Dödsolyckan på Lanta

Tänkte skriva några rader angående dödsolyckan i förrgår då ett ungt engelskt par på moppe blev påkörda av en bil. Som jag skrev i slutet på förra inlägget så dog tjejen omedelbart medan killen överlevde och befinner sig nu enligt uppgift på Bangkok Hospital i Phuket. Föraren (thai) hade i sedvanlig ordning smitit från olycksplatsen, och det här är ju något som vi faranger har lite svårt att förstå och så klart tycker är helt förkastligt. En smitning i sig är ett grovt brott. Hemma alltså. Inte här.
 
Jag pratade med polisen (som är ingift på Nature) idag om det inträffade, och frågade om de letat rätt på föraren och det hade inte varit speciellt svårt att hitta honom. Det betyder nu inte att smitaren sitter i häktet på något vis eftersom en smitning är regel här och inte ett undantag. Förresten så hade en av brorsorna på Nature träffat föraren på 7-eleven igår och fått höra hans version av det inträffade. Han hade så klart en historia som passade hans egna intressen och skiljer sig från det jag hört hittills.
 
Bromssträcka.
 
Enligt honom så hade han sett en moppe stå vid vägkanten och var på väg att köra ut från en sidogata eller resort, samtidigt som han påbörjade en omkörning av en annan bil. Helt plötsligt så hade det engelska paret på moppen kört rakt ut i vägen och det fanns inte en chans i världen att han skulle kunna vara förberedd på det, och än mindre hinna bromsa. Empati för den döda tjejen och den svårt skadade killen? Nä, troligtvis inte, det var ju hans eget fel att han körde ut mitt i vägen. Vad man åtminstone kan konstatera är att det har gått riktigt jävla fort, det är bara att titta på bromsspåren som sträcker sig över hela bilden.
 
Bristen på empati är en av de saker jag själv har svårast att förlika mig med här borta i Sydostasien. Jag fick se det alltför många gånger förra säsongen när jag fick en ordentlig inblick bakom kulisserna.
 
Varför smiter man då om man ändå fattar att man snart är hittad frågade jag konstapeln. Det är ju trots allt oftast thai som är inblandad i trafikolyckorna, av den enkla anledningen att de är i majoritet i sitt eget land. Hittills i år har sex personer dött i trafikolyckor på Lanta, varav två har varit faranger, engelskan i förrgår samt den svenska kvinnan som jobbade som lärare på svenska skolan. De andra fyra har varit thai och det i första hand för att klara sitt eget skinn för stunden som man avviker från olycksplatsen. Snart dyker trafikoffrens familjemedlemmar upp och tar helt enkelt lagen i egna händer och misshandlar eller slår ihjäl förövaren på plats. En enkel hämnd och ordningen är för tillfället återställd. Det är så klart innan det här med pengarna kommer på tal.
 
Tomt i häktet.
 
Smitaren verkar inte få något straff för själva smitningen men kan bli dömd om det anses att han varit vållande till olyckan. Straffet är enligt polisen jag talade med alltid villkorligt på cirka tre år och sköter han sig så är allt frid och fröjd. Spelar ingen roll att någon dog och att det konstaterats att det var smitarens fel. Men så var det det här med pengarna. Här kan det ske en förlikning mellan familjerna, typ att man betalar en viss summa pengar till offrets familj. En summa som familjerna själva kommer överens om, utan inblandning från myndigheterna, men de måste ändå kontakta tingsrättens jurister för att få ett skriv på överenskommelsen. Och därmed förfaller också hela vitsen med en rättegång och ett straff enligt lagboken.
 
Nu är det möjligt att jag uppfattat vissa saker fel, men det var så här jag fick det beskrivet av polisen på thaiengelska.
 
 
Minns ni historien om arvtagaren till Red Bull-imperiet. Han som körde ihjäl en polisman i Bangkok? Hamnade han i finkan eller köpte han sig fri?
 
"Med sin Ferrari kraschade  slyngeln rakt in i polismannen Wichian Klanprasert motorcykel på Sukhumvit Road, soi 47. Polisen släpades under bilen i 200 meter och bröt bland annat nacken.."
 
Ovanstående citat är saxat från Källmans blogg  där man kan läsa synnerligen intressanta historier från Thailandet.
 
 
Jag har sagt det förr. Money number one.
 
 
EDIT: Senaste ryktet gör gällande att föraren anses skyldig och har en fängelsedom (villkorlig?) att vänta, samt att betala 10 000 000 Baht, ja tio miljoner alltså, i skadestånd till offrets familj. Föraren som tydligen är chaufför på en resort på norra Klong Dao har väl kanske ett par tre hundra Baht i dagslön, får nog svårt att skrapa ihop slantarna.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Caroline

Helt galet att folk kan ha så lite empati. Funderar på när du skriver 6 döda hittills i år...stämmer det verkligen? Eller menar du denna högsäsongen? Vi har ju sett 3 bara senaste månaderna. Vi har hört från flera håll att det dör 25-30 personer i trafiken per år på Koh Lanta...vilket är ruggigt på den här lilla ön.

/Caroline

2012-12-02 @ 03:10:44
URL: http://gronqvist.blogg.se
Postat av: Frank

Polisen verkade tämligen säker på uppgiften.
Jag frågade om hur många som dog i trafiken varje år och då sa han "Ungefär fem personer, men i år har redan sex stycken dött..."

25-30 skulle betyda 2-3 i månaden och det låter mycket tycker jag. Man brukar ju höra talas om när en dödolycka sker och det är ju inte så ofta, men jag ska kolla igen.

2012-12-02 @ 05:22:19
URL: http://tastelikechicken.blogg.se/
Postat av: Jimmie (My+life+in+Thailand)

Ser många som kör rakt ut och jag har oxå varit väldigt nära att köra på folk som inte ser sej för innan dom kör ut och det är i princip bara faranger som förmodligen glömmer bort vänstertrafiken...

2013-01-13 @ 17:57:31
URL: http://jimmieboy.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0