Phuket Nostalgia

Man kan inte tro det, men bilden nedanför föreställer Patong Beach. Året är 1979 och bebyggelsen är nästan obefintlig. De första resenärerna som kom hit kunde nog inte föreställa sig vilken utveckling som skulle ske här de kommande åren. Bilden är lånad av Gottland som var den första svenska barägaren i Patong. Klicka på länken för att se fler bilder från Phuket och läsa små berättelser från livet där i slutet av 70- och början av 80-talet.
 
Min första resa till Sydostasien och Thailand var vårvintern -94. Vi hamnade bl.a så klart på Patong Beach som då fortfarande var hanterbart. Barerna var koncentrerade till Soi Bangla och mycket mer än så var det inte då. Vi bodde på Buffalo Steak House som var nyöppnat då av två unga svenskar (Joan och Sam) låg på en subsoi till Bangla och ett rum på övervåningen kostade inte många baht. Idag finns Buffalo även på Kata och Karon.
 
Patong Beach 1979. Inte en jet-ski i sikte. Inte heller någon maffia. (Foto: Gottland)
 
Senaste gången vi bodde på Patong var -97 och jag återvände inte heller till Thailand förrän -04. (Resorna gick västerut under några år.) Den gången åkte vi minibuss från Phuket Airport på väg till Kata Beach. Färden gick via Patong som inte längre gick att känna igen. Hela bukten var bebyggd och jag hade svårt att orientera mig.
 
Phuket Airport 1976. Notera vilken kvalitet det är på bilden, och på den tiden fanns ju inte ens Instagram...
(Foto: Gottland)
 
Soi Bangla. Tidigt 80-tal. (Foto: Gottland)
 
Nu för tiden är Soi Bangla en enda stor freak show som kryllar av ladyboys och prostituerade, och mitt i allt detta flanerar Svenne Banan med familj och barnvagn för att beskåda spektaklet. Dags att börja ta inträde?
 
Patong Beach 2012.
 
Buffalo Steak House 1996. Våran fina balkong syns på övervåningen. 
Charterresorna hade börjat ta fart på allvar till Phuket och Vingresor upprättade något slags ambulerande kontor på restaurangen där en representant satt och svarade på frågor ett par timmar varje dag.
 
Idag kontrolleras stora delar av Phuket av maffian, särskilt vad gäller tuktuk-trafiken (och jet-ski) och ofta kan man i thailändsk media läsa om turister som blivit misshandlade. Vanliga taxichaffisar blir hotade om de försöker plocka upp folk på fel ställen. Jag hade själv kompisar som bodde hos mig på Nature House på Lanta i vintras, som skulle till Phuket en vända några dagar. De hade ringt till det bokade hotellet och frågat om upphämtning på piren men de hade svarat att de inte vågade komma dit pga av hot från tuktuk-förarna. En tråkig utveckling och jag är glad att det där inte förekommer på Lanta.
 
(PS. Gottland har idag en restaurang i Khao Lak som heter Scandinavian Corner.)
 
(EDIT: Efter info som kom under dagen så var det inte alls Sam och Joan som öppnade Buffalo, utan två andra herrar som heter Sören och Gösta.)
 
 
 
#1 - - Grutt:

Underbara minnen!