Homeikan - Hundraåring i Tokyo

Homeikan är ett över hundra år gammalt så kallat Ryokan. Ett klassiskt japanskt boende med tatamimattor och futonbäddar. Eftersom jag gillar japanska prylar så var en övernattning här ett självklart val på senaste Tokyotrippen. Utmattad av sjukdom tog jag mig från mitt hotell i Shibuya med metron hela vägen genom Tokyo upp till Kasuga Station som ligger ca femhundra meter från Homeikan.
 
 
Homeikan Entrance.
 
När man kommer in i lobbyn så känner man verkligen att man kliver tillbaka i tiden. Här har tiden stått stilla och allt det gamla bevarats... äh va fan, det här låter ju som en charterkatalog från 80-talet. Allt var i alla fall gammalt och gediget och det enda som egentligen var modernt här var det livsnödvändiga free wifi.
 
 
 
 
 
Både lobbyn och rummen värmdes upp med hjälp av gasolkaminer då det var nollgradigt utomhus. Januari verkade också vara lågsäsong och det var inte många gäster här under min vistelse. Bara skorna på hyllan i lobbyn vittnade om att jag inte var helt själv. Det enda ljudet som hördes var det låga väsandet från gasolbrännarna och knirrandet från golvet när ägarpartet rörde sig i byggnaden. Jag välkomnade tystnaden. Jag behövde vila och bad dem bädda i ordning min futonbädd trots att det var tidig förmiddag.
 
 
Homeikan. 100 år och 100 procent Japan style...
 
 
    
 
Frukost ingår om man betalar extra. Inget gaijin-anpassat tjafs utan riktig japansk variant. Hett grönt te fanns alltid att tillgå på rummet. När jag legat och vilat och skrivit på rummet började jag känna mig lite bättre. Miljön och febern påverkade mig dock och associationerna till Shogun låg nära till hands så jag började utföra fåniga kampsportsmoves för mig själv, naturligtvis iförd den från Homeikan tilldelade yukatanJag blev dessvärre inte erbjuden att "dela kudde" (för övrigt det enda citat jag minns från TV-serien från 1980)  med någon.
 
 
 
 
Interiören på Homeikan var intressant på alla vis. Gemensamma toaletter och tvättutrymmen , men uppdelat på män och kvinnor. Att sitta på en liten plastpall och skopa vatten över sig och tvaga sig noggrant innan man hoppar ner i den lilla "poolen" är verkligen traditionellt japanskt. Jag hoppade dock över det senaste. Inte visste väl jag om vattnet inte blivit utbytt på hundra år.
 
 
 
 
 
"To our guest. Please do not pull the plug in the bathtub after taking a bath. Thank you..."
 
 
 
Homeikan. Morgon och kväll.
 
 
Sammanfattningsvis så kan jag verkligen rekommendera att bo här om man vill prova på traditionellt japanskt boende. Läget är väl inte direkt nära Tokyos attraktioner, men med några hundra meter till metron så tar man sig överallt. Gångavstånd till Tokyo Dome ändå. Homeikan får full pott för atmosfär och känsla. Priset ligger runt 500-700 SEK i dagsläget.
 
 
 

Visa större karta
 
 
Egna hemsidan. http://www.homeikan.com/
En annan. http://japan-rn.com/p/public/ryokan/2010/06/homeikan.php
En till. http://www.japaneseguesthouses.com/ryokan-single/?ryokan=Homeikan
 

Kommentarer
Postat av: Grutt

Hur jag inte har kommit dit än har varit en gåta ända sen jag blev Nipponifierad av både Clavells böcker och Yoko Tsuno redan som liten...
Allt gott till er Otosan!

Svar: Jag ska kolla upp de där...
Taste like chicken

2014-02-02 @ 20:44:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0