hon bara skall njuta av vårt vackra land, idioter finns över hela världen, välkomna hem sedan! Susanna

#4 - - Frallan:

Hej Susanna! Det har knappast blivit bättre. Fördomarna frodas på landsbygden, men de allra flesta är ju faktiskt trevliga och det där är inget som plågar oss direkt. Vi kan faktiskt skratta åt hur folk beter sig ibland. Hon gillar Sverige och svenskarna och tycker det mesta är bättre här.
Vi återvänder i september.

#5 - - Jossan:

Jag tänkte just säga, när du skrev i slutet av inlägget, att det viktigaste är att du vet vem du är och vem din stora kärlek är Frallan. Även om jag såklart förstår att det måste vara förbannat irriterande med människor som dömer - vet själv hur vänner reagerade när jag berättade att jag hade träffat någon på Gili - så är det bara att skita i dem och fortsätta ta sig rakryggad genom livet. Människor som dömer på det viset är det ibland ingen idé att ens försöka förklara för, för de har redan sin inskränkta bild av "vi" och "dem". Stor kram till dig!!

Svar: Tack för dina ord Jossan. Som sagt så bryr jag mig inte. Folk kommer alltid att döma på förhand och det är deras problem, inte mitt.
Taste like chicken