Single Ladies

Visst myser man alltid lite i smyg när man får sina egna fördomar bekräftade. Som att amerikaner nog allt är lite korkade ibland.  Jag kom att tänka på en liten rolig anekdot som utspelade sig på Lanta Nature House för några år sedan, efter att en kvinnlig bekant häromdagen föreslog att vi skulle köra någon slags Single Ladies Promotion Week eller något liknande på Nature kommande säsong. Med rabatt på rum och meny osv.
En tankekedja startade och förde mig tillbaka till...jag tror det var vintern 2008.

Det bodde två unga servitriser från San Diego på Nature House den vintern, som vid tillfället var ute och reste upp sina drickspengar i Sydostasien. De åt de flesta av sina måltider på Nature House och var väldigt trevliga, och jag och skånepågen hängde lite med dem på kvällarna. Det fanns en storbildsskärm i restaurangen då och det visades en massa musikvideor, särskilt Beyoncé's nya video Single Ladies visades flitigt.

Den ena av de unga amerikanskorna från San Diego sneglade på mig och konstaterade högt för sig själv att den här versionen måste antagligen vara en budgetvariant som de skapat enbart för tredje världen...

"Hur menar du nu?" sa jag.
"Ja, men såg du inte videon?" sa amerikanskan.
"Jo, men vad menar du?"
"Det fanns ju ingen rekvisita eller någonting i videon!"
"Hur menar du nu? Och tredje världen...?"
"De står ju bara och dansar i ett tomt vitt rum!"

"Det påståendet äger nog sin riktighet"
"Den där versionen har de gjort för att människorna här i tredje världen inte ska bli avundsjuka på oss i västerlandet" 
"Menar du att det skulle finnas fler versioner av den här videon? En annan version..med rekvisita som visas i väst?"
"Ja så måste det vara, de har skonat alla fattiga människor här genom att inte visa upp vårat välstånd i väst.."
"Hm..okey"
Men jag tror nog att du får se samma video när du kommer hem till Californiaaa, tänkte jag för mig själv och diskuterade inte saken vidare.Single Ladies - Budgetvariant för "tredje världen"?


Samma tjejer - tyvärr inte de i videon, utan servitriserna från San Diego - skulle dagen efter hyra moppe och utforska Ko Lanta. Ingen hade kört tvåhjuligt fordon tidigare, men den ena hade en brorsa som var duktig på BMX. För att spara pengar så skulle de hyra endast en moppe och turas om och skjutsa varann.

Jag föreslog en övningsrunda ute i vänstertrafiken först, innan de började skjutsa varandra. Bra idé tyckte tjejen som hade kommenterat budgetvideon dagen innan, och skickade iväg sin käre vän som vinglande for iväg söderut på Klong Nin-vägen. Efter en stund kom hon tillbaka med skärrad blick och tyckte att allt hade gått jättebra, nu skulle hon bara vända en sista gång och köra upp och parkera på gruset.

Jag står bredvid och ser, och hör framför allt hur hon rusar motorn och håller samtidigt ett krampaktigt grepp om bromsen. Jag inser vad som håller på att hända men hinner inte ens dra efter andan innan hon kommer på själv varför inte moppen rör på sig, hon släpper bromsen för snabbt så klart och moppen, den helt splitt nya moppen tar ett skutt över vägen och landar med ett ljudligt brak in i det för dagen nybyggda BBQ-ståndet. Lyktglaset går i kras och den unga amerikanskan tar emot sig med handen när hon far mot backen vilket resulterar i att hon får fulla handen med glaskross, och även några bonusbitar i knäet. Jag säger åt henne att ta det lugnt i skuggan medan jag går och hämtar en pincett och en flaska vatten.

Jag funderar under tiden på hur mycket hon kan tänkas bli skyldig för de uppkomna skadorna på moppen. Försäkring finns så klart inte. Som vanligt. Bredvid står Bao och kliar sig på den skägglösa hakan. Det är Bao som byggt BBQ-ståndet, samt är ansvarig för uthyrningen av mopparna. Han såg måttligt road ut. Jag står och plockar glasbitar ur den chockade amerikanskans skakiga hand och vi pratar lite om kostnaderna på moppen.

Eftersom Bao vill ligga med tjejerna så blir jag inte direkt förvånad då jag hör han säga "mai pen rai, don't worry, you don't have to pay". Eller jo, det blev jag faktiskt, förvånad alltså, eftersom det är första gången i Thailand jag hör talas om att någon slipper undan så lätt. Däremot så fattar inte den skadade tjejen vilken otrolig tur hon har som inte behöver pynta upp reskassan för nya delar till moppen. Och det säger jag till henne också, väldigt tydligt när jag inser att hon knappast visar någon tacksamhet inför det faktumet.


Bao's BBQ-bygge, numera reparerat!

Ännu dråpligare blir det hennes kompis nu tar till orda, men dock lite smartare uttalande än dagen innan, när hon föreslår att de ska lägga ner det där med att skjutsa runt varandra på moppen i det konstiga tredje världen.
"Nä, varför det" undrar den skadade tjejen där jag fortfarande står och plockar glas ur henne.
"Det gick väl bra det där?"
"Gick bra? Jag såg precis hur du krockade och skadade både dig själv, moppen och den där bambusaken"
"Nä, men det är ingen fara det här. Nu kör vi snart, prova moppen du också en sväng förresten..."

Tjejerna fortsatte gnabbas en stund och efter att chocken klingat av på den skadade servitrisen som kom hon till sans och ville inte heller åka mera moppe. Bara ringa hem till mamsegull i Amerikat och gråta en skvätt.

Kommentarer
Postat av: Mrs Murphy

Det fantastiska är ju att denna video vann pris för årets bästa video på MTV det året! haha!

2011-08-09 @ 21:59:06
URL: http://www.skonahem.com/blogg/mrsmurphy/
Postat av: Susanna

Pinsam människa som icke borde ha lämnat San Diego där hon troligtvis lämnat delar av sin hjärna huuuuu!!

2011-08-10 @ 19:16:01
URL: http://bangkok-life-susanna.blogspot.com
Postat av: Kambodja Lotta

Ditt inlägg om Singel Ladies fick mig att småle när jag tänkte på denna version med Justin Timberlake & Beyonce:)http://www.youtube.com/watch?v=SXnQ0--XG182011-08-12 @ 06:01:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0